Παρασκευή 2 Ιουνίου: Ανεστάλη η απεργία στο σιδηρόδρομο μετά από διάλογο

Ενημέρωση 31 Μαΐου:

Την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Έλξης. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από διάλογο με τη διοίκηση της Hellenic Train που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη συγκεκριμένη συνάντηση συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να δοθεί λύση στο ζήτημα της επικοινωνίας μέσω του εξοπλισμού όλων των τρένων με φορητές συσκευές GSMR μέχρι την πιστοποίηση των on board συστημάτων, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα των έργων.

Έτσι, οι επικοινωνίες στη γραμμή της Ειδομένης θα έχουν αποκατασταθεί ως τα μέσα Ιουνίου, η Τηλεδιοίκηση Λάρισας θα ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου, η μετεπιβίβαση των επιβατών του Προαστιακού της Αθήνας στο Ρέντη θα σταματήσει -σύμφωνα με τον ΟΣΕ- στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνουν και εργασίες εκχόρτωσης στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Έγινε επίσης και αναφορά σε εργασιακά θέματα, με την Hellenic Train να δεσμεύεται για την πρόσληψη επιπλέον μηχανοδηγών, την αύξηση του χρόνου ανάπαυσης κ.ά.

Η ανακοίνωση της Π.Ε.Π.Ε.:

Το Σωματείο μας  μετά τον δημόσιο διάλογο στον ΟΜΕΔ και τις συζητήσεις με την Hellenic Train  και αναφορικά με τα αιτήματα που είχαν τεθεί, ενημερώνει ότι

1. H Ηellenic Train συμφώνησε και προχωρά στην χορήγηση φορητών συσκευών GSMR σε όλους τους συρμούς (ΙnterCity, Εμπορικά Τρένα, Προαστιακός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ως επιπρόσθετου του VHF μέσου επικοινωνίας και μέχρι να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση των on board συστημάτων που  τρέχει η Ρ.Α.Σ.

2. Για τις επικοινωνίες στην Ειδομένη υπήρξε δέσμευση της Hellenic ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει  απο τον ΟΣΕ  το θέμα θα έχει επιλυθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

3. Για τα χρονοδιαγράμματα εξέλιξης των έργων. Η ενημέρωση που δόθηκε απο την εταιρεία είναι ότι η Τηλεδιοίκηση Λάρισας (Δομοκός – Πλατύ) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ για το πρόβλημα που υπάρχει με τις μετεπιβιβάσεις στον Προαστιακό Αθήνας στον σταθμό του Ρέντη, λύση θα δοθεί – σύμφωνα με τον ΟΣΕ- μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

4. Η εταιρεία παρουσίασε στοιχεία –που μας ενημέρωσε ότι είχε κοινοποιήσει και στην πολιτική ηγεσία- για την αύξηση αγορών  κατά 30% στα ανταλλακτικά για την συντήρηση των τρένων το τελευταίο διάστημα (τελευταία 2 χρόνια)

5. Για το ζήτημα της βλάστησης και την φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων. Τον επόμενο μήνα προχωρούν άμεσες εργασίες στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και στην γραμμή της Ειδομένης, ενώ θα υπάρξει ανάθεση εργολαβιών απο τον ΟΣΕ  (το Σωματείο μας υποστηρίζει ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στοιχίζει λιγότερο)  ύψους  2.5 εκ Ευρώ περίπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Επικράτεια. Ο ΟΣΕ προχωρά στην επαναπρόσληψη των 165 συναδέλφων μας, που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ το 2019 και που οι συμβάσεις τους είχαν λήξει το 2020 για την φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων, με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2023.

6. Η Hellenic Train συμφώνησε και προχωρά σε νέες προσλήψεις μηχανοδηγών και με πλήρη δικαιώματα. Είναι η 4η συμφωνία που υπογράφει το Σωματείο μας με την εταιρεία και μέχρι σήμερα έχουν συνολικά προσληφθεί 196 νέοι μηχανοδηγοί στην Ηellenic Train.

7. Η Hellenic Train συμφώνησε και αυξάνεται ο χρόνος ανάπαυσης των μηχανοδηγών απο 8 ώρες σε 11 ώρες  όταν εργάζονται εκτός έδρας σε εμπορικές αμαξοστοιχίες.

8. Για το θέμα της επαναλειτουργίας της γραμμής της  Φλώρινας και  για τα προβλήματα που είχαν καταγγελθεί εδώ και 18 μήνες απο το Σωματείο μας (κλείσιμο σταθμού Έδεσσας, ζήτημα επικοινωνιών και κατάσταση γεφυρών) τονίσαμε ότι δεν μπορεί αυτή να προχωρήσει αν ο ΟΣΕ δεν διασφαλίσει τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ υποχρεώσεις του (αδιάλειπτη δυνατότητα επικοινωνίας σταθμών- μηχανοδηγών).

9. Μέχρι 31/12/2023 θα έχει προχωρήσει η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που εργάζονται μηχανοδηγοί.

10. Επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2024 η συμφωνία που είχε υπογράψει το Σωματείο μας το  καλοκαίρι του 2022 (πρόσθετη της ισχύουσας επιχειρησιακής ΣΣΕ)  με την  Hellenic Train και αφορά οικονομικές απολαβές των μηχανοδηγών και των πιστοποιημένων εκπαιδευτών και εξεταστών μηχανοδηγών.

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την υπογραφή κειμένου συμφωνίας το Σωματείο μας αποφάσισε  την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουνίου 2023.

Το Σωματείο μας  θα ενημερώνει διαρκώς την κοινή γνώμη για την τήρηση των δεσμεύσεων γύρω απο την πορεία των έργων στον σιδηρόδρομο, ενώ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την υπερεργασία σε κλάδους αιχμής στον ΟΣΕ καθώς και την ύπαρξη επισφαλών σχέσεων εργασίας σε κρίσιμες ειδικότητες στον Οργανισμό. Οι νέοι συνάδελφοι μας, σταθμάρχες και κλειδούχοι πρέπει να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουμε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Στις 7-8 Ιουνίου το Προεδρείο του Σωματείου μας, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τα όργανα της Ε..Ε. και  με την Ευρωπαϊκή μας Ομοσπονδία (ALE)  για την κατάσταση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε το ξεκάθαρο μήνυμα της ALE – να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των μηχανοδηγών γύρω από ζητήματα ασφάλειας κυκλοφορίας- να έφτασε και στην εγχώρια πολιτική ηγεσία που επί 4 χρόνια αρνούνταν πεισματικά τον διάλογο με το Σωματείο μας.

Ο αγώνας μας για απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ για το έγκλημα των Τεμπών ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.


Προηγούμενη ενημέρωση:

Για την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 επαναπρογραμμάτισαν την 24ωρη απεργία (που αρχικά είχε εξαγγελθεί για την Τρίτη 30 Μαΐου) οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο.

Σημειώνεται ότι εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, θα προηγηθεί ανακοίνωση της Hellenic Train με τις μεταβολές και ακυρώσεις δρομολογίων.

Μέσω επιστολή προς τον ΟΣΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Έλξης θέτει σήμερα 8 ερωτήματα σχετικά με την αύξηση του ορίου ταχύτητας, τον περιορισμό διέλευσης από τις σήραγγες, τα συστήματα επικοινωνίας, τις διαβάσεις κ.ά. και σημειώνει πως οι μηχανοδηγοί δεν θα κάνουν δεκτά τα νέα, αυξημένα όρια ταχύτητας.

Ακολουθεί η επιστολή της Π.Ε.Π.Ε.:

Προς Δ/ντα Σύμβουλο ΟΣΕ κ. Τερεζάκη Π.

K/ση Υπουργό Μεταφορών κ Υποδομών κ. Γιάννη Γκόλια
Πρόεδρο Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων κ. Τσιαπαρίκου Ι.
Δ/ντα Συμβουλο Hellenic Train κ. Capotorto M.
Δ/ντα Σύμβουλο Rail Cargo κ. Κισέογλου Ζ.

Κύριε Τερεζάκη,

Με την υπ αρ 9017052/29.3.2023 επιστολή σας, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ι. Ξιφαρά, ενημερώνετε μεταξύ άλλων ότι καθιερώνεται γενικός περιορισμός ταχύτητας στα ΜΗ τηλεδιοικούμενα και σηματοδοτούμενα τμήματα του δικτύου μέχρι 100 χλμ την ώρα. Επίσης αποφασίσατε ότι μια μόνο αμαξοστοιχία μπορεί να διέρχεται από τις σιδηροδρομικές σήραγγες (εκτός αυτών των Καλλίδρομου και Όθρυος), ενημερώνετε ότι από την 3η Απριλίου θα φυλάσσονται οι διαβάσεις στις οποίες δεν λειτουργούν τα ΑΣΙΔ ( Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας – Προμαχώνας, Λάρισα – Βόλος, Ειδομένη, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) όπως και ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κάλυψης του συστήματος VHF σε ολόκληρο το μήκος γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Στο ίδιο έγγραφο παραδέχεστε ότι ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των σταθμών και των αμαξοστοιχιών, μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε διαθέσιμο ασύρματο μέσο επικοινωνίας που λειτουργεί ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ του ΟΣΕ και καλύπτει το δίκτυο του (Σύστημα VHF, TETRA, GSM-R). Κατόπιν τούτο θέτουμε τα παρακάτω ΚΡΙΣΙΜΑ ερωτήματα και ζητούμε άμεσα απαντήσεις

  1. Με ποιο κριτήριο λήφθηκε η απόφαση για αύξηση της ταχύτητας των τρένων στα 140 χλμ την ώρα σε μη τηλεδιοικούμενα τμήματα και σηματοδοτούμενα του δικτύου (Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα);
  2. Γιατί αποφασίστηκε να διέρχεται ΜΟΝΟ μια αμαξοστοιχία από τις σήραγγες ενώ υπάρχει σε αυτές διπλή γραμμή κυκλοφορίας;
  3. Γιατί δεν έχει προχωρήσει η φύλαξη των ΑΣΙΔ σε ολόκληρη την σιδηροδρομική υποδομή, όπως ρητά είχε δεσμευτεί ο ΟΣΕ και μάλιστα μέχρι τις 3 Απριλίου;
  4. Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κάλυψης του συστήματος VHF στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ποιο σύστημα επικοινωνίας λειτουργεί με ευθύνη του ΟΣΕ στην περιοχή, όταν το VHF αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κατά την παραδοχή του ίδιου του Οργανισμού στο μήκος γραμμής μεταξύ (χλμ σημείο) 62+00 μέχρι 69+00.
  5. Ποια μέτρα έχει λάβει ο ΟΣΕ για την εκ-χόρτωση της σιδηροδρομική υποδομής καθώς -ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου- εκτός του κινδύνου τραυματισμού μηχανοδηγών και επιβατών και τις ζημιές στο τροχαίο υλικό, ενέχονται σοβαροί κίνδυνοι ΚΑΙ για την εκδήλωση πυρκαγιάς πλησίον της κατά την διέλευση αμαξοστοιχιών.
  6. Ποια μέτρα θα λάβει ο ΟΣΕ για την περίφραξη της γραμμής, καθώς σε πλείστα σημεία η πρόσβαση στην υποδομή είναι εύκολη σε πεζούς αφού έχει αυτή ξηλωθεί, ενώ συχνότατη είναι και η διέλευση και παράσυρση ζώων που προκαλεί εκτός των άλλων ζημιές στο τροχαίο υλικό και καθυστερήσεις στα δρομολόγια.
  7. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα της τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
  8. Πότε επιθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σιδηροδρομικές γέφυρες στην γραμμή της Φλώρινας, Ειδομένης, Τιθορέας – Λιανοκλαδίου (παλιά χάραξη).

Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο μας για την προστασία των μελών του, του επιβατικού κοινού και της ασφάλειας κυκλοφορίας έχει συστήσει αυστηρή τήρηση μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ στα μη τηλεδιοικούμενα και σηματοδοτούμενα τμήματα του δικτύου.


Αρχικό άρθρο:

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο σιδηρόδρομο την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ.

Το σωματείο των μηχανοδηγών διαμαρτύρεται για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΣΕ για το ζήτημα της επικοινωνίας στη γραμμή της Ειδομένης, ενώ απορρίπτει την αύξηση του ορίου ταχύτητας των τρένων στα 140 χλμ/ώρα σε τμήματα του δικτύου στα οποία δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση. Όπως μάλιστα αναφέρεται το σωματείο θα ορίσει εμπειρογνώμονα ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη για τις μέγιστες ταχύτητες στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, θα προηγηθεί ανακοίνωση της Hellenic Train σχετικά με ακυρώσεις και μεταβολές δρομολογίων.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

 Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις του ΟΣΕ για τα ζητήματα επικοινωνίας στην γραμμή της Ειδομένης.  Το Σωματείο  μας ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την αύξηση της ταχύτητας στα 140 χιλιόμετρα σε μη τηλεδιοικούμενα τμήματα του δικτύου ενώ θα ορίσει εμπειρογνώμονα για εκπονήσει μελέτη για τις μέγιστες  ταχύτητες στο Ελληνικό Δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψην την σημερινή κατάσταση.

Σημειώνουμε ότι εχθές , 1η μέρα της επανεκκίνησης του Προαστιακού Λάρισας- Θεσσαλονίκης , δόθηκε εντολή από τον ΟΣΕ σε συρμό του Προαστιακού να κινηθεί σε μονή γραμμή μεταξύ Λάρισας- Πλατέως (130 χλμ απόσταση), δηλαδή ΚΑΙ στο σημείο που συνέβη το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ΚΑΙ χωρίς να λειτουργούν φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση.

Επειδή η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι το ζητούμενο και με την μέγιστη ασφάλεια άρα  αυτή πρέπει να γίνει με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας, οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις αυτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι μηχανοδηγοί δεν θα λάβουν υπόψην τους καμία οδηγία που θέτει σε κίνδυνο την  ασφαλή κυκλοφορία των τρένων.

Αυτό θα ήταν και μήνυμα μας  -παρουσία   της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Μηχανοδηγών (ΑLE) -και στον Αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κατά την διάρκεια της επίσκεψης της ALE  στην Αθήνα,  αλλά δυστυχώς η ALE (εκπροσωπεί Σωματεία μηχανοδηγών από 17 χώρες της Ε.Ε.)  δεν έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία.

Το Σωματείο μας θα συμμετέχει σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες στις αρχές Ιουνίου τονίζοντας τα προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου στις αρχές της Κοινότητας ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με την Διοίκηση της Hellenic Train για ζητήματα που άπτονται των προγραμμάτων εργασίας και έχουμε ζητήσει να επιλυθούν άμεσα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*