Προς κατάργηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία της Ουάσιγκτον

Την κατάργηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία της Ουάσιγκτον, πρωτεύουσας των ΗΠΑ, ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η τοπική κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει το σύνολο του κόστους λειτουργίας των λεωφορείων από την 1η Ιουλίου 2023, με αποτέλεσμα η μετακίνηση στα λεωφορεία να είναι δωρεάν.

Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τη νυκτερινή λειτουργία των λεωφορείων, με τις γραμμές με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση να μετατρέπονται σε 24ωρες έτσι ώστε όσοι δουλεύουν κατά τις νυκτερινές ώρες να απαλλαγούν από την ανάγκη χρήσης ακριβών εφαρμογών ride-sharing.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές νίκες του κινήματος υπέρ των φθηνών και ελεύθερων μεταφορών το οποίο απέκτησε μομέντουμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων και όσων δεν έχουν άλλη επιλογή. Επιπλέον, το μέτρο αναμένεται να συμβάλλει στο στόχο της μείωσης της χρήσης Ι.Χ. που καθημερινά δημιουργούν μποτιλιάρισμα στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Περισσότεροι από το 80% των επιβατών στα λεωφορεία της Ουάσιγκτον κατοικούν εντός των ορίων της πόλης ενώ το 70% έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων (47.400 ευρώ)

Αν και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη, με τα 13 μέλη του συμβουλίου να ψηφίζουν υπέρ με αναφορές στην ανάγκη στήριξης των φτωχότερων δημοτών και των ανέργων, το μέτρο θα πρέπει να περάσει ακόμα μία ψηφοφορία ώστε να σταλεί στο γραφείο της δημάρχου Muriel Bowser η οποία προς το παρόν τάσσεται κατά της δωρεάν μετακίνησης και έχει ζητήσει να μελετηθεί κατά πόσο αυτή μπορεί να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της πόλης, εκφράζοντας ανησυχίες για το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας απόφασης.

Το 2013 πάντως η Bowser ως δημοτική σύμβουλος ήταν εκείνη που βοήθησε  το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης για παιδιά το οποίο έκτοτε έχει επεκταθεί και στο Μετρό, ενώ σήμερα οι συγκοινωνίες της πόλης προσφέρουν εκπτωτικά εισιτήρια για ηλικιωμένος και άτομα με αναπηρία. Μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021 η μετακίνηση με τα λεωφορεία ήταν δωρεάν καθώς τέθηκε εκτός λειτουργία η πρώτη πόρτα των λεωφορείων για την προστασία των οδηγών. Στη συνέχεια, αν και η επιβατική κίνηση είχε μειωθεί λόγω της πανδημίας, μειώθηκε περαιτέρω μόλις διεκόπη η δωρεάν μετακίνηση.

Στις αρχές του 2020 είχε προταθεί η χορήγηση καρτών αξίας 100 δολαρίων το μήνα στους πολίτες για μετακίνηση με όλες τις συγκοινωνίες της πόλης, το μέτρο όμως απορρίφθηκε λόγω του κόστους των 150 εκατ. δολαρίων ανά έτος το οποίο δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από τα δημοτικά τέλη. Το κόστος της κατάργησης των εισιτηρίων στα λεωφορεία αναμένεται να ανέλθει σε 42 εκατ. δολάρια το χρόνο. Η δήμαρχος έχει ζητήσει μέρος του κόστους να καλύπτεται και από τις γειτονικές πόλεις στις πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ όπου διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι της Ουάσιγκτον. Η γειτονική κομητεία του Fairfax της Βιρτζίνια, εν τω μεταξύ σχεδιάζει από το 2023 να χρεώνει πιλοτικά ένα δολάριο ανά μετακίνηση τους φτωχότερους δημότες, λιγότερο από το μισό ενός εισιτηρίου, ενώ η κομητεία Montgomery στο Μέριλαντ έχει μειώσει την τιμή των εισιτηρίων των λεωφορείων στο 1 δολάριο μετά από προσωρινή κατάργησή τους μέσα στην πανδημία.

Η χρήση των λεωφορείων είναι δωρεάν εδώ και δύο χρόνια στην πόλη Alexandria της Βιρτζίνια, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως «success story»  ενώ δωρεάν ως τουλάχιστον το 2025 θα παραμείνουν τα λεωφορεία και στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Richmond. Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με δωρεάν συγκοινωνίες είναι το Kansas City του Μιζούρι όπου η μετακίνηση με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν και το 2023.

Πηγή: washingtonpost.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*