Ξεκινά το έργο της αναβάθμισης των συρμών του ΗΣΑΠ

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. και της ισπανικής εταιρείας CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A.) για το έργο της αναβάθμισης των 14 παλαιότερων συρμών που κυκλοφορούν εδώ και 4 δεκαετίες στη γραμμή 1 του Μετρό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. έχει ήδη εγκρίνει το πρακτικό του διαγωνισμού ενώ έχει αποσταλεί η σχετική επίσημη πρόσκληση προς την ισπανική εταιρεία για την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο, κόστους 65 εκατ. ευρώ, αφορά την αναβάθμιση των 14 συρμών 8ης παραλαβής του ΗΣΑΠ (συνολικά 70 βαγόνια) προκειμένου να επεκταθεί η ικανότητα λειτουργίας τους για 25 επιπλέον έτη, ενώ προβλέπεται και η προμήθεια ανταλλακτικών για 3 έτη.

Μέσω της αναβάθμισης των συρμών, μέρος των συστημάτων εντός αυτών θα αντικατασταθούν με άλλα σύγχρονης τεχνολογίας (για παράδειγμα, οι αναρτήσεις, μέρους του συστήματος πέδησης, κινητήρες έλξης, μετατροπέας έλξης, αντιστάσεις πέδησης κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα θα συντηρηθούν.

Θα αναβαθμιστούν επίσης πλήρως οι περισσότερες καμπίνες οδήγησης, τα καθίσματα των οδηγών θα εκσυγχρονιστούν και θα τοποθετηθούν σύγχρονες οθόνες που θα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την κατάσταση του κάθε συρμού. Τα συστήματα κλιματισμού των οδηγών θα αντικατασταθούν με σύγχρονα τύπου inverter, ενώ θα στεγανοποιηθούν πόρτες και παράθυρα.

Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων (4 ανά όχημα), στα πρότυπα των συρμών 3ης γενιάς του Μετρό, και οθόνες στις καμπίνες οδήγησης διευκολύνοντας έτσι την επιτήρηση της επιβίβασης-αποβίβασης των επιβατών. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί νέα μονάδα ελέγχου για το σύστημα πληροφόρησης και αναγγελιών επιβατών, νέα μονάδα διάγνωσης και ελέγχου συρμού, ακόμα και νέες πινακίδες προορισμού που θα αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του συρμού.

Στο χώρο των επιβατών θα γίνει αντικατάσταση των παραθύρων με νέα και θα συντηρηθεί το σύστημα κλιματισμού. Ο μηχανισμός λειτουργίας των θυρών θα αντικατασταθεί, ενώ το δάπεδο θα καλυφθεί από νέο πλαστικό τάπητα. Τα πλευρικά τοιχώματα των συρμών θα αντικατασταθούν με νέα αντιβανδαλιστικού τύπου και ο φωτισμός θα αντικατασταθεί με νέο τύπου LED. Θα αντικατασταθούν επίσης τα καθίσματα των επιβατών και θα τοποθετηθούν διαφημιστικοί υαλοπίνακες πάνω από τα καθίσματα. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης εντός των συρμών (δύο ανά όχημα) ενώ θα τοποθετηθούν και οθόνες πληροφόρησης επιβατών οι οποίες θα έχουν και τη δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο.

Όπως προβλέπεται, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα  είναι ανθεκτικά στους βανδαλισμούς και ευκολοσυντήρητα, ενώ ο όλος σχεδιασμός θα λάβει την έγκριση της ΣΤΑΣΥ. Οι συρμοί θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες με σήμανση για τις θύρες εισόδου αναπηρικών αμαξιδίων και τα καθίσματα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα διαθέτουν και ζώνες ασφαλείας για αναπηρικά αμαξίδια.

Το έργο της αναβάθμισης των 14 συρμών αναμένεται να γίνει σταδιακά προκειμένου, να μην υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε τροχαίο υλικό. Έτσι, το πρώτο κινητήριο όχημα (βαγόνι με καμπίνα οδήγησης) θα έχει αναβαθμιστεί σε 300 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, με τον πρώτο ολοκληρωμένο συρμό να παραδίδεται σε 570 ημέρες (19 μήνες). Πέντε συρμοί θα έχουν παραδοθεί σε 750 ημέρες (25 μήνες), 10 συρμοί σε 900 ημέρες (30 μήνες), ενώ το σύνολο των 14 συρμών σε 1.020 ημέρες (34 μήνες), δηλαδή πριν το τέλος του 2025.

Στον προγραμματισμό της ΣΤΑ.ΣΥ. βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης των συρμών της 10ης παραλαβής που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1990, με το κόστος της σχετικής μελέτης να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και του έργου σε 50 εκατ. ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Καραμανλής: Αναβαθμίζουμε τους συρμούς του Ηλεκτρικού, ακολουθούν και οι σταθμοί

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*