Μετακινήσεις με λεωφορεία χωρίς οδηγό στη Νότια Κορέα

Η πρώτη λεωφορειακή γραμμή με αυτόνομα λεωφορεία έγινε πραγματικότητα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Το νέο όχημα δεν μοιάζει με ένα κανονικό λεωφορείο αφού έχει στρογγυλεμένες γωνίες και μεγάλα παράθυρα που το κάνουν να μοιάζει περισσότερο σαν παιχνίδι παρά σαν μια τεχνολογική ανακάλυψη.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι σκόπιμος, δήλωσε ο Jeong Seong-gyun, επικεφαλής αυτόνομης οδήγησης στην 42 Dot, την start-up εταιρεία που ανέπτυξε την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και ανήκει πλέον στην αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai.

«Αυτό είναι το μέλλον», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το λεωφορείο απαιτούσε ένα σημαντικά διαφορετικό νέο τύπο σχεδίασης

Το λεωφορείο μοιάζει λίγο ‘σαν Lego’ και είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και στη διευκόλυνση της παραγωγής του. Αντί για ακριβούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε άλλα αυτόνομα οχήματα, το λεωφορείο χρησιμοποιεί κάμερες και ραντάρ για την πλοήγηση. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη μίας ασφαλούς τεχνολογίας χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τύπους οχημάτων στο μέλλον, όπως για παράδειγμα, σε φορτηγά παράδοσης.

Προς το παρόν το αυτόνομο λεωφορείο κινείται σε μία μικρή κυκλική διαδρομή μήκους 3,4 χιλιομέτρων στο κέντρο της Σεούλ με το δρομολόγιο να διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ένας οδηγός ασφαλείας παρακολουθεί με προσοχή την κίνηση του λεωφορείου.

Το κοινό μπορεί να επιβιβαστεί σε δύο στάσεις μετά από κράτηση μιας δωρεάν θέσης μέσω εφαρμογής.

«Νιώθω σαν να μπήκα σε μια χρονομηχανή για να επισκεφτώ το μέλλον», δήλωσε η 68χρονη Kim Yi hae-ran, μετά την 20λεπτη βόλτα της την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του λεωφορείου.

«Φοβόμουν ότι μπορεί να με ζαλίσει η ξαφνική επιτάχυνση, αλλά δεν ένιωσα τίποτα» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη βόλτα «πολύ ομαλή και ασφαλής», κάτι που όπως είπε την έκανε να νιώθει περήφανη για την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειώσει η νοτιοκορεάτικη εταιρεία.

Πηγή: msn.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*