Η εργασία από το σπίτι δημιουργεί προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες

Η μείωση των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών στις ΗΠΑ που επέφερε η στροφή στην απομακρυσμένη εργασίας από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά των δημόσιων μεταφορών της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, τα 8 μεγαλύτερα συστήματα αστικών μεταφορών θα έχουν συσσωρεύσει ένα συνολικό έλλειμμα περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι και το οικονομικό έτος 2026. Πέρα από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, η αύξηση του εργατικού κόστους αλλά και ο πληθωρισμός έχουν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους οργανισμούς αυτούς.

Πριν από την πανδημία, περίπου 7,8 εκατομμύρια Αμερικανοί – ή το 5% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ – χρησιμοποιούσαν τις αστικές συγκοινωνίες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 2 εκατομμύρια στην περιοχή της Νέας Υόρκης και περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Η ανάκαμψη της επιβατικής κίνηση σε εθνικό επίπεδο έχει φτάσει στο 70% περίπου των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πλήρης ανάκαμψη μπορεί να μην συμβεί ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, η Ένωση Μεταφορών της Καλιφόρνια ζήτησε από την Πολιτεία επιχορήγηση ύψους 5,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 5 έτη. Χωρίς την κρατική βοήθεια, συστήματα μεταφορών σε όλη τη χώρα προειδοποιούν πως θα γίνει αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων αλλά και οι περικοπές σε δρομολόγια όλων των μέσων, παράλληλα με αναβολή των σχεδίων για επέκταση των δικτύων.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του οργανισμού TransitCenter που υποστηρίζει την επέκταση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, οι αστικές συγκοινωνίες θα καταστούν λιγότερο αξιόπιστες, με αποτέλεσμα το κοινό να στραφεί στα αυτοκίνητα.

Πώς επηρεάζονται οι δημόσιες συγκοινωνίες των μεγάλων πόλεων

Κανένα από τα 8 μεγαλύτερα συστήματα αστικών συγκοινωνιών των ΗΠΑ δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο:

Νέα Υόρκη: Στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών προβλέπει πως το 2026 η επιβατική κίνηση θα βρίσκεται στο 80% των επιπέδων του 2019. Το έλλειμμα αναμενόταν να φτάσει τα 600 εκατ. δολάρια φέτος και τα 3 δισεκατομμύρια το 2025. Τον Απρίλιο αποφασίστηκε η αύξηση της φορολόγησης στη μισθοδοσία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν 1,1 δις δολάρια για τις συγκοινωνίες της πόλης, καθώς και μία έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.

Σαν Φρανσίσκο: Το 2019, η Bay Area Rapid Transit, που εξυπηρετεί 6 εκατ. κατοίκους, μεταξύ αυτών τους εργαζόμενους των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών της χώρας, εξασφάλισε το 66% του προϋπολογισμού της από τα εισιτήρια, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στις ΗΠΑ. Σήμερα όμως η επιβατική κίνηση βρίσκεται στο 40% σε σχέση με το 2019 (οι επιχειρήσεις τεχνολογίας είναι πρωταθλήτριες στην εργασία από το σπίτι) και ο οργανισμός προβλέπει έλλειμμα ύψους 340 εκατ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2027-2028. Νομοθέτες ζητούν την αύξηση της επιχορήγησης την ίδια στιγμή που ο Κυβερνήτης θέλει να δει μείωση της χρηματοδότησης για τον κλάδο των μεταφορών. Πλήγμα δέχτηκε και η δημοτική αρχή μεταφορών του Σαν Φρανσίσκο η οποία αναμένει έλλειμμα 130 εκατ. δολαρίων το 2025 και προβλέπει πως ως το 2028 θα έχει μείνει από χρήματα αν δεν αλλάξει κάτι.

Λος Άντζελες: Μπορεί η επιβατική κίνηση στο Μετρό να έχει φτάσει στο 70% του 2019, ωστόσο μόλις το 6% του προϋπολογισμού καλύπτεται μέσω των εσόδων από τα εισιτήρια. Για να αυξηθεί η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων, κάτι το οποίο προκαλεί ένα φαύλο κύκλο περιορίζοντας επιπλέον τα έσοδα. Προς το παρόν, χρησιμοποιούνται ομοσπονδιακοί πόροι αλλά το 2026 το έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 1 δις δολάρια. Την κατάσταση περιπλέκουν τα σχέδια για επέκταση του δικτύου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.

Βοστώνη: Η MBTA που εξυπηρετεί την ανατολική Μασαχουσέτη, αναμένεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα ύψους 139 εκατ. δολαρίων το 2025 και 475 εκατ. δολαρίων το 2026 σύμφωνα με τις προβλέψεις για την επιβατική κίνηση. Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός έχει δεχτεί κριτική για την υλοποίηση ακριβών μακροπρόθεσμων έργων το ίδιο διάστημα. Επιπλέον, η MBTA αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού χρειάζεται 2.800 νέους εργαζόμενους μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και για το λόγο αυτό προσφέρει μπόνους πρόσληψης ύψους 7.500 δολαρίων.

Ουάσιγκτον: Μόλις στο 50%, σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα έχει επιστρέψει η επιβατική κίνηση στα τρένα της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, ενώ στα λεωφορεία βρίσκεται στο 80%.  Έτσι, η αρμόδια συγκοινωνιακή αρχή, γνωστή ως Metro, προβλέπει έλλειμμα 738 εκατ. δολαρίων το 2025, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 900 εκατ. δολάρια ως το 2029. Με τη δημαρχιακή αρχή να υποστηρίζει θερμά την εργασία από το σπίτι, οι συγκοινωνίες της Ουάσιγκτον ελπίζουν να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις, πάρκινγκ κ.ά.

Φιλαδέλφεια: Η SEPTA που εξυπηρετεί 5 κομητείες στην περιοχή της Πενσυλβάνια εξυπηρετεί πλέον 600.000 μετακινήσεις κάθε μέρα, συγκριτικά με 1 εκατ. πριν την πανδημία. Το ετήσιο έλλειμμα για το 2024 προϋπολογίζεται σε 240 εκατ., ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από το 2025. Σήμερα μόλις το 21% των εσόδων προέρχεται από εισιτήρια, σε σχέση με 38% πριν την πανδημία.

Νιού Τζέρσεϋ: Η New Jersey Transit, ο μεγαλύτερος πολιτειακός φορέας αστικών συγκοινωνιών στις ΗΠΑ, βρίσκεται φαινομενικά σε καλύτερη θέση, αφού η επιβατική κίνηση έχει ανέβει σε επίπεδα 80%-90% τις καθημερινές σε σχέση με πριν την πανδημία. Ακόμα και έτσι, το 2025 αναμένεται έλλειμμα ύψους 119 εκατ. δολαρίων, που αναμένεται να φτάσει σε 957.8 εκατ. δολάρια το 2027. Για την βελτίωση των οικονομικών έχει ζητηθεί γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

Σικάγο: Η αποχώρηση μεγάλων εργοδοτών από την πόλη του Σικάγο, όπως η Boeing και η Citadel αλλά και η εγκληματικότητα έχουν δημιουργήσει επιπλέον “πονοκέφαλο” για την αρχή συγκοινωνιών της πόλης, με την επιβατική κίνηση φέτος να βρίσκεται σε επίπεδο μόλις 54% σε σχέση με το 2019. Έτσι, κάθε χρόνο αναμένεται να προστίθεται έλλειμμα ύψους 400 εκατ. δολαρίων και την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να λήγει στις αρχές του 2026. Πλέον, η διοίκηση της Chicago Transit Authority αναζητά νέες πηγές εσόδων σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Πηγή: bloomberg.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*