Τι ισχύει για τη μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Με μία ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε πρόσφατα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει στην ενθάρρυνση της μεταφοράς ποδηλάτων εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ποδηλάτες εντός των μέσων, η ικανότητα μεταφοράς των ποδηλάτων περιορίζεται τόσο από τους ίδιους τους κανονισμούς, όσο και από την πραγματικότητα, αφού οι συνθήκες συνωστισμού τις ώρες αιχμής δεν κάνουν εύκολη τη μεταφορά τους τόσο για τους ίδιους τους ποδηλάτες όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες.

Τι ισχύει όμως σχετικά με τη μεταφορά ποδηλάτων σε κάθε μέσο;

Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ) επιτρέπεται η μεταφορά μόλις δύο κανονικών ποδηλάτων ανά συρμό (δεν υπάρχει περιορισμός για τα σπαστά ποδήλατα). Η είσοδος των ποδηλάτων πρέπει να γίνεται από την τελευταία πόρτα του τελευταίου βαγονιού.

Όπως αναφέρεται πάντως στον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών, το προσωπικό, είτε οδηγοί των συρμών, είτε υπεύθυνοι των σταθμών, μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο ποδηλάτων αν κρίνουν ότι αυτό απαιτείται εξαιτίας των συνθηκών πληρότητας του οχήματος/συρμού και της ασφάλειας των επιβατών.

Η μεταφορά ποδηλάτων επίσης δεν επιτρέπεται κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα πλησίον των γραμμών του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου και του Τραμ λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Οι ποδηλάτες οφείλουν τέλος να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, όπως να κινούνται πεζοί εντός των σταθμών, να μη χρησιμοποιούν ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες, να έχουν συνεχώς τα ποδήλατα υπό την προσοχή τους και να μεριμνούν για την ασφάλεια και τη μη όχληση των υπόλοιπων επιβατών, να μην τα τοποθετούν σε σημεία όπου μπλοκάρουν την είσοδο/έξοδο επιβατών από τους συρμούς ή την κίνηση εντός του βαγονιού και να δίνουν προτεραιότητα στην είσοδο ΑμεΑ, ηλικιωμένων και παιδιών στους σταθμούς και συρμούς.

Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν επιτρέπεται η μεταφορά κανονικών ποδηλάτων παρά μόνο αναδιπλούμενων. Τα σπαστά ποδήλατα πρέπει να μεταφέρονται διπλωμένα και εντός τσάντας μεταφοράς (μέγιστων διαστάσεων 33 x 66 x 80 εκατ., με ιμάντες ασφάλισης) από όπου δεν εξέχουν μηχανικά μέρη αυτών.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός του λεωφορείου έχει δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε ποδηλάτη αν κρίνει ότι το αναδιπλούμενο ποδήλατο θα εμποδίζει τους υπόλοιπους επιβάτες.

Προαστιακός σιδηρόδρομος

Στις γραμμές του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, αλλά και στα υπόλοιπα προαστιακά δρομολόγια ανά την Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι και τριών ποδηλάτων ανά συρμό, χωρίς την είσπραξη κομίστρου, εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας και δεν ενοχλούνται οι συνεπιβάτες.

Τα ποδήλατα πρέπει να μην τοποθετούνται ανάμεσα στα καθίσματα ενώ οι κάτοχοί τους είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του ποδηλάτου, τη μη πρόκληση φθορών και την προστασία των υπόλοιπων επιβατών.

Σιδηρόδρομος και ΚΤΕΛ

Όσον αφορά τα υπεραστικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ, η μεταφορά ποδηλάτων είναι δυνατή στο χώρο των αποσκευών του κάθε λεωφορείου.

Στο σιδηρόδρομο, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι αμαξοστοιχίες στους σιδηροδρομικού άξονες Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα διαθέτουν χώρο για τη μεταφορά ποδηλάτων (σκευοφόρο), ενώ προβλέπεται κόμιστρο ύψους 5 ευρώ ανά ποδήλατο.

Η μεταφορά ποδηλάτων δεν είναι δυνατή στο τρενάκι του Πηλίου και στον οδοντωτό σιδηρόδρομο ενώ για τα υπόλοιπα δρομολόγια ισχύει ό,τι και στον Προαστιακό.

Τέλος, στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιτρέπεται η μεταφορά μόνο ενός πτυσσόμενου ποδηλάτου ανά όχημα, υποχρεωτικά εντός τσάντας και χωρίς καταβολή κομίστρου.

Συμπερασματικά, αν και το Υπουργείο προσπαθεί να ενθαρύνει τη μεταφορά ποδηλάτων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμοί δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και κάποιοι από τους περιορισμούς θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, το μεγαλύτερο εμπόδιο θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες μεταφοράς που ευνοούν το συνωστισμό μεταξύ των επιβατών ακόμα και όταν δεν μεταφέρεται κανένα ποδήλατο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*