ΟΣΥ: Αφαίρεση των διαχωριστικών από τα λεωφορεία και προμήθεια συσκευών απολύμανσης – Αντιδράσεις από οδηγούς

Απόφαση για αφαίρεση των διαχωριστικών που αποκλείουν το μπροστινό μέρος των λεωφορείων, αλλά και την πρώτη πόρτα ύστερα από δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου έλαβε η ΟΣΥ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στην άμεση προμήθεια συσκευών απολύμανσης του εσωτερικού των λεωφορείων οι οποίες θα ψεκάζουν ειδικό απολυμαντικό υγρό στο χώρο των επιβατών μετά το τέλος του κάθε δρομολογίου.

Η απόφαση αφαίρεσης των διαχωριστικών προκάλεσε την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστών οι οποίοι ζητούν την μόνιμη απομόνωση της καμπίνας του οδηγού για την ασφάλεια του προσωπικού.

Το μέτρο της απομόνωσης του μπροστινού μέτρου των λεωφορείων τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου δύο χρόνια για την προστασία της υγείας των οδηγών. Από τις αρχές του μήνα, όταν η πανδημία βρίσκονταν ακόμα σε φάση ύφεσης, ο ΟΑΣΘ προχώρησε σε άρση του μέτρου προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο ωφέλιμος χώρος για τους επιβάτες εντός των λεωφορείων, με την ΟΣΥ να ακολουθεί λαμβάνοντας τώρα αντίστοιχη απόφαση για την Αθήνα.

Προμήθεια συσκευών απολύμανσης

Παράλληλα με την αφαίρεση των αλυσίδων από το εσωτερικό των λεωφορείων, η ΟΣΥ προχωρά στην προμήθεια «συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των λεωφορείων», κάνοντας χρήση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης που προβλέπεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, θα γίνει προμήθεια 1.758 συστημάτων απολύμανσης για τρεις διαφορετικές κατηγορίες λεωφορείων (8μετρα, 12μετρα και 18μετρα) καθώς και του σχετικού απολυμαντικού υγρού (161.460 λίτρα) το οποίο αναμένεται να επαρκέσει για δύο χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η προμήθεια συστημάτων απολύμανσης καλείται να αντιμετωπίσει καθολικά και αποτελεσματικά την διάδοση του νέου κορωνοϊού – Covid-19 εντός των οχημάτων και συμβάλλει στον έλεγχο και άλλων πιθανών εστιών μόλυνσης που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όπως επιτάσσουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Η προμήθειά του είναι αναγκαία, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες για την απρόσκοπτη λειτουργία των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., καθόσον προβλέπεται, κατά τις μελέτες, ότι τα εν λόγω συστήματα απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν βέλτιστη λύση υπό τις παρούσες εξελισσόμενες ενδημιολογικές συνθήκες.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 3.433.370,20 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 8 μήνες. Η πρθεσμία υποβολής προσφορών ολοκληρώνεται στις 22 Ιουνίου το μεσημέρι  λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας που ακολουθείται.

Αντιδράσεις από οδηγούς

Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ εκφράζει τη διαφωνία του με την αφαίρεση των διαχωριστικών εντός των λεωφορείων τη στιγμή που τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται καθημερινά ενώ παράλληλα ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άστοχη».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «για εμάς, σεβασμός στον οδηγό και στον επιβάτη είναι μια σειρά στοχευμένων ενεργειών και όχι σπασμοδικών κινήσεων εις βάρος και της δημόσιας υγείας. Η χρήση της μάσκας επιβάλλεται εντός των λεωφορείων και εσείς βιαστήκατε να αφαιρέσετε τις προστατευτικές αλυσίδες!!!».

Το σωματείο ζητά την ανάκληση της απόφασης της ΟΣΥ και την επαναφορά των αλυσίδων στα λεωφορεία.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη Δ.Α.Σ. ΟΑΣΑ ζητώντας από την εταιρεία να ξεκινήσει διαδικασίες για την πλήρη απομόνωση της καμπίνας του οδηγού για την προστασία της υγείας των συναδέλφων, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα και ενώ υπήρχε αρκετός χρόνος, η εταιρεία δεν προχώρησε σε καμία κίνηση για την εγκατάσταση των μόνιμων διαχωριστικών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*