Τα νέα του σιδηρόδρομου: η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «έφυγε», τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο παραμένουν

* * * Κατατέθηκε στη Βουλή η 15ετής σύμβαση ελληνικού δημοσίου – ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες – Η σύμβαση αφορά περίοδο 10 + 5 έτη με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2022 και λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2036. Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ποσοστό 20% από τα καθαρά έσοδα, ενώ το υπόλοιπο 80% παρέχεται ως κίνητρο αποδοτικότητας στον πάροχο. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει επίσης στην εταιρεία το ποσό των 50 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ετησίως.

* * * Κατά τη συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός κ. Καραμανλής τόνισε πως για πρώτη φορά προβλέπονται ρήτρες και κυρώσεις για την περίπτωση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ/Hellenic Train δεν πραγματοποιεί το σύνολο των δρομολογίων. Φανταζόμαστε ότι η αναστολή των τοπικών δρομολογίων Λιόσια – Κορωπί για την επόμενη μιάμιση βδομάδα δεν μετράει αφού δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η σύμβαση. Μήπως η σιδηροδρομική εταιρεία θα έπρεπε τουλάχιστον να αιτιολογεί δημόσια την αναστολή των δρομολογίων της, ως ένδειξη σεβασμού προς το επιβατικό κοινό; Μία καθυστέρηση 10 ή έστω 30 λεπτών μπορεί να γίνει κατανοητή, αλλά η διακοπή δρομολογίων για πάνω από μία βδομάδα χωρίς αιτιολόγηση είναι εξόχως προβληματική.

* * * Πολλά ήταν τα σαρκαστικά σχόλια που ακούστηκαν με αφορμή την μετονομασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Hellenic Train, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής της. Είναι προφανές ότι το πρώτο ζήτημα που ενδιαφέρει τους επιβάτες της εταιρείας (αλλά και όλους τους Έλληνες που την χρηματοδοτούν) είναι οι υπηρεσίες της και όχι το όνομά της, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη σημασία του marketing. Μέχρι και σήμερα, από απλοί πολίτες, μέχρι και δημοσιογράφοι, δήμαρχοι και βουλευτές μπερδεύονται σχετικά με την ταυτότητα και τις αρμοδιότητες της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του κρατικού ΟΣΕ. Μέσω του νέου ονόματος, σπάνε και τα τελευταία δεσμά με τον ΟΣΕ και η εταιρεία προσπαθεί να εγκαινιάσει μία νέα εικόνα προς το επιβατικό κοινό. Είναι σαφές πάντως ότι θα χρειαστεί μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για να συμβεί αυτό.

* * * Πέρα από το νέο όνομα, η Hellenic Train απέκτησε και νέα ιστοσελίδα στη διεύθυνση hellenictrain.gr (γιατί αυτό δεν είχε συμβεί από την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης, μας διαφεύγει). Εντύπωση μας έκανε η δυνατότητα “LIVE” ενημέρωσης για τα δρομολόγια του Προαστιακού η οποία, αν και έχει περίπτη θέση, φυσικά και δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια (όπως και στην προηγούμενη σελίδα), εν αναμονή του νέου συστήματος τηλεματικής από τον ΟΣΕ. Δεν θα ήταν δύσκολο πάντως να υπάρξει μία ζωντανή ενημέρωση για τα δρομολόγια, όπως γίνεται και μέσω του telegram.

* * * Από την Trenitalia (!) και όχι από την Hellenic Train πληροφορηθήκαμε ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων θα αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών 5G και IoT (Internet of Things) για το τροχαίο υλικό και τις σιδηροδρομικές υποδομές.

* * * Επιστρέφοντας στο ζήτημα του “μπερδέματος” μεταξύ της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, μόλις αυτή τη Δευτέρα είδαμε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας να γίνεται λόγος για ταλαιπωρία «επιβατών του ΟΣΕ» τη στιγμή που ο κρατικός οργανισμός δεν έχει πραγματοποιήσει δρομολόγια από το 2005, όταν δημιουργήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φαίνεται δηλαδή ότι η μετονομασία δεν θα δώσει κάποια γρήγορη λύση στο πρόβλημα. Για την ιστορία, το δημοσίευμα αφορούσε την ταλαιπωρία επιβατών της Hellenic Train λόγω ακύρωσης των πρωινών δρομολογίων από το Βόλο προς τη Λάρισα αλλά και από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη (λόγω έλλειψης μηχανοδηγών) την περασμένη Κυριακή.

* * * Η Hellenic Train εν τω μεταξύ ενημέρωσε και για τη λήξη του προγράμματος μελών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όσα μέλη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν ενεργά κουπόνια ταξιδιού έλαβαν μέσω email τους σχετικούς αριθμούς κουπονιών σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ πλέον θα βρίσκεται σε ισχύ το νέο πρόγραμμα HT Card το οποίο προσφέρει έκπτωση 15% σε μετακινήσεις με τρένα ETR μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

* * * Πίσω στη Λάρισα όπου τα παράπονα για τα δρομολόγια του Προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης δεν έχουν τέλος εξαιτίας των καθυστερήσεων και των ακυρώσεων δρομολογίων.

* * * Για πλήρη απαξίωση του σιδηροδρόμου τα τελευταία τρία χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Μπαϊρακτάρης,  Πρόεδρος του Συμβουλίου αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Έλξης (μηχανοδηγών),  καθώς δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυναμική του. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε πως και η γραμμή Βόλου – Λάρισας έχει πολλά προβλήματα, επισημαίνοντας πως σε πολλά σημεία της είναι σκέτη «ζούγκλα» με άκοπα δέντρα, χόρτα αλλά και πλημμελή συντήρηση της γραμμής.

* * * Πολλές παρεμβάσεις σχετικά με το σιδηρόδρομο τις τελευταίες μέρες από τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά με αφορμή τη μετονομασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο κ. Παππάς κάλεσε τους κ. Καραμανλή και Μητσοτάκη «αφήσουν τις μετονομασίες κι ας δώσουν εξηγήσεις για καθυστερήσεις και ακυρώσεις», σχολίασε πως γίνονται τόσα πολλά δρομολόγια αντικατάστασης με λεωφορεία που η εταιρεία θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Hellenic Bus» και με αφορμή την κύρωση της σύμβασης δήλωσε πως η σύμβαση αυτή «έρχεται να παρατείνει μία στρεβλή κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε επί Ν.Δ.» ενώ ο «κ. Καραμανλής επέλεξε να μη διαφυλάξει ούτε τα συμφέροντα του δημοσίου ούτε του επιβατικού κοινού.»

* * * Οι βουλευτές της ΝΔ Λάκης Βασιλειάδης και Διονύσιος Σταμενίτης κατέθεσαν αναφορές στη Βουλή σχετικά με το αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας για αύξηση των δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα και τη μεγαλύτερη επιδότηση των εισιτηρίων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο σε διάβαση του ΟΣΕ στη Λάρισα. Η βουλευτής ζητά ενημέρωση για την αρτιότητα της λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας και την αναβάθμισή τους καθώς και αν θα προχωρήσουν έργα υπογειοποίησης ή υπεργειοποίησης των γραμμών στη Λάρισα.

* * * Λόγω εργασιών, οι αμαξοστοιχίες 1631 και 1632 Θεσσαλονίκη – Δράμα θα εκτελούνται στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σέρρες με τρένο και στο τμήμα Σέρρες – Δράμα με λεωφορείο ως την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train.

* * * Παρανάλωμα του πυρός έγινε η παλιά αποθήκη του ΟΣΕ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδας αφού τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής 3 Ιουλίου. Η αποθήκη είχε παραδοθεί μόλις λίγες μέρες νωρίτερα από τον ΟΣΕ στο Δήμο Χαλκιδέων «προς αξιοποίηση», αλλά παρόλα αυτά εντός του κτηρίου διανυκτέρευναν άτομα. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να κατασταφεί ολοσχερώς η οροφή του κτηρίου.

* * * Προσφορές για να προχωρήσει σε  απευθείας ανάθεση της προμήθειας πληροφοριακού συστήματος προσλήψεων, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ζητά ο ΟΣΕ. Σύντομα αναμένουμε και εξελίξεις για τις προσλήψεις αυτές.

* * * Υπεγράφη η Σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτωνστη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 84 εκατ.€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 30 μηνών

* * * Μόνο 3 χιλιόμετρα από τα 36 συνολικά του σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής θα δημοπρατηθούν τελικά σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή. Αυτό μας επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα βεβαίως αποτελεί η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου κάτω από τις γραμμές και όχι τα τρία χιλιόμετρα που προφανώς θα οδηγούν στο πουθενά. Απορία προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού για το σιδηρόδρομο που «επιστρέφει στη Δυτική Αττική μετά από 15 χρόνια» αφού πριν την κατάργηση της μετρικής γραμμής λειτουργούσε ήδη η νέα σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού προς Κόρινθο. Και όπως πάντα, σημασία θα έχει τι είδους δρομολόγια θα πραγματοποιούνται στη νέα γραμμή κάτι που θα το μάθουμε λίγο πριν τα εγκαίνια. Ανά μία ώρα όπως σήμερα ή 2-3 δρομολόγια καθε μέρα;

* * * Ως μία εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση υποδέχθηκε ο τοπικός τύπος της αχαϊκής πρωτεύουσας τη μη ένταξη του σιδηροδρομικού έργου της Πάτρας στα υπό χρηματοδότηση έργα του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF) με το μοναδικό σιδηροδρομικό έργο το οποίο έλαβε χρηματοδότηση για τη χώρα μας να είναι η σύνδεση Καβάλα – Τοξότες. Άλλα μέσα βέβαια είδαν την αποτυχια αυτή διαφορετικά, γράφοντας ότι ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως «παίρνει πάνω του» το ζήτημα ώστε το τρένο να φτάσει στην Πάτρα.

* * * Παράπονα και για τις αργές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι διαδικασίες για την έλευση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο αφού δεν υπάρχει καν χρηματοδότηση για τις απαραίτητες μελέτες με αποτέλεσμα η άφιξη του τρένου να μην αναμένεται πριν το 2030.

* * * Σε συνεργασία με την Hellenic Train και με στόχο να καταστούν σιδηροδρομικός προορισμός, οι ξενοδόχοι της Πιερίας θα προβάλλουν την περιοχή τους σε σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*