Ξεκινά ο σιδηρόδρομος από την Τετάρτη 22 Μαρτίου – Tα δρομολόγια του Προαστιακού

Φωτογραφία: Sharon Hahn Darlin/flickr.com (CC BY 2.0)

Τρεις εβδομάδες μετά το δυστύχημα των Τεμπών, τα τρένα επιστρέφουν στις ράγες από την Τετάρτη 22 Μαρτίου, σε λιγότερες όμως διαδρομές σε σχέση με αυτές που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Από την Τετάρτη 22 Μαρτίου δρομολόγια θα πραγματοποιούνται στις εξής γραμμές

Δρομολόγια Προαστιακού ΠΡΟΣ Αεροδρόμιο από 22/3/2023

(παραμένουν ίδια)

Δρομολόγια Προαστιακού ΑΠΟ Αεροδρόμιο από 22/3/2023

(παραμένουν ίδια)

Δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα από 22/3/2023

Σημειώνεται ότι από τις 22 Μαρτίου θα ισχύει και νέο πρόγραμμα δρομολογίων για τα λεωφορεία της Hellenic Train (περιλαμβάνει και τα δρομολόγια Αθήνα – Κιάτο και Αθήνα – Αγ. Θεόδωροι καθώς και Αθήνα – Χαλκίδα μόνο για την Τετάρτη).

Σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά από αύριο τα δρομολόγια σε Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τα εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Θριασίου – Θεσσαλονίκης – Ειδωμένης και Προμαχώνα.

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή του σιδηρόδρομου

Εν αμφιβόλω ήταν η επιστροφή των σιδηροδρομικών δρομολογίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε συμφωνηθεί από την περασμένη εβδομάδα μέχρι νωρίτερα σήμερα.

Λίγο πριν την κατάρτιση του προγράμματος δρομολογίων, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, μέσω επιστολής της προς την Hellenic Train έθεσε επί τάπητος συγκεκριμένα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο τα οποία και πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια του σιδηρόδρομου στις γραμμές αυτές, καθώς και άλλα αιτήματα αναφέροντας πως «χωρίς την επίλυση τους, δεν μπορεί να ξεκινήσουν δρομολόγια».

Νωρίτερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συνάντηση μεταξύ στελεχών της Hellenic Train και των μηχανοδηγών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την κατάρτιση του προγράμματος δρομολογίων.

Τα 9 αιτήματα που έθεσαν οι σιδηροδρομικοί έχουν ως εξής:

1. Για την γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη (Στρυμόνα) λειτουργία των επικοινωνιών σε όλη την διαδρομή και όλων των ΑΣΙΔ (Με φύλαξη σε όσες δεν λειτουργούν ή κατάργηση τους ). Άρση των βραδυποριών των 6-10 χλμ και αποκατάσταση της υποδομής σε αυτά τα σημεία.

2. Γραμμή Πλατύ – Φλώρινα. Δυνατότητα επικοινωνίας σε όλη την διαδρομή, επάνδρωση σταθμού Έδεσσας (σύρτης ασφαλείας), καθώς και χορήγηση των πιστοποιητικών καταλληλότητας γεφυρών (πότε ελέγχθηκαν τελευταία φορά). Έλεγχος της υποδομής στο χμ σημείο 142.000 εως 152.00 όπου έχει τεθεί βραδυπορία 40 χλμ, λόγω κατολισθήσεων.

3. Γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Χορήγηση πιστοποιητικά καταλληλότητας γεφυρών, πλήρεις επικοινωνίες κατά μήκος της γραμμής .

4. Άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Γραπτή βεβαίωση για την διέλευση απο σήραγγες (Τέμπη, Πλαταμώνας) όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την Πυροσβεστική κατά τον τελευταίο έλεγχο της και δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας). Αποκατάσταση επικοινωνίας όπου υπάρχουν προβλήματα (πχ Ορφανά – ΣΣ Λάρισας- Ευαγγελισμός).

5. Προαστιακός Πειραιάς – Κιάτο. Γραπτή βεβαίωση για την διέλευση απο σήραγγες, όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την Πυροσβεστική κατά τον τελευταίο έλεγχο της, φωτισμός και δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας).

6. Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη. Επάνδρωση με σταθμάρχη του σταθμού Ξάνθης, λειτουργία- φύλαξη όλων των ΑΣΙΔ, διασφάλιση επικοινωνίας. (με πιστοποιημένο σύστημα επικοινωνίας)

7. Λάρισα – Βόλος. Λειτουργία- φύλαξη όλων των ΑΣΙΔ.

8. Οι συρμοί ΑEG να τεθούν εκτός κυκλοφορίας καθώς παρουσιάζουν διαρκή προβλήματα κατά την πορεία, μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών. H Ηellenic Train να διασφαλίσει ότι το τροχαίο υλικό που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην πρώτη φάση θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό για την ασφάλεια όλων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

9. Άμεση λειτουργία του GSMR εφόσον αυτό έχει πιστοποιηθεί.

Πέραν αυτών, ζητήθηκε γραπτή ενημέρωση από τον ΟΣΕ εντός 10 ημερών για τον σχεδιασμό του για την εκπόνηση σχεδίου για την εκχόρτωση των γραμμών σε όλη την σιδηροδρομική υποδομή αλλά και την καταγραφή του συνόλου των συνομιλιών των μηχανοδηγών με τους εκπροσώπους του διαχειριστή υποδομής και από την Hellenic Train ώστε να μην γίνονται επιλεκτικές διαρροές συνομιλιών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*