Κώστας Καραμανλής: 130.000 άνθρωποι καθημερινά με το Μετρό στον Πειραιά – Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των συγκοινωνιών

Τη σημασία της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, καθώς σήμερα παραδόθηκαν στο επιβατικό κοινό και οι τρεις τελευταίοι σταθμοί, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο, ανέδειξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και στον κ. Γιώργο Κουβαρά.

«Υπολογίζουμε ότι θα μετακινούνται 130.000 άνθρωποι ημερησίως στους έξι σταθμούς της επέκτασης στον Πειραιά, γιατί όπως θυμάστε είχαμε παραδώσει και τρεις σταθμούς το 2020 σε λειτουργία. Επομένως το έργο αυτό στην ουσία βοηθά τον Πειραιά να γίνει μία πόλη πιο ανθρώπινη. Βοηθά πολύ στο να λύσουμε ένα έντονο, κορεσμένο, κυκλοφοριακό πρόβλημα, που έχουμε σε Αθήνα και Πειραιά», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Επανέλαβε ότι στο έργο αυτό συνέβαλλαν πολλές Κυβερνήσεις, σημείωσε όμως ότι επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες με τη σημερινή Κυβέρνηση. Υπενθύμισε πως το 2020 στο σταθμό του Πειραιά «δεν υπήρχαν ακόμη ούτε μπετά».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε επίσης ότι η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά ξεκίνησε επί Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντας ατόπημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε αναφορά και σε αυτό.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως τόνισε: «Συνδέουμε το κέντρο της Αθήνας με το λιμάνι σε 20 λεπτά. Συνδέουμε το αεροδρόμιο με το λιμάνι. Χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές συνδέονται».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό συνδυασμένων και πολλών, διαφορετικών, έργων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ανέφερε ότι εκτός από την ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, προχωρά η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις αφορούν «μία μειοψηφία, όχι κατοίκων των Εξαρχείων, αλλά πέριξ των Εξαρχείων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα» και τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία και με πολύ μεγάλη βούληση, κάνει το αυτονόητο.

Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο της υπογειοποίησης της Ηλιουπόλεως, που θα δώσει λύση για την οδική σύνδεση από το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας προς το Ελληνικό. Αλλά και στην επέκταση της λεωφόρου Κύμης, που είναι μία επέκταση της Αττικής Οδού.

«Όλοι ξέρουμε ότι μπλοκάρει η Κύμης στην έξοδο της Μεταμόρφωσης. Αυτό το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Άρα μιλάμε για ένα συνδυασμό και ενίσχυσης των μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και πολύ σημαντικών οδικών έργων, που πρέπει να γίνουν, γιατί αλλιώς η Αθήνα σε πέντε χρόνια θα έχει φτάσει σε ένα σημείο που δε θα υπάρχει επιστροφή».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης ότι: «Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν ανακοινώνουμε ποτέ ένα έργο χωρίς χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση. Δηλαδή δεν μπαίνουμε σε μία λογική να εγκαινιάζουμε μουσαμάδες. Δεν μπαίνουμε σε μία λογική να εξαγγέλλουμε κάτι και μετά να το εγκαινιάζουμε χωρίς να είναι ολοκληρωμένο. Και νομίζω αυτό το είδατε σήμερα: Κάναμε τα εγκαίνια, το Μετρό δόθηκε στους χρήστες».

Δήλωσε επιπλέον ότι: «Αυτό που είδαμε σήμερα στον Πειραιά, είναι ένα πολύ μικρό παράδειγμα του τι θα δούμε στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνοντας ότι στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου βλέπει κανείς ένα απίστευτο πάντρεμα μεταξύ του πιο σύγχρονου μέσου μεταφοράς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Είναι ένα μουσείο αυτός ο σταθμός. Και πιστέψτε με, ο σταθμός Βενιζέλου και ο σταθμός Αγίας Σοφίας, που με τη βοήθεια των εξαιρετικών επιστημόνων του Υπουργείο Πολιτισμού θα γίνουν στο τέλος του 2023, θα είναι μουσεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε επίσης: «Θα σας πω κάτι που δείχνει την αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγιο σχεδόν στο σύνολο από τα 12 χιλιόμετρα της γραμμής. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν στη ΔΕΘ να βάλουμε τον Πρωθυπουργό μέσα και να κάνουμε φιέστες; Δεν το κάναμε αυτό».

Όσον αφορά στην παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στα εγκαίνια των τριών σταθμών σήμερα, ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε ότι είχε καλέσει ο ίδιος και τον κ. Χρήστο Σπίρτζη ως εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα αρχικά είχε απαντήσει ότι θα παρευρεθεί.

«Είχαμε καλέσει εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Δεν κάνουμε αυτούς τους διαχωρισμούς, αλλά νιώθουμε υπερήφανοι ως παράταξη. Το είπαμε και στον Πειραιά, ότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται σε αυτό τον τόπο: Το έργο αυτό ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ολοκληρώθηκε με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έγιναν σημαντικά βήματα κατά τη διάρκεια αυτής της επταετίας. Με τρία χρόνια καθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι: «Ο Κώστας Καραμανλής νομίζω δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που λέμε όλοι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως. Και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για τη Δημοκρατία μας δεν το έκρυψε κάτω από το χαλί. Ο ίδιος βγήκε και το έφερε στην επιφάνεια».

Επισήμανε ότι στην εξεταστική αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις υπουργών, στελεχών της τρόικας και του Γενικού Γραμματέα της προηγούμενης Κυβέρνησης και κατέληξε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε όλοι ενωμένοι, σαν μία γροθιά κάτω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κώστας Καραμανλής: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία

Για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», με τον κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την κ. Ανθή Βούλγαρη.

«Συνδέουμε το λιμάνι με το αεροδρόμιο. Φανταστείτε πόσο απλό θα είναι για κάποιον ξένο τουρίστα ή για έναν Έλληνα ταξιδιώτη, που έρχεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος και θέλει να πάει στον Πειραιά, σε 55 λεπτά, κατευθείαν στο μεγάλο λιμάνι», σχολίασε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι με την επέκταση του Μετρό: «Πρώτα από όλα, ο Πειραιάς μία πόλη και αυτή πολύ κορεσμένη από κίνηση και πολύ προβληματική τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται πια μία πόλη πιο ανθρώπινη, με ένα μέσο πιο μοντέρνο, βιώσιμο καθαρό».

Δεύτερον, υπογράμμισε πόσο εντυπωσιακός είναι ειδικά ο σταθμός στο Δημοτικό Θέατρο, όπου οι ειδικοί επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι αρχιτέκτονες της Αττικό Μετρό, με μία αρμονική συνεργασία, έχουν αναδείξει τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το βοτσαλωτό δάπεδο, που βρέθηκε κατά την κατασκευή του σταθμού, αποσπάστηκε, συντηρήθηκε και επανατοποθετήθηκε. Επίσης αναδείχθηκε και το υδρευτικό σύστημα του αρχαίου Πειραιά, το οποίο είναι επισκέψιμο, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει κανείς εισιτήριο, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του σταθμού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι με τους συνολικά έξι σταθμούς της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, καθώς είχαν παραδοθεί το 2020 και οι τρεις σταθμοί σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, θα χρησιμοποιούν το Μετρό πάνω από 130.000 επιβάτες.

Αναφέρθηκε επίσης στα άλλα έργα, που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό ζήτημα στο Λεκανοπέδιο, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, αλλά και τα απαραίτητα οδικά έργα, όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης, η υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως, η επέκταση στη Ραφήνα.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έτσι ώστε το 33% με 35% των μετακινήσεων του πληθυσμού να γίνεται με αστικές συγκοινωνίες.

«Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυξήσαμε το στόλο των λεωφορείων, κάναμε προσλήψεις, μειώσαμε το εισιτήριο. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή και μεθοδική δουλειά. Χρειάζεται συνεχώς βελτίωση, διότι η καθημερινότητα των πολιτών πλέον έχει τεράστιες απαιτήσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ανέφερε επίσης ότι, πλέον, σχεδόν το 72% των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα έχουν μηνιαίες ή εβδομαδιαίες κάρτες με πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Όσον αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Εμείς δεν πρόκειται να εγκαινιάσουμε μουσαμάδες. Δεν πρόκειται να κάνουμε φιέστες χωρίς αντίκρισμα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Περίτρανη απόδειξη ήταν και αυτό που κάναμε χθες. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε τους τρεις σταθμούς και μία ώρα μετά δόθηκαν στην κυκλοφορία».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε επίσης ότι: «Αυτό που δείξαμε χθες στον Πειραιά, στην ουσία αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία». Υπενθύμισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης βάσει του χρονοδιαγράμματος θα δοθεί στην κυκλοφορία στο τέλος του 2023 και σημείωσε ότι πλέον φεύγουν οι λαμαρίνες από τα εργοτάξια και αποδίδονται οι πλατείες πίσω στους Θεσσαλονικείς, μετά από 15 χρόνια.

«Εμείς φιέστες δεν θα κάνουμε. Σήμερα που μιλάμε γίνονται δρομολόγια δοκιμαστικά σε όλο το μήκος του υπογείου σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη. Είδατε κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν τις γελοιότητες που γινόντουσαν παλιά;», σχολίασε.

«Το 2019 είχαμε 232 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, φτάσαμε στα 440. Είναι αρκετά; Όχι, δεν είναι αρκετά. Συνεχώς κάνουμε προσπάθεια να ενισχύσουμε τους στόλους. Αλλά ο στόλος της Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από τρία χρόνια», ανέφερε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει πάνω από 1.500 προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες. «Δεν πρέπει να βλέπουμε πλέον τον ιδιώτη ως μπαμπούλα. Εμείς σεβόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εκεί που υπάρχουν ελλείψεις δεν θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε δώσει συγκοινωνιακό έργο περίπου στο 20% των δρομολογίων και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αποδείξει ότι πάει πολύ καλά. Αυτό λένε οι ίδιοι οι επιβάτες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε στο 1980, ούτε στο 1970 και κάνουμε ό,τι γίνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ενώνουμε δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα».

Για το leasing, δηλαδή την εκμίσθωση οχημάτων, σημείωσε πως είναι κάτι που κάνουν όλοι οι φορείς αστικών συγκοινωνιών σε όλο τον κόσμο. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δημιουργούνται αντιδράσεις», δήλωσε.

Τόνισε ότι ο ΗΣΑΠ θα έπρεπε να είχε εξαγγείλει νωρίτερα την αυριανή απεργία και προανήγγειλε δικαστική προσφυγή, εκτιμώντας ότι καθώς ο νόμος είναι σαφέστατος, κατά πάσα πιθανότητα η απεργία αυτή θα κριθεί παράνομη και καταχρηστική.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε τέλος ότι το Πάτρα – Πύργος βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο κομμάτι του νέου δρόμου θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2024 και το υπόλοιπο το 2025.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*