Τα νέα του σιδηρόδρομου: η Μπάρμπαρα έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου

* * * Το extreme sport των ημερών είναι ξεκάθαρα η μετακίνηση με το σιδηρόδρομο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα. Μπορεί οι συγκοινωνίες της Αθήνας να τα πήγαν αρκετά καλύτερα από πέρυσι, τα προβλήματα όμως στο σιδηρόδρομο ήταν πολλά, με ευθύνη κυρίως του διαχειριστή της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ. Κι αν η ΡΑΣ -πολύ ορθώς- βάζει πρόστιμα και στέλνει οδηγίες στην Hellenic Train για τη βελτίωση των δικών της υπηρεσιών, η δράση της δεν είναι το ίδιο ηχηρή όσον αφορά τον ΟΣΕ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει οι επιβάτες του σιδηρόδρομου και οι Έλληνες φορολογούμενοι γενικότερα να συνεχίσουν να θεωρούν φυσιολογικό το ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνεχίσει να παραμένει ασυντήρητο επ’ αόριστον και να καταρρέει μόλις πέσουν οι πρώτες νυφάδες; Δεν πρέπει -επιτέλους- να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, για τη βελτίωση της κατάστασης;

* * * Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου αυτές τις μέρες, με αποκορύφωμα τον κορμό δέντρου που σφηνώθηκε στην καμπίνα οδήγησης ενός ETR-470 στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, λίγα εκατοστά μακριά από τον μηχανοδηγό. Υπενθυμίζουμε ότι στα καθήκοντα του ΟΣΕ περιλαμβάνεται και η λήψη μέτρων κατά μήκος των γραμμών ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και ανεμπόδιστη διέλευση των τρένων.

Πηγή: ΠΕΠΕ

* * * Καλάβρυτα: Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων σημείωσε ότι ειδικό μελετητικό γραφείο έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών της επέκτασης του τρένου προς την Αγία Λαύρα για λογαριασμό του ΟΣΕ, και πως η χρηματοδότηση θα γίνει από εθνικούς πόρους // Κοζάνη: Εντός του Φεβρουαρίου η δημοπράτηση της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στη γέφυρα του Κρόκου // Δράμα: Ανοίγει για πρώτη φορά ο χώρος του νέου Μουσείου Τρένων από τον ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

* * * Στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, μετά από νέα παράταση.

* * * Σε πλήρη εξέλιξη και με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του Φεβρουαρίου βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα σε ΕΡΓΟΣΕ, ΑΒΑΞ – ALSTOM, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT, ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και συμβούλους για το σημαντικό σκέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου στο «μέτωπο» των 6 μεγάλων έργων στα οποία περιλαμβάνονται και οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα.

* * * Προς υπογραφή νέας συμπληρωματικής σύμβασης, ύψους 9 εκατ. ευρώ κινείται η ΕΡΓΟΣΕ για το έργο της υπογειοποίησης στα Σεπόλια ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου έχει προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Πλέον εκτιμάται ότι ο ένας από τους δύο κλάδους της γραμμής (δηλαδή το μισό έργο) θα παραδοθεί το 2024.

* * * Με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ βγαίνει στον αέρα από το ΤΕΕ το έργο «Έξυπνες Γέφυρες», που αφορά την εγκατάσταση αισθητήρων και άλλου εξοπλισμού για τη «ζωντανή» παρακολούθηση της κατάστασης 250 γεφυρών (100 σιδηροδρομικών και 150 οδικών) σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Μέχρι και σήμερα οι γέφυρες, κάποιες εκ των οποίων έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών, αποτελούν τα πιο παραμελλημένα έργα υποδομών στην Ελλάδα ενώ το ‘Εθνικό Μητρώο Γεφυρών’ που εξαγγέλθηκε πριν από χρόνια, αγνοείται ακόμα.

* * * Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 1ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2023 στην Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ύψους 6.250.000 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

* * * Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του νέου Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.). Το υπουργείο έλαβε απόφαση για τη μετακίνηση 7 Διερευνητών της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων σε κενές οργανικές θέσεις του νέου φορέα.

* * * Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί 10 έργα για διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις (αφήνοντας εκτός την Ελλάδα) // Γερμανία: Τρένο παρέσυρε παιδιά – Τουλάχιστον ένα νεκρό και ένα σοβαρά τραυματισμένο // Οι επιβάτες του Προαστιακού του Αμβούργου μπορούν πλέον να έχουν ζωντανή πληροφόρηση για την πληρότητα των βαγονιών του επόμενου συρμού ενώ τον περιμένουν στην αποβάθρα // Βέλγιο: Το Βέλγιο δεσμεύτηκε για την απόσυρση των τρένων που κινούνται με ντίζελ // Ηνωμένο Βασίλειο: Πλήρη αναδιάρθωση του συστήματος των εισιτηρίων στο σιδηρόδρομο ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής // Σε εξέλιξη η δρομολόγηση νέων τρένων στο προαστιακό δίκτυο του Λίβερπουλ // Ισπανία: Απολύσεις δύο διευθυντών στην Ισπανία μετά από αγορά τρένων που δεν χωρούν σε τούνελ // Χιλή: Έπειτα από 37 χρόνια σχεδιάζεται να ξεκινήσουν και πάλι επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Σαντιάγο και Βαλπαραΐσο

* * * Από τη Διαύγεια: Χορηγία της ΕΡΓΟΣΕ ύψους 500 ευρώ στους Πανελλήνιους Χειμερινούς Αγώνες Κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών Ανοικτής Κατηγορίας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*