Γαλλία και Ισπανία: μετακινήσεις σε πολλές πόλεις με το ίδιο εισιτήριο

Ο σταθμός Arts et Métiers στο Παρίσι. Patrick Kovarik/AFP

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Γαλλίας θα μπορούν σε μία διετία να μετακινούνται στα μέσα διαφορετικών πόλεων της χώρας με τη χρήση ενός κοινού travel pass, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Μεταφορών Clément Beaune.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο εισιτήριο το οποίο θα κυκλοφορήσει ως το 2025, θα ενθαρρύνρει τις μετακινήσεις των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί των Ι.Χ. και θα συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως πρόσθεσε, το νέο εισιτήριο θα κάνει τις μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες φθηνότερες και πιο οικολογικές σε σχέση με την μετακίνηση με αυτοκίνητα.

Για την ανάπτυξη του νέου τύπου εισιτηρίων, έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος καινοτομίας “hackathon”, στα πλαίσια του οποίου πολίτες με τεχνολογικές γνώσεις καλλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την υλοποίησή του. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί το συγκεκριμένο εισιτήριο, στους όρους της διαδικασίας αναφέρεται πως θα πρέπει να είναι συμβατό με το σύνολο των συστημάτων εισιτηρίων που χρησιμοποιούνται στις πόλεις της Γαλλίας. Στόχος είναι ένας κάτοχος του εισιτηρίου να μπορεί να μετακινηθεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οποιασδήποτε πόλης της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δεχθεί με ικανοποίηση το σχέδιο της κυβέρνησης αφού εκτιμούν ότι θα συμβάλλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων όσων χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δηλώνουν πως θα συνεργαστούν για την υλοποίηση του νέου εισιτηρίου.

Ισπανία: Νέα πλατφόρμα για μετακινήσεις

Την υλοποίηση μίας νέας πλατφόρμας τύπου mobility-as-a-service για την Ισπανία ετοιμάζει η εταιρεία λογισμικού Indra που εξειδικεύεται στα συστήματα ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Μέσω της νέας πλατφόρμας, θα είναι δυνατός ο σχεδιασμός και η πληρωμή μετακινήσεων με συνδυασμό διαφορετικών μέσων, δημόσιων και ιδιωτικών, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα τρένα, τα λεωφορεία, τα ταξί, τα ποδήλατα, καθώς και υπηρεσίες ride-sharing, στάθμευσης αυτοκινήτων και πληρωμής διοδίων για είσοδο σε ζώνες χαμηλών εκπομπών σε έξι πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Βαλένθια και η Βαγιαδολίδ.

Η σύμβαση κόστους 11 εκατ. ευρώ ανατέθηκε από τη δημοτική εταιρεία μεταφορών της Βαλένθια, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την ψηφιοποίηση των Διασυνδεδεμένων Πόλεων. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή και σε άλλες πόλεις με στόχο τελικά τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Indra, η πλατφόρμα που θα βρίσκεται σε λειτουργία το 2024 αναμένεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής για των συστημάτων μεταφορών των πόλεων, κάνοντας την κινητικότητα πιο προσβάσιμη στους πολίτες, πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο αποδοτική για τις αρχές και τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Πηγές: schengenvisainfo.com, railwaygazette.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*