Σύντομα λεωφορείο υδρογόνου στην Αθήνα, σε 3 χρόνια «ο καθαρότερος στόλος της Ευρώπης»

Για το σχέδιο ανανέωσης του στόλου των αστικών λεωφορείων της Αθήνας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά, ο κ. Αγιάσογλου αναφέρθηκε στην επερχόμενη πραγματοποίηση δοκιμαστικών δρομολογίων με τη χρήση λεωφορείου υδρογόνου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος». Ο Δημόκριτος έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού υδρογόνου για μικρο-οχήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Αγιάσογλου μίλησε και για το σχεδιασμό για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων της πρωτεύουσας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε 3 χρόνια η Αθήνα θα είναι από τις καθαρότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση με τα πρώτα λεωφορεία να παραδίδονται μέσα στο 2023, και σύντομα θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων αφορά το διαγωνισμό για την προμήθεια 650 οχημάτων τα οποία θα μοιραστούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 5 τμήματα με το πρώτο, το οποίο αφορούσε 120 υβριδικά λεωφορεία, να κηρύσσεται άγονο. Τα υπόλοιπα 4 τμήματα, για τα οποία αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός, αφορούν 200 απλά λεωφορεία φυσικού αερίου, 100 αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου, 100 ηλεκτρικά λεωφορεία αυτονομίας 135 χλμ και 250 ηλεκτρικά λεωφορεία αυτονομίας 180 χλμ.

Προκειμένου βέβαια τα πρώτα οχήματα να παραδοθούν εντός του 2023, οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*