Ξεκινούν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τους σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό και η φύτευση δέντρων

Φωτογραφία: Αττικό Μετρό Α.Ε.

Προχωρά η υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με την Αττικό Μετρό για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τους σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό αλλά και την φύτευση χιλιάδων δέντρων προς αντικατάσταση όσων απομακρύνθηκαν από τα εργοτάξια του έργου.

Αυτή την εβδομάδα, η Γενική Γραμματέας Υποδομών υπέγραψε αποφάσεις για την ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τους σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων αλλά και του έργου της προμήθειας και φύτευσης δέντρων. Πρόκειται για δράσεις τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προκηρύξει  ανοιχτούς διαγωνισμούς ιδεών για επτά από τους δεκαπέντε σταθμούς του υπό κατασκευή τμήματος της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) και συγκεκριμένα για τους σταθμούς Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια, Εξάρχεια, Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Κυψέλη οι οποίοι βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Αντικείμενο των διαγωνισμών είναι η ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί. Η μελέτη που θα υλοποιηθεί θα πρέπει, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού, να αποτελεί μια αρχιτεκτονική προσέγγιση που θα εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα για την αναβάθμιση του αστικού κοινόχρηστου χώρου του σταθμού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη ζώνη επιρροής του σταθμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης της πράξης, θα πρέπει να δοθεί τόσο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τεχνικών, προκειμένου το αποτέλεσμα της πρότασης να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου, ασφαλούς και προσβάσιμου από όλους δημόσιου χώρου.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς θα φτάσει το 1.064.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Φύτευση σχεδόν 3.000 δένδρων

Η δεύτερη πράξη που έλαβε ένταξη στο ΤΠΑ αφορά την προμήθεια και φύτευση σχεδόν δένδρων προς εμπλουτισμό των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, αφορά την ολική κοπή και εκρίζωση κατεστραμμένων δένδρων και φύτευση 1200 δένδρων (προς αντικατάσταση των κατεστραμμένων) σε πεζοδρόμια, καθώς και τη φύτευση 1775 δένδρων προς εμπλουτισμό των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Συγκεκριμένα εργοτάξια της γραμμής 4 τα οποία αναφέρονται, είναι αυτά των σταθμών Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι και Ευαγγελισμός καθώς και τα φρέατα Διακλάδωσης Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

Στα πλαίσια της εκτέλεσης του έργου, τα δένδρα που θα αφαιρεθούν κατά την εκτέλεση των εργασιών- και θα μεταφυτευθούν σε νέους χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος, θα αντικατασταθούν με την φύτευση δένδρων, στους χώρους των νέων σταθμών, ως οικολογικό αντιστάθμισμα.

Επιπλέον, προβλέπεται η περεταίρω φύτευση μεγάλου αριθμού δένδρων, σε χώρους της ευρύτερης περιοχής του έργου: ως αντιστάθμισμα δηλαδή στην προσωρινή απουσία πρασίνου στα εργοτάξια, κατά την την εκτέλεση του έργου, θα προκύψει η κατά το δυνατόν ενίσχυση του πρασίνου της πόλης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το φυτεμένο πράσινο αναμένεται να φτάσεις σε έκταση τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται σε 1.999.703,11 ευρώ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*