Ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν να γίνει υποχρεωτική η αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών από το 2027

Έντεκα ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν από την ΕΕ να καταστήσει υποχρεωτική την αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών για τις δημόσιες συγκοινωνίες από το 2027. «Χωρίς δράση σε επίπεδο ΕΕ, η ζήτηση για αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών δεν θα ανταποκρίνεται στην προσφορά», αναφέρουν σε επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, ζητώντας να προταθεί ένας πανευρωπαϊκός στόχος για αύξηση του ποσοστού πωλήσεων λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στο 100% από το 2027.

Οι πόλεις που έχουν υπογράψει την επιστολή είναι οι εξής: Βαρκελώνη, Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Μάλαγα, Μιλάνο, Πάλμα, Παρίσι, Ρότερνταμ, Σεβίλλη και Βαλένθια. Η επιστολή υπογράφεται επίσης από μια σειρά οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι C40 (συμμετέχει η Αθήνα), η Clean Cities Campaign και η Energy Cities (συμμετέχουν η Ηγουμενίτσα, η Καλαμάτα και η Κομοτηνή).

Στην επιστολή, που εστάλη στις 24 Οκτωβρίου, οι πόλεις αναφέρουν: «Περίπου 20 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, του Βερολίνου, της Μαδρίτης, της Ρώμης και της Βαρσοβίας, έχουν δεσμευτεί να αγοράζουν μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών από το 2025. Αυτές οι πόλεις θα προστεθούν σε αυτές που ήδη προμηθεύονται μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών – σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι πόλεις της Ολλανδίας, οι έξι μεγαλύτεροι δήμοι της Δανίας, το Αμβούργο και το Λονδίνο, μεταξύ άλλων. Σημαντικές πόλεις εγκαταλείπουν άμεσα τα ορυκτά καύσιμα γρήγορα και ζητούν περισσότερα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών το συντομότερο δυνατό. Κάποιοι παραδοσιακοί κατασκευαστές λεωφορείων ακολουθούν επίσης την ίδια οδό, με την Daimler και τη MAN, για παράδειγμα, να δεσμεύονται ότι ως το 2030, όλα τους τα νέα αστικά λεωφορεία, θα είναι λεωφορεία μηδενικών εκπομπών.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς: «Χωρίς δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση για αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών δεν θα είναι αντίστοιχη με την προσφορά. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις των πόλεων και θα εξέθετε τους πολίτες της Ε.Ε. στην ατμοσφαιρική ρύπανση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας ή των πολύ υψηλών τιμών λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς λεωφορείων μηδενικών εκπομπών, οι πόλεις θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να αγοράζουν λεωφορεία με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς – οι πόλεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλοι ενδιαφερόμενοι – ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει στην προσεχή της πρόταση έναν στόχο πωλήσεων μόνο αστικών λεωφορείων μηδενικών εκπομπών έως το 2027».

Ο James Nix, διευθυντής εμπορευματικών μεταφορών στην οργάνωση Transport & Environment, που συνυπέγραψε την επιστολή είπε: «Οι πόλεις θέλουν ηλεκτρικά λεωφορεία για να προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους. Αλλά συχνά αυτά δεν είναι διαθέσιμα στον αριθμό που απαιτείται ή σε προσιτές τιμές. Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να παρέμβει και να θέσει έναν σαφή στόχο έως ότου όλα τα νέα αστικά λεωφορεία να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτό θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να επενδύσουν στην παραγωγή των λεωφορείων αυτών, κάνοντας έτσι τα καθαρά λεωφορεία ευρέως διαθέσιμα και φθηνότερα».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*