Τα νέα του σιδηρόδρομου: διαμάχη για τις επενδύσεις της Hellenic Train και ο Προαστιακός του Λουτρακίου

* * * Αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας το μνημόνιο συνεργασίας δημοσίου – Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την -υπογεγραμμένη από την εταιρεία- σύμβαση που κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Δεκέμβριο του 2020. Στόχος να διαπιστωθεί ποιο ήταν το αρχικό ύψος των επενδύσεων στο οποίο θα προχωρούσε η ιταλική εταιρεία σε σχέση με τα 160 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση.

* * * Ο προϊστάμενος του ΟΣΕ στην Πάτρα και μηχανικός Χρήστος Οικονόμου αναλύει τα 10 σημεία που φαίνονται πολύ δύσκολα για την υπογειοποίηση του τρένου από Κανελλοπούλου έως λιμάνι. Σημειώνει ότι ένα έργο αυτής της κλίμακας απαιτεί μετακινήσεις δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας και επικοινωνιών με υψηλότατο κόστος.

* * * Ενώ οι επιβάτες του Προαστιακού της Πάτρας ταλαιπωρούνται από τις σχεδόν καθημερινές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ο ΟΣΕ έχει έτοιμη τη διακήρυξη για την ανακατασκευή της γραμμής από το Ρίο ως την Κάτω Αχαΐα.

* * * Ένα σχεδόν ξεχασμένο σιδηροδρομικό έργο είναι αυτό του Προαστιακού Λουτρακίου, το οποίο όμως συνεχίζεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση τριών μεταλλικών σιδηροδρομικών γεφυρών, ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρουν η σιδηροδρομική υποδομή κατά μήκος της γραμμής.

* * * Ο ΟΣΕ, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Κ. Χήτας της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την κατάργηση των δρομολογίων μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης. Στην απάντηση αναφέρεται ότι τα δρομολόγια διαμορφώνονται μετά από αίτημα της Hellenic Train και δεν γίνεται καμία αναφορά στις υποδομές.

* * * Απαντήσεις υπήρξαν και στην ερώτηση που κατέθεσε ο Αν. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος της ελληνικής αγοράς από το σερβικό σιδηρόδρομο. Η Hellenic Train απάντησε ότι κοινοποιήθηκαν στους πελάτες της οι νέοι κανονισμοί κυκλοφορίας που ισχύουν στην Ουγγαρία χωρίς να τους σχολιάζει περαιτέρω ενώ η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου απάντησε πως δεν έχει αρμοδιότητα για τις υποδομές άλλων χωρών.

* * * Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσεις κατέθεσε και άλλες σιδηροδρομικού ενδιαφέροντος ερωτήσεις στη Βουλή, σχετικά με το ζήτημα της επέκταση της υπογειοποίησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής εντός του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας αλλά και την καθιέρωση τουριστικών σιδηροδρομικών διαδρομών από Δράμα.

* * * Η Hellenic Train απάντησε και σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την εταιρεία, η υποκατάσταση δρομολογίων τρένων από λεωφορεία είναι προσωρινή και έχει να κάνει με την έλλειψη μηχανοδηγών, ενώ μπορεί να εξεταστούν προτάσεις για τη βελτίωση των δρομολογίων των λεωφορείων. Όσον αφορά το ζήτημα της σύνδεσης μεταξύ του σταθμού της Λιβαδειάς και του Ορχομενού, η εταιρεία απάντησε πως απαιτείται συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους ενώ στα σχέδια της Hellenic Train βρίσκεται και η ανάπτυξη συνδιασμένων μεταφορών.

* * * Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα-Μοναστήρι (Μπίτολα-FΥROM) και η ομαλοποίηση των προβλημάτων στη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Έδεσσας ήταν τα δύο κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση της διοίκησης της Hellenic Train με το βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης και τον πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο κ. Capotorto υποστήριξε ότι ως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ομαλοποιηθεί τα δρομολόγια λόγω του νέου προσωπικού.

* * * Τα δρομολογία των τρένων που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής και Ξάνθης, τελικά δεν δρομολογήθηκαν ποτέ με τους σιδηροδρομικούς να ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη σιδηροδρομική απομόνωση της περιοχής.

* * * Διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών Συμβούλου Επικοινωνίας στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για περίοδο 12 μηνών προκήρυξε η εταιρεία. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 20 Οκτωβρίου.

* * * Ο ΟΣΕ ενέκρινε την ανάθεση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης με τη χρήση Drones των Σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων του ΟΣΕ» σε εταιρεία για τον φετινό Οκτώβριο, αντί ποσού 65.347,70 ευρώ με ΦΠΑ. Οι εγκαταστάσεις πάνω από τις οποίες θα πετούν τα drone είναι το Θριάσιο ΙΙ, η περιοχή από το σταθμό Θηβών μέχρι τον καταυλισμό Ρομά (θέση Πυρί), η περιοχή Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος και Άδενρος – Σίνδος (οι δύο τελευταίες περιλαμβάνουν και φύλαξη με όχημα Patrol 4×4)

* * * Γερμανία: Αυξήσεις κατά μέσο όρο κατά 4,9% στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων θα φέρει το νέο πρόγραμμα δρομολογίων που θα τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Δεκέμβριο // Εκτός στόχου φαίνεται πως είναι η Γερμανία που ήθελε το 75% των σιδηροδρομικών γραμμών να έχει ηλεκτροκίνηση ως το 2030 // Ελβετία: Συρμοί με αυτόματη λειτουργία θα ξεκινήσουν δρομολόγια στη γραμμή Rheineck – Walzenhausen του οδοντωτού σιδηρόδρομου // Ιαπωνία: Μετά από 5 χρόνια εγκαινιάζεται μία ακόμα γραμμή υψηλών ταχυτήτων μήκους 66 χλμ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*