«Μηχανοδηγοί με ληγμένα πιστοποιητικά» κατά τη διάρκεια ελέγχου της ΡΑΣ σε αμαξοστοιχίες της Hellenic Train

@DalekNek/twitter.com

Αιφνιδιαστικό έλεγχο πραγματοποίησαν στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε αμαξοστοιχίες της Hellenic Train στο Κιάτο στις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ανακοινώσεις σωματείων σιδηροδρομικών, το μοναδικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε ήταν ότι ένας αριθμός μηχανοδηγών είχε στην κατοχή του πιστοποιητικά που είχαν προσφάτως λήξει, με ευθύνη της σιδηροδρομικής εταιρείας, όπως σημειώνουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μία αμαξοστοιχία καθυστέρησε να αναχωρήσει από το Κιάτο για σημαντικό χρονικό αφού τα στελέχη της ΡΑΣ δεν επέτρεψαν στον μηχανοδηγό να εργαστεί με ληγμένα πιστοποιητικά. 

Όπως αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση, τα πιστοποιητικά τριών μηχανοδηγών που είχαν εμπειρία μέχρι και 40 ετών είχαν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 (μόλις 3 μέρες νωρίτερα), ενώ οι μηχανοδηγοί διέθεταν εν ενεργεία Ευρωπαϊκές Άδειες Μηχανοδήγησης και πληρούσαν όλα τα κριτήρια (επαγγελματική επάρκεια, ιατρικές εξετάσεις, κλπ.) Σε μία τέταρτη περίπτωση, ένας νέος μηχανοδηγός διέθετε μεν πιστοποιητικό, η απόκτηση του οποίου όμως δεν είχε γνωστοποιηθεί ακόμα στην ΡΑΣ. 

Το σωματείο προχώρησε σε διαμαρτυρία προς την Hellenic Train «για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται υποχρεώσεις της εταιρείας, γύρω από την πιστή τήρηση Κανονιστικών Διατάξεων» αφού η εταιρεία, φέρεται να μην προχώρησε σε έγκαιρη ανανέωση των πιστοποιήσεων και γνωστοποίησή τους στην ΡΑΣ, ενώ γίνεται και αναφορά σε υποστελέχωση του αρμοδίου τμήματος της εταιρείας. 

Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει πως η στελέχωση τμημάτων λειτουργίας της εταιρείας αντί για έμπειρους μηχανοδηγούς γίνεται με στελέχη χωρίς σχετική εμπειρία και χωρίς προκήρυξη θέσεων τα οποία μάλιστα λαμβάνουν και παχυλά bonus, ενώ για την εκπαίδευση των νέων μηχανοδηγών χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτές οι οποίοι δεν έχουν γνώση της κείμενης σιδηροδρομικής νομοθεσίας. 

Τέλος, ζητείται η διερεύνηση των αιτιών των διαπιστώμενων παραβάσεων ενώ το σωματείο επιφυλάσσεται και για την αποστολή εξωδίκου προς την εταιρεία. 

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση της ΡΑΣ σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποίησε. 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*