Συρμός του ΗΣΑΠ με επιβάτες κινήθηκε με ανοικτή πόρτα (βίντεο)

Alexanyan/flickr.com

Σε περιστατικά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στη γραμμή 1 του Μετρό αναφέρονται σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζόμενων ΣΤΑΣΥ με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα.

Συγκεκριμένα, προχτές συρμός του ΗΣΑΠ κινήθηκε με ανοικτή μία πόρτα στην καμπίνα επιβατών μεταξύ δύο σταθμών και με τον ηλεκτροδηγό να κάνει προειδοποιητική ανακοίνωση για απομάκρυνση των επιβατών από την πόρτα. Το περιστατικό αυτό αποδόθηκε σε αστοχία υλικού. Και χτες, σε ένα ακόμα περιστατικό, συρμός δεν σταμάτησε στη σωστή θέση κατά μήκος της αποβάθρας του σταθμού και συνέχισε για τον επόμενο χωρίς να επιβιβάσει ή αποβιβάσει επιβάτες.

Το σωματείο αποδίδει τα περιστατικά αυτά στην έλλειψη προσωπικού, στην έλλειψη ανταλλακτικών που έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά από παροπλισμένους συρμούς, στην παλαιότητα του τροχαίου υλικού, αλλά και σε ανεπάρκεια των υπηρεσιακών παραγόντων.

Το σωματείο αναφέρει ακόμα ότι η βαριά συντήρηση των συρμών έχει σχεδόν σταματήσει, ενώ κατόπιν εξώδικων έγγραφων διαμαρτυριών έχουν μόλις ξεκινήσει οι επισκευές στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς.

Τέλος, γίνεται λόγος για «λανθασμένη επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην προμηθευτεί νέο τροχαίο υλικό αλλά να ανακατασκευάσει το παλιό», ενώ η ανακατασκευή των παλαιότερων συρμών δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Η ανακοίνωση του σωματείου:

Ακόμα μια θυσία εργαζόμενου, το 57ο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα για το 2023,  έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα όλων όσων έχασαν την ζωή τους εν ώρα εργασίας. Τι και αν οι εργαζόμενοι και  τα Συνδικάτα  καταγγέλλουν,   όλα βορά στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας και της «παραγωγικότητας» έναντι της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στην εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ δεν συμβαίνει τίποτα διαφορετικό από αυτά που συμβαίνουν στους όλους τους χώρους εργασίας. Η παραγωγή συγκοινωνιακού έργου είναι über alles, θέτοντας την ασφάλεια επιβατών και εργαζόμενων σε δεύτερη μοίρα.

Προχθές ένας συρμός κινήθηκε μεταξύ δύο σταθμών με μια πόρτα στην καμπίνα επιβατών ανοιχτή λόγω αστοχίας υλικού και τον οδηγό να ανακοινώνει από τα μεγάφωνα στους επιβάτες να απομακρυνθούν από την συγκεκριμένη πόρτα.  Χθες ένας συρμός δεν κατάφερε να σταματήσει στην σωστή θέση κατά μήκος της αποβάθρας του σταθμού και συνέχισε για τον επόμενο χωρίς να επιβιβάσει ή  αποβιβάσει επιβάτες. 

Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο. Ούτε άτυχη στιγμή είναι, ούτε δολιοφθορά,  ούτε το κακό το μάτι φταίει, ούτε ο κακός μας ο καιρός.

Η τεράστια έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη ανταλλακτικών που έχει σαν αποτέλεσμα η συντήρηση των συρμών να γίνεται με ανταλλακτικά παροπλισμένων, η παλαιότητα του τροχαίου υλικού και η ανεπάρκεια των υπηρεσιακών παραγόντων είναι οι αιτίες για όλα αυτά.  

Η βαριά συντήρηση των συρμών έχει σχεδόν σταματήσει υπό το βάρος των συνεχών βλαβών θέτοντας το ήδη απαρχαιωμένο τροχαίο υλικό σε δεινή κατάσταση. Ευτυχώς που μετά τις εξώδικες έγγραφες διαμαρτυρίες του Σωματείου μας  άρχισε δειλά- δειλά να επισκευάζεται το τμήμα της γραμμής Φάληρο – Πειραιά.

Ταυτόχρονα η λανθασμένη επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην προμηθευτεί νέο τροχαίο υλικό αλλά να ανακατασκευάσει το παλιό κάνει το μέλλον να φαντάζει ζοφερό.  Οι συρμοί που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να ανακατασκευάζονται από το τέλος του 2020, περιμένουν ακόμα να μεταφερθούν στον χώρο ανακατασκευής. 

Το χειρότερο όλων είναι ότι τα υπεύθυνα στελέχη για να αποδείξουν λειτουργούν όλα καλά, υποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση. Κατά τα άλλα είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ατύχημα.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*