Τα νέα του σιδηρόδρομου: πιο κοντά στην Πάτρα το τρένο (το 2026), αργούν οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο/Ραφήνα

* * * Την περασμένη Τρίτη, παρουσία του πρωθυπουργού, έπεσαν οι υπογραφές για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της γραμμής υψηλών ταχυτήτων από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Ανάδοχος του έργου, κόστους 129,5 εκατ. ευρώ είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, το οποίο έχει αναλάβει και το έργο ηλεκτροκίνησης στο προηγούμενο τμήμα, από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι τα τέλη του 2025 (36 μήνες) οπότε και το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο αναμένεται να φτάσει στην είσοδο της Πάτρας.

* * * Έρευνα της MRB για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ (!) δείχνει την υψηλή αποδοχή από την τοπική κοινωνία του έργου σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με το Ρίο μέσω της μερικώς υπογειοποιημένης γραμμής, με το 60% των δημοτών της Πάτρας να ζητά άμεση υλοποίηση του έργου ως έχει (αντίθετα με την πλήρη υπογειποίηση στην οποία επιμένει η δημοτική αρχή) και το 75,7% να προσβλέπει σε οφέλη μετά την ολοκλήρωσή του. Χτες, σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο δήμαρχος της πόλης δεν προσήλθε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το έργο.

* * * Από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, οι αμαξοστοιχίες 882 και 887 της Hellenic Train ξεκίνησαν να πραγματοποιούν στάσεις στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό του Μώλου ο οποίος παρέμενε κλειστός 4 χρόνια μετά το άνοιγμα της νέας γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Επίσημη ενημέρωση για το λόγο τον οποίο ο ΟΣΕ διατηρούσε κλειστό έναν ολοκληρωμένο και υπερσύγχρονο σταθμό δεν υπάρχει.

* * * Πολλά τα προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά λόγω βλάβης στο τμήμα από Κορωπί ως Αεροδρόμιο. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν σιδηροδρομικοί, εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα φωτοσήματα από το Αεροδρόμιο ως τη Κάντζα. Μπάχαλο σημειώθηκε και το πρωί αυτής της Τετάρτης με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων χωρίς κάποια αιτιολόγηση από την Hellenic Train, κατά τη συνήθη τακτική…

* * * Μεγάλη ταλαιπωρία στα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, όταν τροχαίο ατύχημα με νταλίκα που μετέφερε επικύνδυνο φορτίο έκοψε στα δύο το σιδηροδρομικό δίκτυο με τα δρομολόγια να διακόπτονται μεταξύ Λάρισας και Λιτοχώρου και να δρομολογούνται λεωφορεία.

* * * Το 2024 προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταοφορών Κώστας Καραμανλής πως θα ξεκινήσουν τα έργα για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως σε ένα, άντε ενάμιση, χρόνο από σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου για να πέσουν οι υπογραφές μέσα στο 2024. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία σχεδόν πρωτόγνωρη διαδικασία, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Όσο για το χρόνο υλοποίησης των έργων (5 έτη), προφανώς ακούγεται υπαραισιόδοξος με βάση το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα σιδηροδρομικά έργα.

* * * Ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης μίλησε για την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία το σιδηροδρομικό έργο που θα γίνει στη βόρεια Ελλάδα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Τάκης Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας ενημέρωση για το αν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου η σιδηροδρομική σύνδεση της Θράκης με τη Θεσσαλονίκη και για ποιο λόγο ξεκίνησαν προαστιακού τύπου δρομολόγια στη Θράκη τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν δικαιολογούνται για οικονομικούς λόγους.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 11ης μηνιαίας δόσης του έτους 2022 της ετήσιας επιχορήγησης στον ΟΣΕ Α.Ε. ύψους 3.750.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * * Ένα βήμα πιο κοντά οι φετινές προσλήψεις του ΟΣΕ με τον οργανισμό να εγκρίνει την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος προσλήψεων, συνολικής αξίας 35.712 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ενέκρινε δύο αιτήσεις για συστήματα διαλειτουργικότητας: η πρώτη αφορά το σύστημα ETCS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες για τα τμήματα Οινόη – Χαλκίδα, ΤΧ1 – Προμαχώνας και Πλατύ – ΤΧ1 – ΤΧ5, και η δεύτερη το υποσύστημα «Έλεγχος – Χειρισμός και σηματοδότηση» του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη. Η ΡΑΣ έδωσε επίσης της ΓΑΙΑΟΣΕ έγκριση οχημάτων για διάθεση στην αγορά καθώς και έγκριση τύπου οχημάτων μετά από αιτήσεις της εταιρείας.

* * * Μετά από εργασίες Γενικής Επισκευής στο Εργοστάσιο Θεσσαλονίκης, άλλες 4 επιβατάμαξες δίνονται στην κυκλοφορία, αναφέρει η Hellenic Train. Βεβαίως ας μη ξεχνάμε πως ό,τι πράτει η ιταλική εταιρεία είναι μέρος των υποχρεώσεών της και περιλαμβάνεται στην σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.

* * * Πύργος: Υπεγράφη η παραχώρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ανεμοχωρίου από την ΕΡΓΟΣΕ στο Δήμο Πύργου σκοπό την ανάδειξη του εναλλακτικού περιβαλλοντολογικού τουρισμού // Κατερίνη: 29χρονος συνελήφθη να κλέβει καλώδια από το σιδηροδρομικό σταθμό // Κομοτηνή: Φοιτητές καθάρισαν εθελοντικά το σιδηροδρομικό σταθμό // Τέμπη: Οδοιπορικό στις παλιές και τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή των Τεμπών // Θεσσαλονίκη: Αναμνήσεις από έναν παλιό αχθοφόρο στον ΟΣΕ

* * * Μεγάλη Βρετανία: Εταιρεία που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση παλιών ατμομηχανών τώρα πειραματίζεται με τρένα που κινούνται με την ηλιακή ενέργεια // Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους σιδηροδρομικούς την περιόδο των Χριστουγέννων // Γερμανία: Στη Γερμανία θα λειτουργήσει ο μεγαλύτερος στόλος τρένων υδρογόνου με στόχο από το 2030 να μην κυκλοφορούν τρένα ντίζελ // Γαλλία: Σε εξέλιξη συζητήσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισιτηρίων τρένων // Εταιρείες συνασπίζονται για να βρουν λύσεις μείωσης του κόστους λειτουργίας στις γραμμές με μικρότερη επιβατική κίνηση // Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Κιέβου-Χερσώνας // Σε λειτουργία ξανά η σιδηροδρομική σύνδεση Ουκρανίας – Ρουμανίας // Πώς οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι παραμένουν σε λειτουργία εν μέσω του πολέμου

* * * Από τη Διαύγεια: Απευθείας ανάθεση από την ΕΡΓΟΣΕ της παροχής υπηρεσιών μελέτης αναδιοργάνωσης και λειτουργικού ανασχεδιασμού της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», αξίας 29.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ με τρίμηνη διάρκεια // Επαναπροκήρυξη από την ΓΑΙΑΟΣΕ του διαγωνισμού για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού» προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*