Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε κατά 90%, με τους δρόμους της Ευρώπης να θεωρούνται πλέον ανάμεσα στους ασφαλέστερους σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα όσον αφορά το επίπεδο της οδικής ασφάλειας, με την Ελλάδα δυστυχώς να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα περισσότερα ατυχήματα και νεκρούς με βάση τον πληθυσμό. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020 σε ολόκληρη την ΕΕ, σημειώθηκαν 19.102 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, που ισοδυναμούν με 43 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, και τουλάχιστον 935.555 τραυματισμοί (εξαιρουμένης της Ιρλανδίας). Τα δεδομένα δείχνουν ότι 112 από τις 239 Περιφέρειες των χωρών της ΕΕ κατέγραψαν συχνότητα θανάτων από τροχαία ατυχήματα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ 123 (ή 51,5% όλων των Περιφερειών) είχαν υψηλότερη τιμή. Τέλος, τέσσερις Περιφέρειες είχαν τον ίδιο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί θανάτων από τροχαία ατυχήματα το 2020 καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται κυρίως στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Αντίθετα, στις αστικές περιοχές παρατηρείται πολύ χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τις χαμηλότερες μέσες ταχύτητες λόγω των ορίων ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πιο αναλυτικάυπήρξαν πέντε Περιφέρειες χωρών με τουλάχιστον 100 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Το 2020, ο υψηλότερος αριθμός καταγράφηκε στην Alentejo της νότιας Πορτογαλίας (135 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους). Οι επόμενες τέσσερις Περιφέρειες ήταν δύο υπερπόντιες Περιφέρειες της Γαλλίας, η Γουαδελούπη (124) και η Γουϊάνα (115), η Mazowiecki regionalny στα περίχωρα της πολωνικής πρωτεύουσας (123) και η Περιφέρεια του Λουξεμβούργου στο νότιο Βέλγιο (100).

Πιο αναλυτικά, υπήρξαν πέντε Περιφέρειες χωρών με τουλάχιστον 100 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Το 2020, ο υψηλότερος αριθμός καταγράφηκε στην Alentejo της νότιας Πορτογαλίας (135 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους). Οι επόμενες τέσσερις Περιφέρειες ήταν δύο υπερπόντιες Περιφέρειες της Γαλλίας, η Γουαδελούπη (124) και η Γουϊάνα (115), η Mazowiecki regionalny στα περίχωρα της πολωνικής πρωτεύουσας (123) και η Περιφέρεια του Λουξεμβούργου στο νότιο Βέλγιο (100).

Ανάμεσα στις 25 Περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών βρίσκονται και τρεις ελληνικές: η Δυτική Ελλάδα στην 21η θέση με 89 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα στην 24η και 25η θέση με 86 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων η κάθε μία.  

Υπήρξαν τέλος 24 περιφέρειες σε όλη την ΕΕ όπου η συχνότητα των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν μικρότερη από 23 ανά εκατομμύριο κατοίκους. Συγκεκριμένα, δύο Περιφέρειες δεν ανέφεραν καθόλου θανάτους από τροχαία ατυχήματα: η Valle d’Aosta στη βόρεια Ιταλία και η σχετικά μικρή νησιωτική περιοχή του Åland στη Φινλανδία. Ωστόσο, η πλειονότητα των 24 περιοχών με σχετικά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας ήταν κυρίως αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 10 πρωτευουσών. Μετά από τις δύο Περιφέρειες χωρίς θανάτους το 2020, ακολουθούν η σουηδική πρωτεύουσα της Στοκχόλμης (5 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους), η Περιφέρεια της αυστριακής πρωτεύουσας της Βιέννης (6) και στη βόρεια γερμανική Περιφέρεια του Αμβούργου (8).

Πηγή: Eurostat, Βάση δεδομένων 

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*