Ταλαιπωρία επιβατών από τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού – Καθυστερεί η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος/athenstransport.com

Όνειρο εαρινής νυκτός φαίνεται πως ήταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για πλήρη επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου μέχρι και το Πάσχα, αφού ελάχιστα νέα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των υπολοίπων.

Στον Προαστιακό της Αθήνας, αν και τα δρομολόγια έχουν πλέον επανέλθει στο σύνολο των γραμμών, η περικοπή των δρομολογίων στη γραμμή του Κιάτου αλλά και η ελλιπής ενημέρωση προκαλεί την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σύμφωνα και με μηνύματα τα οποία έχει δεχθεί το Athens Transport.

Από τη Μ. Παρασκευή, το δρομολόγιο Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς ανά μία ώρα επανήλθε ως Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) – Κιάτο – Αθήνα ανά δύο ώρες, ενώ ενδιάμεσα εκτελούνται τοπικά δρομολόγια Αθήνα – Μαγούλα και το τμήμα Μαγούλα – Κιάτο καλύπτεται με λεωφορεία.

Καθώς τα δρομολόγια από Κιάτο και Μαγούλα φτάνουν μόνο μέχρι το σταθμό Λαρίσης, το τμήμα Αθήνα – Πειραιάς του Προαστιακού έχει μείνει με μόνο ένα δρομολόγιο ανά ώρα (από και προς το Αεροδρόμιο) ενώ οι ώρες αναχώρησης των συρμών προς Μαγούλα και Κιάτο δεν εξασφαλίζουν μετεπιβίβαση στο σταθμό Λαρίσης.

Η Hellenic Train δεν σχολιάζει τους λόγους για τους οποίους τα δρομολόγια έχουν διαμορφωθεί κατά αυτό τον τρόπο (αν και αφήνεται να εννοηθεί πως στόχος είναι να επανέλθουν). Όπως όμως έχει γίνει γνωστό, για την κίνηση των συρμών του Προαστιακού από τις σήραγγες στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας επιβαίνει στους συρμούς πλοηγός του ΟΣΕ ο οποίος φέρει κινητή συσκευή επικοινωνίας GSM-R για χρήση σε περίπτωση ανάγκης εντός των σηράγγων. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό έχει ως συνέπειαια τα δρομολόγια από και προς το Κιάτο να πραγματοποιούνται ανά δύο ώρες.

Το τμήμα Μαγούλα – Κιάτο ήταν το τελευταίο τμήμα του Προαστιακού που άνοιξε ακριβώς λόγω των έργων που προηγήθηκαν εντός των σηράγγων. Σύμφωνα με ενημέρωση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η γραμμή ως το Κιάτο πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την αποκατάσταση του φωτισμού των σηράγγων από ΣΚΑ έως Κιάτο, του δικτύου πυρόσβεσης εντός αυτών, αποκαταστάθηκαν οι έξοδοι διαφυγής και οι οδικές προσβάσεις τους, αποκαταστάθηκε το σύστημα CCTV το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και οι σήραγγες πλέον φυλάσσονται από εταιρεία φύλαξης. Επιπλέον, έχει πεδιομετρηθεί το σύστημα ραδιοκάλυψης GSM-R και εκκρεμεί η πιστοποίηση από την ΡΑΣ. Μέχρι τότε, στους συρμούς που διέρχονται από τις σήραγγες θα επιβαίνει πλοηγός του ΟΣΕ με κινητές συσκευές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN μέχρι και σήμερα η ηλεκτροδότηση του φωτισμού στις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας γίνεται μέσω τριών γεννητριών. Για τη διέλευση του τρένου, δυο ιδιωτικοί σεκιούριτι που βρίσκονται πλησίον των σηράγγων παίρνουν εντολή μέσω του GSM-R από το κέντρο ελέγχου του  ΟΣΕ και βάζουν μπρος τις γεννήτριες 10 λεπτά πριν τη διέλευση των συρμών, για να τις ξανακλείσουν αμέσως μετά τη διέλευση. Από την πλευρά του ΟΣΕ αναφέρθηκε πως οι υπάλληλοι σεκιούριτι έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως.

Ένα ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι πώς οι υπάλληλοι σεκιούριτι που πληρώνει ο ΟΣΕ θεωρούνται ικανοί να χειρίζονται τις κινητές συσκευές GSM-R αλλά όχι και οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train οι οποίοι βασίζονται στους πλοηγούς του ΟΣΕ.

Επανεκκίνηση μετ΄ εμποδίων

Μέχρι και σήμερα, με τρένα εκτελούνται μόνο δύο ζεύγη δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ένα ζεύγος δρομολογίων μεταξύ Αθήνας – Καλαμπάκας, τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας και του Προαστιακού της Πάτρας καθώς και δρομολόγια σε τρεις τουριστικές γραμμές, η τελευταία εκ των οποίων (τρένο του Πηλίου) ξεκίνησε τα δρομολόγιά της τις προηγούμενες μέρες. Σε όλο το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ακόμα μέσω λεωφορείων.

Από την πλευρά της Hellenic Train δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο επανεκκίνησης επιπλέον δρομολογίων μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά ούτε και για τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η έναρξη των δρομολογίων καθυστερεί.

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το χώρο του σιδηρόδρομου, έπρεπε από νωρίς να θεωρείται δεδομένο πως δεν είναι δυνατή η επανέναρξη του συνόλου των δρομολογίων τη στιγμή που εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα όπως η χρήση δύο τουλάχιστον μηχανοδηγών ανά δρομολόγιο (ακόμα και στον Προαστιακό της Αθήνας, σε σημαντικό τμήμα του οποίου η τηλεδιοίκηση λειτουργεί) ή στον ΟΣΕ η εκτέλεση βαρδιών από δύο σταθμάρχες. Το προσωπικό δηλαδή δεν επαρκεί για την επαναλειτουργία του συνόλου των δρομολογίων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*