Γερμανία: συμφωνία για το νέο «εισιτήριο των 49 ευρώ»

Ένα εισιτήριο με ισχύ σε όλη τη χώρα, το «Deutschlandticket», θα είναι ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ, όπως αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα γερμανικά κρατίδια. Ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing ανακοίνωσε σε βίντεό του στο tiktok, πως η συμφωνία αυτή είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία». Το νέο εισιτήριο έρχεται να αντικαταστήσει το εισιτήριο των 9 ευρώ το οποίο κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο πακέτου ελάφρυνσης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Το νέο εισιτήριο καλείται «εισιτήριο των 49 ευρώ» από γερμανικά ΜΜΕ, καθώς αυτή είναι όντως η τιμή που ανακοίνωσε το υπουργείο. Ωστόσο, αυτή δεν πρόκειται να είναι η μοναδική τιμή αφού αναμένεται να ανακοινωθούν διάφορα πακέτα προσφορών με διαφορετικές τιμές.

Σε αντίθεση με το εισιτήριο των 9 ευρώ, το Deutschlandticket θα είναι ένα άυλο ηλεκτρονικό εισιτήριο, με τον ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών να δηλώνει πως στόχος είναι το εισιτήριο να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και πριν το τέλος του έτους.

Όπως και το εισιτήριο των 9 ευρώ, το νέο εισιτήριο θα ισχύει για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα τοπικά και περιφερειακά λεωφορεία και τρένα, συμπεριλαμβανομένων του τραμ, του μετρό και του S-Bahn σε όλη τη Γερμανία. Από το εισιτήριο θα εξαιρεθούν τα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

«Το νέο εισιτήριο θα δώσει μία μεγάλη ώθηση εκσυγχρονισμού και θα μας βοηθήσει να προσελκύσουμε πολλούς ανθρώπους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να κερδίσουμε ξανά επιβάτες. Θα αφήσουμε στο παρελθόν τα παλαιότερα πολύπλοκα εισιτήρια. Οι μετεπιβιβάσεις από μέσο σε μέσο θα είναι πιο εύκολες από ποτέ. Για μένα είναι ξεκάθαρο: το απλό είναι το καλύτερο», δήλωσε ο Wissing.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση του νέου εισιτηρίου, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να αποφασιστούν. «Είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι για να βρούμε μια διάδοχη λύση», δήλωσε ο Wissing. Στη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών στις 13 Οκτωβρίου, τα ομοσπονδιακά κράτη δήλωσαν ότι ήταν έτοιμα να συνεισφέρουν προς το σκοπό αυτό. Αλλά ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κράτος για περισσότερα λεωφορεία και τρένα ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιπλέον επιβάτες.

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθυντής της ένωσης των τοπικών συγκοινωνιακών φορέων Knut Ringat υποστήριξε πάντως ότι ο προϋπολογισμός για το εισιτήριο των 49 ευρώ υπολείπεται κατά 1,5 δις ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. η οποία δεν ελήφθη υπόψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία 50ετία, οι μεταφορείς ήρθαν αντιμέτωποι με αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 72% και της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 200%.

Η επιτυχία του νέου εισιτηρίου έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 46% απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται για το νέο εισιτήριο ενώ το 26% παραμένει αναποφάσιστο με την εφημερίδα να προδιαγράφει την αποτυχία του μέτρου.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο ξεκίνησε την κυκλοφορία ενός νέου περιφερειακού εισιτηρίου με κόστος 29 ευρώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ζώνες A και B του Βερολίνου. Η πρωτεύουσα θέλει επίσης ένα πιο ευέλικτο σύστημα τιμολόγησης για το νέο εισιτήριο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Βερολίνο που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν 49 ευρώ το μήνα», δήλωσε η γερουσιαστής Bettina Jarasch (Πράσινοι). «Ως εκ τούτου, θα προτείνω ένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εισιτήριο των 49 ευρώ στο Βερολίνο για να εισαγάγουμε επιπλέον προσφορές που στη συνέχεια θα ισχύουν και σε εθνικό επίπεδο». Η δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey (SPD) συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση δηλώνοντας: «Για το Βερολίνο, η κοινωνική διαφοροποίηση παραμένει ο στόχος μας: λεωφορεία και τρένο με όχι περισσότερο από ένα ευρώ την ημέρα».

Πηγή: railtech.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*