Καραμανλής: Την άνοιξη ο ανάδοχος για τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα

Η διαδρομή της επέκτασης προς Λαύριο. Πηγή: ΕΡΓΟΣΕ

Στα έργα υποδομής που βρίσκονται υπό σχεδιασμό στην Αττική μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Όσον αφορά τις επεκτάσεις του Προαστιακού σιδηρόδρομου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να έχουμε ανάδοχο για τον προαστιακό Δυτικής Αττικής, ενώ την άνοιξη θα υπάρχει ανάδοχος και για τις επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ύστερα από σχεδόν μία 15ετία μελετών και εξαγγελιών από πολλές κυβερνήσεις. Η πρώτη φάση, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, ενώ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος για τα έργα. Πρόκειται για επεκτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ περίπου, μέσω των οποίων το υπάρχον δίκτυο του Προαστιακού θα συνδεθεί με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Αναφερόμενος στα έργα υποδομών που προχωρούν, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «τόσο πολλά έργα, να ξεκινούν σε τόσο σύντομο χρόνο, δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ποτέ στο παρελθόν», και πως το σύνολο των έργων που προκηρύσσει η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Για τα έργα που αναμένεται να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής ανέφερε: «Κεντρική θέση έχει η επέκταση του Μετρό. Έχουμε και λέμε: Ολοκλήρωση επέκτασης προς Πειραιά. Έναρξη κατασκευής Γραμμή 4. Επέκταση του Μετρό προς Ίλιον. Σχεδιάζουμε επίσης την επέκταση προς ‘‘Σταύρος Νιάρχος’’ και μελετούμε ήδη την επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια. Πολύ σημαντική είναι όμως και η ανάπτυξη του δικτύου του προαστιακού. Εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να έχουμε ανάδοχο για τον προαστιακό Δυτικής Αττικής και την άνοιξη για τον προαστιακό προς Λαύριο και Ραφήνα. Επίσης προχωρούμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, συνυπολογίζοντας και την αστική σήραγγα της Ηλιουπόλεως» ανέφερε τονίζοντας πως «τρέχουμε για να υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, πριν η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο γίνει αφόρητη».

Όσον αφορά τη χιλιομετρική χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «είναι απόφασή μας να εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο των παραχωρήσεων η χιλιομετρική χρέωση. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, στην Πελοπόννησο η Ολυμπία Οδός εφαρμόζει σύστημα αναλογικής χρέωσης και αυτό αποτελεί τον πιλότο για όλη τη χώρα. Προχωράμε με προσοχή, για να μην υπάρξουν προβλήματα».

Τέλος, αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. «Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, είναι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Δηλαδή να μπορούμε να βάλουμε φορτιστές παντού και η ισχύς του δικτύου να “σηκώνει” ταχυφορτιστές, fast chargers. Αν χρειαστεί, εδώ πρέπει να βρούμε και λύσεις εκτός πλαισίου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που ξεπερνά όλες τις κυβερνήσεις διεθνώς «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ακόμη φθηνά. Χρειάζονται πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορεί μία μέση οικογένεια να έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ηλεκτροκίνηση πρέπει να γίνει ένας προσβάσιμος τρόπος μεταφορών για όλους».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*