Εγκρίθηκε η τροποποίηση της σύμβασης του Θριασίου – Απάντηση Καραμανλή για το διαγωνισμό λεωφορείων του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου, του Ιουλίου 2018. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, αφού επεσήμανε την «καθοριστική σημασία της τροποποίησης» σημείωσε: «Το Θριάσιο αποτελεί για εμάς τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Κάνουμε το αποφασιστικό βήμα ώστε να γίνει η πατρίδα μας διεθνές hub στον τομέα των logistics», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Μιλώντας στην ίδια κοινοβουλευτική διαδικασία, ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης χαρακτήρισε την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου ως «το επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών όλης της προηγούμενης περιόδου».

Το πρώτο ολοκληρωμένο εμπορευματικό κέντρο

Εξηγώντας τι σημαίνει η, ουσιαστικά, νέα σύμβαση για το Θριάσιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Αποκτούμε το πρώτο ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών κι αξιοποιούμε πραγματικά τις δυνατότητες ιδίως του λιμανιού του Πειραιά. Ενός λιμανιού, το οποίο μέχρι σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ως σταθμός μεταφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων – δηλαδή των κοντέινερ – και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προστιθέμενης αξίας δεν πραγματοποιούνταν στο λιμάνι του Πειραιά». Και συνέχισε: «Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κοντέινερ που έρχονταν στον Πειραιά να μεταφορτώνονται σε μικρότερα πλοία και να πηγαίνουν σε άλλα λιμάνια της κεντρικής Ευρώπης, όπου εκεί γινόταν η αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση. Δηλαδή εκεί που υπήρχε assembly line. Και εκεί είναι η πραγματική προστιθέμενη αξία για τα λιμάνια, για την εθνική και τοπική οικονομία».

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι το έργο του Θριασίου αφορά σε ένα εμπορευματικό κέντρο 240 χιλιάδων τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων. Με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών. «Και ασφαλώς με αυτό που χρειάζεται ένα εμπορευματικό κέντρο, με σύγχρονες σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές», προσέθεσε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η επένδυση αυτή ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπογράμμισε ότι το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου θα διασυνδέεται με όλα τα δίκτυα μεταφοράς : Το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, και πρόσθεσε : «Μπορεί, λοιπόν, ο καθένας να αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της αναπτυξιακής ώθησης, που θα δώσει στην οικονομία και τη χώρα. Πόσο θα συμβάλλει και σε μία επιβαρυμένη περιοχή. Πόσο θα βελτιώσει αυτή η επένδυση την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε άλλωστε συνολικά στα έργα που αναβαθμίζουν τη Δυτική Αττική, με κυριότερο αυτό της κατασκευής του νέου κλάδου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Ενός κλάδου, που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα εξυπηρετεί μια σειρά από αστικές περιοχές, όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Μέγαρα. «Αυτό το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε και πρόσθεσε ότι: «Σύντομα θα δημοπρατήσουμε και την περιφερειακή στο Αιγάλεω, προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ».

Γιατί κινδύνεψε με ματαίωση το σημαντικό έργο του Θριασίου

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε πως όταν την 1η Νοεμβρίου του 2018 συζητήθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σύμβαση Παραχώρησης του Θριασίου, ο ίδιος ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα και είχε προειδοποιήσει πως η Σύμβαση ήταν προβληματική και δεν θα περνούσε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και έγινε. «Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις, να κινδυνέψει το τεράστιο έργο του Θριασίου με ματαίωση και να κινδυνέψει η χώρα με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε. Πρόστιμα, τα οποία όπως εξήγησε, θα κυμαίνονταν από 100 εκ. ευρώ μέχρι ένα δις. ευρώ, εάν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε συνεπώς ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα : Να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο διαγωνισμός αυτός να μην ακυρωθεί.

Εξήγησε ότι στόχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού – της DG Comp – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο διεξοδικός έλεγχος για το αν υπήρχαν ή όχι κρατικές ενισχύσεις. Προκειμένου λοιπόν να «ξεκολλήσει» το έργο, έπρεπε να αναθεωρηθούν 12 σημεία της σύμβασης παραχώρησης.

Ο κ. Καραμανλής στάθηκε σε πέντε από αυτά τα σημεία, που όπως επισήμανε : «Έρχονται και βάζουν ένα φρένο στον ιδιώτη και αυτό είναι κάτι που το κάνει όχι μία αριστερή Κυβέρνηση, αλλά μία κεντροδεξιά Κυβέρνηση, την οποία εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείτε ότι είναι δίπλα στα μεγάλα συμφέροντα των ιδιωτών».

Τα πέντε κύρια σημεία της Σύμβασης Παραχώρησης του Θριασίου

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα ότι:

«Πρώτον, μειώσαμε τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης από 60 σε 37 έτη.

Δεύτερον, προβλέψαμε τη δυνατότητα παράτασης της Περιόδου Παραχώρησης κατά 23 έτη, κατόπιν αιτήματος του Παραχωρησιούχου και υπό την απόλυτη προϋπόθεση της μη αθέτησης όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά του. Επομένως δεν είναι αυτόματη αυτή η διαδικασία.

Τρίτον, διπλασιάσαμε το εφάπαξ αντάλλαγμα που παίρνει το ελληνικό δημόσιο. Στη σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10 εκ. ευρώ, στη δική μας είναι 20 εκ. ευρώ.

Τέταρτον, αυξήσαμε την ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5% και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από τις 350.000 στις 700.000 ευρώ.

Πέμπτον, εισαγάγαμε μηχανισμό κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 μεταξύ Δημοσίου και Παραχωρησιούχου. Το μοιράζουμε δηλαδή στη μέση».

Ο κ. Καραμανλής συνοψίζοντας τόνισε : «Δηλαδή, με απλά λόγια, διπλασιάσαμε το αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η σύμβαση πραγματικά υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Έτσι θωρακίζουμε την οικονομία και προστατεύουμε την κοινωνία».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι πέρα από αυτούς τους οικονομικούς όρους, το κείμενο της Σύμβασης προβλέπει και μια σειρά από δεσμεύσεις του Παραχωρησιούχου, δεδομένου ότι αυτός θα κατασκευάσει τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, και θα αναλάβει τα εσωτερικά έργα υποδομής.

Σημείωσε ότι εντός του πάρκου, και κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλίζεται πλήρως και η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και κάτι που έλειπε από τη βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών», επεσήμανε.

Γιώργος Καραγιάννης: «Επενδύσεις σαν το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης χαρακτήρισε την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου Πεδίου ως «το επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών όλης της προηγούμενης περιόδου».

Σημείωσε ότι, «πρόκειται για ένα έργο που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το Υπουργείο και όχι άδικα, αφού με τη κατασκευή του θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο logistics στη χώρα».

Ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ενδεικτικά ότι «ο κλάδος ανέρχεται στο 9,5% του ΑΕΠ και οι προβλέψεις είναι να φτάσει στο 12% τα επόμενα χρόνια και η απασχόληση σήμερα αφορά περί τους 200.000 εργαζομένους».

«Για να καταλάβετε τα μεγέθη και τη σημασία του έργου, ως το τέλος του 2024 αναμένεται να προστεθούν περίπου 250.000 τ.μ. στην Αττική από όλες τις δρομολογημένες ιδιωτικές επενδύσεις και το Θριάσιο από μόνο του είναι άλλα τόσα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια επένδυση 160 εκατομμυρίων € περίπου, με κόστος κατασκευής  κοντά στα 110 εκατομμύρια € και θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας» επεσήμανε ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Εμπορευματικό Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Πιστεύουμε στο σιδηρόδρομο και στις συνέργειες που παράγει. Στις θετικές συγκοινωνιακές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις του. Για αυτό και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 4,5 δις €. Ενώνουμε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με το δίκτυο, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι δεν μένουμε στα λόγια» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στον συνολικό σχεδιασμό για την περιοχή τονίζοντας ότι «η Δυτική Αττική αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε πόλο ανάπτυξης».

«Αυτό το δείχνουμε με έργα. Πρώτα από όλα με το Θριάσιο Ι κατόπιν με το Θριάσιο ΙΙ ο διαγωνισμός του οποίου είναι στον “αέρα”. Με ένα μεγάλο έργο, τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ του οποίου ο διαγωνισμός θα βγει επίσης στον “αέρα” σε λίγες ημέρες, με τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω που λύνει προβλήματα ετών, καθώς και με την ανακατασκευή των κόμβων Σχιστού, Ναυπηγείων και Σκαραμαγκά» υπογράμμισε.

Επανερχόμενος στο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, ο Υφυπουργός Υποδομών υπενθύμισε ότι «η επένδυση που συζητιέται εδώ και περίπου 20 έτη, προχωρά. Η χώρα είναι βέβαιο πως προχωρά μπροστά. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να γκριζάρουν την εικόνα, οι πολίτες καταλαβαίνουν καθημερινά την αλλαγή».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «άλλωστε δεν είναι η μόνη τέτοια επένδυση που προωθείται. Προχωράει και ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο που θα αναβαθμίσει τον ίδιο το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κέντρο των οικονομικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ενισχύει τα δρομολογούμενα έργα τόσο στον εμπορικό λιμένα, όσο και τα σιδηροδρομικά έργα που θα τη συνδέσουν με νέα Σύγχρονη Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων με τη Θράκη και ύστερα τη Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα».

«Με επενδύσεις σαν το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, οι επενδύσεις σε υποδομές αποκτούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και θέτουν τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις. Μια ανάπτυξη με ξεκάθαρο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, που επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιεί τη στρατηγική θέση της χώρας, ενισχύει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση των πολιτών εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Που θέτει τις βάσεις για μία καλύτερη ζωή για τις νεότερες γενιές» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καραγιάννης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αγοράσει ούτε ρόδα – Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε νέα λεωφορεία και έκανε προσλήψεις»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ και όσον αφορά στο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων. Ανέφερε ότι αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σχολίασε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση :  «Μιλάτε για ένα διαγωνισμό που κάνατε το 2019 για τα λεωφορεία. Ξέρετε, νομίζω ότι πρέπει κάποτε σε αυτή την αίθουσα και στην πολιτική ζωή του τόπου να σταματήσουμε να λέμε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διότι όταν κάνατε αυτό το διαγωνισμό δεν είχατε χρήματα. Τον κάνατε με τον πιο πρόχειρο τρόπο, ήταν πραγματικά ένα γονατογράφημα και δεν είχατε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συνέχισε: «Και μάλιστα εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας λέτε ότι ιδιωτικοποιούμε δήθεν τα πάντα, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό προβλέπατε ότι η συντήρηση όλων των λεωφορείων πήγαινε στους ιδιώτες».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε : «Αλλά πέρα από αυτό, πώς είναι δυνατόν να εγκαλείτε την Κυβέρνηση, η οποία τελικά βρήκε χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτό το διαγωνισμό, μέσα σε μία περίοδο πολύ δύσκολη. Γιατί όπως καταλαβαίνετε σε περίοδο κορονοϊού οι γραμμές παραγωγής σε όλο τον κόσμο – αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι να σας ενημερώσω εγώ – έχουν παγώσει. Και αυτή τη στιγμή έχουμε πει ότι τα πρώτα λεωφορεία θα έρθουν το 2023».

Εξήγησε επίσης ότι : «Δεν ήρθαμε μία ωραία πρωία και είπαμε θα πάρουμε 1.500 λεωφορεία, όπως είπατε εσείς, που βέβαια ούτε ρόδα δεν είχατε αγοράσει επί των ημερών σας. Αλλά στην ουσία είπαμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά. Να πάρουμε τα πρώτα 750 και η ανανέωση του στόλου να γίνεται κάθε δύο και τρία χρόνια».

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ : «Ωραία η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τα δεδομένα είναι τα εξής : Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε νέα λεωφορεία. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε leasing. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε προσλήψεις. Όταν εσείς δυστυχώς αφήσατε στον ΟΑΣΘ και στη Θεσσαλονίκη 235 λεωφορεία και στην Αθήνα κάτω από 850».

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε επίσης στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και έθεσε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών. «Ο ελληνικός λαός θα έχει δύο επιλογές. Η μία επιλογή θα είναι να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο και η άλλη επιλογή θα είναι να έχουμε μία Κυβέρνηση, μία απόπειρα δημιουργίας Κυβέρνησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Βαρουφάκη, με guest star τον κ. Ανδρουλάκη», είπε.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε και στους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το Θριάσιο, υπενθυμίζοντας ότι η Σύμβαση Παραχώρησης όταν ψηφίστηκε το 2018 δεν είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μήπως είστε ακόμη στο 1981, στο ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο’; Προφανώς εκεί είστε. Εκεί γυρνάτε με τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε. Υπενθύμισε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τους όρους δόμησης στο Θριάσιο με ειδική διάταξη, καθώς και ότι προέκυψε το θέμα της κρατικής ενίσχυσης. «Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ μήπως είναι και η DG Comm μέσα στα συμφέροντα;» διερωτήθηκε επίσης ο κ. Καραμανλής.

«Είναι λυπηρό για ένα κόμμα, το οποίο θεωρείται κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, να μην ψηφίζει μία Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία είναι συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο», επεσήμανε και πρόσθεσε : «Πραγματικά λυπάμαι για τη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν ξέρω και πώς λέγεται τώρα, ένα κόμμα το οποίο τουλάχιστον στην περίοδο 2012 – 2015 είχε επιδείξει μία υπευθυνότητα. Βλέπω ότι αυτή την υπευθυνότητα την αφήνετε τώρα πίσω και επιστρέφετε και εσείς στο ‘καλό παλιό ΠΑΣΟΚ’».

Τροπολογία για θέματα Μεταφορών

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε και την Τροπολογία που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η οποία περιλαμβάνει τρία άρθρα.

Το πρώτο αφορά στον ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4530/2018 προβλέπεται ότι ο ΟΑΣΑ για την απώλεια εσόδων για λόγους κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή για ανέργους, μαθητές κλπ., αποζημιώνεται σε ετήσια βάση. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και μάλιστα η αποζημίωση δίδεται στην αρχή του έτους.

Σημείωσε ότι στη συναφθείσα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 Σύμβαση Απόδοσης και Στόχων, προβλέφθηκε ότι για τον προϋπολογισμό της αποζημίωσης των ετών 2022 και 2023 στον ΟΑΣΑ, θα χρησιμοποιηθούν κατά παρέκκλιση τα απολογιστικά στοιχεία του 2019. Κι αυτό γιατί λόγω του κορονοϊού υπήρξε μείωση των εσόδων του Οργανισμού.

«Με τη ρύθμιση αυτή σήμερα επιτυγχάνεται η άμεση εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου, με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση απόδοσης και στόχων του ΟΑΣΑ, ώστε να εξασφαλίζεται και η ορθολογική λειτουργία του ΟΑΣΑ», εξήγησε.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε στη συνέχεια ότι το δεύτερο άρθρο, προβλέπει ότι για το 2023 θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα να λάβει ο ΟΑΣΑ μεγαλύτερη του 40% επιδότηση, η οποία θα διατεθεί για τον σκοπό της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες φέτος δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες κατά τα παρελθόντα έτη», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στο τρίτο άρθρο της Τροπολογίας. Υπενθύμισε ότι στον πρόσφατο νόμο 4974, για τις τακτικές υπεραστικές και αστικές οδικές επιβατικές μεταφορές προβλέπονταν οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

«Κατά την επικοινωνία που είχαμε μετά την έκδοση του νόμου με την Commission, και συγκεκριμένα με τις Γενικές Διευθύνσεις της DG MOVE, μας προτάθηκε – όπως γνωρίζετε αυτή η μεταρρύθμιση είναι μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης – να διευρύνουμε το πλαίσιο των προϋποθέσεων αυτών. Μία πρόταση, την οποία θεωρήσαμε ορθή, δεδομένου ότι κινείται υπέρ του ανοίγματος της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα έργα που έχει ξεμπλοκάρει και τα νέα έργα που έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «δεν είναι απλά μία μολυβιά στο χάρτη αλλά υπηρετούν ένα συγκεκριμένο στόχο : Η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους τις υποδομές που της αξίζουν, για να παίξει τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να παίξει και στον τομέα των logistics», προσθέτοντας : «Προχωράμε εντατικά και το νέο διαγωνισμό Σύμβασης Παραχώρησης του Θριασίου ΙΙ».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*