Ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Ασφάλειας Κυκλοφορίας Συρμών στη γραμμή του ΗΣΑΠ

Copyright ©2007 K. Krallis, SV1XV. Shared under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Στην ενεργοποίηση του νεότερου Συστήματος Ασφάλειας Κυκλοφορίας Συρμών (ATP) το οποίο έχει εγκατασταθεί εδώ και 19 χρόνια στη γραμμή 1 του Μετρό, προχώρησε πριν από λίγες μέρες η ΣΤΑΣΥ. Η ενεργοποίηση του συστήματος, η αναβάθμιση του οποίου αναμένονταν τα τελευταία χρόνια, συνέπεσε με τη συζήτηση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έπειτα από την τραγωδία των Τεμπών.

Τα συστήματα Αυτόματης Προστασίας Συρμών (ATP), η λειτουργία των οποίων αποτελεί κανόνα για οποιαδήποτε σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή, έχουν τη δυνατότητα να ακινητοποιούν το τρένο σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας ανά τμήμα γραμμής ή παραβίασης κόκκινου φωτοσήματος, προσφέροντας μία σημαντική δικλείδα ασφαλείας στη λειτουργία του μέσου.

Το νέο σύστημα, η εγκατάσταση του οποίου έγινε για πρώτη φορά το 2004, θα αποτελεί πλέον το πρωτεύον σύστημα προστασίας συρμών στη γραμμή 1 του Μετρό, αντικαθιστώντας το προηγούμενο της Indusi (η κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος σηματοδότησης της γραμμής), το οποίο και λειτουργεί από τη δεκαετία του 80.

Προσπάθεια για ενεργοποίηση του συστήματος είχε γίνει και το 2017 η οποία όμως δεν τελεσφόρησε. Το 2019 η ΣΤΑΣΥ είχε ανακοινώσει πως κατάφερε να έρθει σε συμφωνία, ύστερα από μακρά διαπραγμάτευση, με τον όμιλο SIEMENS προκειμένου να λυθούν οι μεταξύ τους διαφορές και η δικαστική αντιδικία που αφορούσε την υλοποίηση της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό της σηματοδότησης στη γραμμή 1.

Το νέο σύστημα ασφαλείας FTGSATP/PTI προσφέρει περισσότερους αυτοματισμούς για την προστασία των συρμών, βελτιστοποιώντας και εξομαλύνοντας τις χρονοαποστάσεις των συρμών και αποκλείοντας την υπέρβαση των μέγιστων καθορισμένων ταχυτήτων.

Αντιδράσεις για την ενεργοποίηση του συστήματος

Η ενεργοποίηση του νέου συστήματος προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. Μέσω επιστολής προς τη διοίκηση και άλλα στελέχη της εταιρείας, υποστηρίζεται πως δεν τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ATP: δεν είναι εγκατεστημένο σε όλες τις καμπίνες των συρμών και δεν υπάρχουν επαρκώς στελεχωμένες βάρδιες ειδικευμένων τεχνιτών στην τεχνική βάση του Πειραιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Αν και το σωματείο παραδέχεται ότι το νέο σύστημα έχει υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας σε σχέση με το προηγούμενο, μέσω της επιστολής αφήνονται αιχμές προς τη διοίκηση της εταιρείας για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το σύστημα ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, κάνοντας λόγο και για ενδεχόμενο απόπειρας «συγκάλυψης ευθυνών σε μελλοντικό δυσάρεστο συμβάν».

Το σωματείο τέλος, ζητά από την ΣΤΑΣΥ να πάρει πίσω την απόφαση για την ενεργοποίηση του συστήματος μέχρις ότου επιλυθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες, διαφορετικά θα αρνηθούν να θέσουν σε κυκλοφορία συρμούς που δεν διαθέτουν το νέο σύστημα ή αυτό παρουσιάζει κάποια βλάβη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαθεσιμότητα των συρμών στη γραμμή 1.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*