Τα νέα του σιδηρόδρομου: το φθινόπωρο ο πρώτος διαγωνισμός για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου

* * * Μετά από ένα μεγάλο διάστημα «αφωνίας», η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών που της προώθησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό βέβαια αποτελεί το μίνιμουμ των προσδοκιών που μπορεί να έχει κανείς από έναν ιδιώτη που εκμεταλλεύεται ως μονοπώλιο τα επιβατικά σιδηροδρομικά δρομολόγια της χώρας, με σημαντικότερο έσοδό του την κρατική επιχορήγηση. Η εταιρεία οφείλει να απαντά στα ερωτήματα των βουλευτών αλλά και του επιβατικού κοινού.

* * * Ένας νεκρός στη Λάρισα μετά από σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο σε αυτόματη σιδηροδρομική διάβαση.

* * * Ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στις γραμμές του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας, όταν το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Άγιος Ανδρέας – Ρίο, παρέσυρε μια νεαρή κοπέλα, την ώρα που διέσχιζε τις γραμμές.

* * * Επέμβαση της αστυνομίας, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στον Προαστιακό της Πάτρας, μετά από κλήσεις που δέχθηκε για νεαρούς που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα μέσα στο τρένο. Αποτέλεσμα του συμβάντος ήταν όχι μόνο να ακινητοποιηθεί το τρένο στο σταθμό του Ρίου αλλά και να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ επιβατών και των νεαρών.

* * * Άλλο ένα περιστατικό κλοπής υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Δομοκό για κλοπή καλωδίων βάρους 130 κιλών από ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή.

* * * Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας την περασμένη Κυριακή οργάνωσαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής για τη πραγματοποίηση δρομολογίων στην παλαιά σιδηροδρομική γραμμή. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επαναφέρουν άμεσα τα δρομολόγια, τη στιγμή μάλιστα που το ελληνικό δημόσιο έχει επιδοτήσει με μεγάλο χρηματικό ποσό τις άγονες περιοχές της χώρας.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για ένταξη της Πράξης «Αντικατάσταση παρελκόμενου εξοπλισμού ανίχνευσης συρμών στα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου Αχαρναί – Οινόη – Χαλκίδα και Ευαγγελισμός – Ν. Πόροι – Λεπτοκαρυά και ενσωμάτωση νέων λειτουργιών στην Τηλεδιοίκηση του ΚΕΚ ΣΚΑ» στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025». Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 4.452.000 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει δυνατή η αύξηση της χωρητικότητας στα τμήματα αυτά λόγω καλύτερης λειτουργίας της τηλεδιοίκησης.

* * * Εντός του φθινωπόρου αναμένεται η προκήρυξη της πρώτης ΣΔΙΤ από τον ΟΣΕ για την ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ΣΔΙΤ για τη συντήρηση των γραμμών της νότιας Ελλάδας (Αθήνα – Πάτρα) ενώ όσον αφορά τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα καθυστερήσει και πιθανώς θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 6ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2022 στην εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.)» ποσού, ύψους 3.750.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

* * * Με ερώτησή τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν να μάθουν πότε θα ολοκληρωθεί η συντήρηση του δικτύου Θεσσαλονίκη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη ώστε να είναι δυνατή η επαναλειτουργία του. Επίσης, με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρεται στην κατάργηση τμημάτων του ΟΣΕ από την υπηρεσία του Βόλου τα οποία μεταφέρονται στη Λάρισα (Δ Τμήμα στην Υπηρεσία Γραμμής και η Δ Επιθεώρηση).

* * * Σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι «η υφιστάμενη χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, η οποία συνδέει τη Δράμα με Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη δεν πρόκειται να καταργηθεί μετά την λειτουργία της χάραξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, αντιθέτως περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να αναβαθμιστεί και αυτή μέσω ΣΔΙΤ μέχρι το τέλος του 2025».

* * * Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος για το έργο «Κατασκευή Συστήματος Ηλεκτροκίνησης και Αντιθορυβικών Ηχοπετασμάτων στο Τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη» το οποίο θα φέρει τα ηλεκτρικά τρένα μέχρι το Αίγιο.

* * * Μεγάλη Βρετανία: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών εδώ και δεκαετίες. // Γερμανία: Το 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*