«Απούσα» η Hellenic Train από τη Λάρισα – Έτοιμη να στραφεί δικαστικά κατά του κράτους η ιταλική εταιρεία

Απρόβλεπτες διαστάσεις αναμένεται να λάβει μέσα στις επόμενες μέρες, η κόντρα μεταξύ της Hellenic Train και του κρατικού διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία για την απόδοση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ετοιμάζεται να ξεκινήσει η διερεύνηση των προβλημάτων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο από επιτροπή εμπειρογνομώνων.

Η πρώτη επίσημη κυβερνητική δήλωση που αφορά την ιταλικών συμφερόντων εταιρεία ήρθε σήμερα από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο οποίος δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία για τη διαχείριση της κατάστασης στα νοσοκομεία: «Όλα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης, η Hellenic Train είχε ανακοινώσει πως προσφέρει τη “μεγίστη δυνατή υποστήριξη” στις οικογένειες των επιβατών (για τους οποίους λειτουργεί και ειδικός τηλεφωνικός αριθμός), ενώ στη διάθεση των νοσοκομείων βρίσκεται η τράπεζα αίματος των εργαζόμενων της εταιρείας. Από τότε πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η εταιρεία.

Προβληματισμό έχει εν τω μεταξύ προκαλέσει το γεγονός πως παρά την ανακοίνωση του αριθμού των επιβαινόντων στην επιβατική αμαξοστοιχία από την επόμενη ημέρα της τραγωδίας, ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι κατά προσέγγιση και κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς επιβάτες βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία την στιγμή της σύγκρουσης. Αν και για τις κρατήσεις εισιτηρίων που γίνονται μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονόματος του επιβάτη, δεν συμβαίνει το ίδιο για τις εκδόσεις εισιτηρίων στους σταθμούς την ώρα αναχώρησης των τρένων ή ακόμα και για την έκδοση εισιτηρίων εντός των τρένων από τους προϊστάμενους αμαξοστοιχιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως προκαλεί απορρία για ποιο λόγο δεν έχει θεσμοθετηθεί έστω αριθμητική καταγραφή του αριθμού των επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες.

Προ των πυλών η διαμάχη για τις ευθύνες

Με το τέλος του τριήμερου πένθους σήμερα, αναμένεται να ξεσπάσει και η διαμάχη για τις ευθύνες του δυστυχήματος μεταξύ των κρατικών φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) και της εταιρείας Hellenic Train.

Για την εταιρεία, η ευθύνη φέρεται να βρίσκεται κυρίως στον διαχειριστή της υποδομής λόγω της μη εξασφάλισης ασφαλών συνθηκών κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του κράτους για διεκφυγόντα κέρδη, αφού από την ημέρα του δυστυχήματος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι κλειστή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και απεργία των σιδηροδρομικών.

Αναμονή για τις κινήσεις του υπουργού

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται και οι πρώτες ενέργειες του νέου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεραπτετρίτη ο οποίος, όπως ξεκαθάρισε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, θα έχει μοναδικό καθήκον την αποκατάσταση της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο.

Η πρώτη κίνηση θα είναι η σύσταση μίας ad hoc επιτροπής (αφού ο υπεύθυνος για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών ατυχημάτων φορέας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον προηγούμενο μήνα δεν έχει μέχρι και σήμερα συσταθεί) με κύριο έργο την ανάδειξη των ιστορικών προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Σημειώνεται ότι η επιτροπή αυτή δεν θα έχει ως στόχο την επίρριψη ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (κάτι το οποίο αποτελεί έργο της δικαιοσύνης) αλλά θα καταλήξει σε πιο γενικές διαπιστώσεις για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται.

Στη συνέχεια θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας: κάποια εξ αυτών θα έχουν άμεση ισχύ έτσι ώστε να δημιουργηθούν προσωρινές δικλείδες ασφαλείας ενώ θα δρομολογηθεί και η όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*