Μπολόνια: το Τραμ επιστρέφει, μετά από 60 χρόνια

Εξήντα χρόνια μετά το κλείσιμο της τελευταίας γραμμής (το τελευταίο δρομολόγιο έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1963), το Τραμ επιστρέφει στη Μπολόνια. Στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες στο πρώτο εργοτάξιο της νέας Κόκκινης γραμμής, παρουσία του δημάρχου της πόλης και άλλων αξιωματούχων. Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις γραμμές (Κόκκινη, Πράσινη, Κίτρινη, Μπλε) που αναμένεται να κατασκευαστούν, για το έργο το οποίο εγκρίθηκε το 2019.

Η κατασκευή του νέου δικτύου του Τραμ προβλέπει και την ανάπλαση πολλών περιοχών της πόλης από τις οποίες θα διέρχεται το μέσο, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων με στόχο τη βελτίωση της βιώσιμης κινητικότητας. Οι μελέτες προβλέπουν ότι τουλάχιστον 256.000 διαδρομές με αυτοκίνητο ή μηχανή θα πραγματοποιούνται με άλλα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του τραμ.

Η Κόκκινη γραμμή του Τραμ της Μπολόνια θα έχει μήκος 16,5 χλμ και θα διατρέχει τον οδικό άξονα της Via Emilia, εξυπηρετώντας μεταξύ άλλων το νοσοκομείο Ospedale Maggiore, το σιδηροδρομικό σταθμό και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αν και στο μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής η ηλεκτροδότηση θα γίνεται με εναέρια καλώδια, για 2,5 χλμ εντός του ιστορικού κέντρου οι συρμοί του Τραμ θα κινούται με τη χρήση μπαταριών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νίκαιας στη Γαλλία.

Οι εργασίες για τη γραμμή ξεκίνησαν από το τερματικό σταθμό του Emilio Lepido, που θα περιλαμβάνει επίσης ένα αμαξοστάσιο, γραφεία, αλλά και ένα σταθμός μετεπιβίβασης με πάρκινγκ 380 θέσεων και πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο. Στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου με εκατοντάδες νέα δέντρα καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και στο Michelino – Fiera, τον δεύτερο τερματικό σταθμό της γραμμής που θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία πάρκινγκ 400 θέσεων και δυνατότητα μετεπιβίβασης σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.

Κατά μήκος της γραμμής, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμμένα οδικά έργα, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανισόπεδου κόμβου χωρίς φανάρια καθώς και 12 χλμ. ποδηλατόδρομων και 6 νέους σταθμούς ποδηλάτων.

Η Κόκκινη γραμμή αναμένεται να εγκαινιαστεί έως το 2026, ενώ στόχος είναι και οι τέσσερις γραμμές να βρίσκονται σε λειτουργία το 2030. Συνολικά, το νέο Τραμ της Μπολόνια θα έχει μήκος γραμμών 57 χλμ. και θα εξυπηρετεί 300.000 επιβάτες καθημερινά. Το παλιό δίκτυο του Τραμ λειτουργούσε από το 1880 ως το 1963 και μεταξύ του 1932-1960 διέθεται 16 γραμμές.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*