Μητσοτάκης: Δρομολόγια Λεωφορείων ανά 5′ και Μετρό ανά 1,5′ στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Εικόνα: ΕΡΤ

Ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών και αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2023- 2027.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν απλά ένα αναπτυξιακό έργο αλλά αποτελούν μία πολιτική κοινωνικής συνοχής. Η έμφασή μας στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την επόμενη τετραετία θα αποτυπωθεί μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες. Πέραν των καινούριων γραμμών Μετρό που θα προσθέτουμε, κυρίως μέσω της μείωσης των συχνοτήτων διέλευσης των συρμών και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «2.000 καινούρια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά». Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, «έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2.000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως οι πόροι έχουν ήδη εξασφαλιστεί και οι προμήθειες θα ολοκληρωθούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Η αύξηση της συχνότητας των Λεωφορείων του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ σημαίνει ότι τις ώρες αιχμής τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 5′ – 10′. Στο Μετρό της Αθήνας αντίστοιχα, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 1,5′. Σημειώνεται ότι η βέλτιστη χρονοαπόσταση λειτουργίας στις γραμμές 2 και 3 του του Μετρό αυτή τη στιγμή είναι 100 δευτερόλεπτα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί στο πρόγραμμα των δρομολογίων, τόσο λόγω έλλειψης προσωπικού όσο και έλλειψης συρμών.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση 10 εμβληματικών έργων υποδομών, τα τέσσερα εκ των οποίων αφορούν (και) την Αθήνα:

  • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)
  • Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας
  • Μετρό Θεσσαλονίκης
  • Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
  • Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
  • Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65)
  • Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
  • Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
  • Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι τόσο η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό όσο και η επέκταση του Προαστιακού προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας θα είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν ως το 2027 βάση των συμβατικών χρόνων των συγκεκριμένων έργων.

Τέλος, στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνεται η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 30% έως το 2025 και 50% έως το 2030.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*