Οι πόλεις του κόσμου με τις καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σύμφωνα με τους επιβάτες και τους ειδικούς

Ποιες πόλεις του κόσμου έχουν το καλύτερο σύστημα αστικών συγκοινωνιών; Σίγουρα δεν πρόκειται για μία εύκολη ερώτηση αφού η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας την έννοια του καλού Μέσου Μαζικής Μεταφοράς αλλά και από το ποιος καλείται να απαντήσει. Έτσι κι αλλιώς, η κάθε πόλη είναι διαφορετική, όπως και οι ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών της, οι οποίοι επίσης διαφέρουν και σίγουρα δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και προτεραιότητες.

Για να δώσει μία απάντηση, το περιοδικό Time Out ρώτησε 20.000 κατοίκους σε 50 πόλεις του κόσμου αν είναι ευχαριστημένοι από τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συνέταξε μία λίστα με 19 πόλεις, στις οποίες τουλάχιστον 4 στους πέντε επιβάτες απάντησαν θετικά.

Η λίστα περιλαμβάνει κυρίως πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ έξω μένουν πόλεις οι οποίες φημίζονται για την ποιότητα της ζωής, αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως η Μελβούρνη, η Λισαβόνα, το Μάντσεστερ και η Κωνσταντινούπολη.

Στην κορυφή βρίσκεται το Βερολίνο, με συγκοινωνίες άνετες, ασφαλείς και πάντα στην ώρα τους και επιβάτες οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι κατά 97% από τις μετακινήσεις τους στο ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο Μετρό, Προαστιακού σιδηρόδρομου και λεωφορείων.

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 96% θετικές απαντήσεις από ντόπιους που απολαμβάνουν τις μετακινήσεις τους με τους γραφικούς συρμούς του Τραμ και το ακόμα καλύτερο δίκτυο του Μετρό. Ακολουθεί, μία πόλη της Ασίας, το Τόκυο, όπου το δαιδαλώδες δίκτυο των ΜΜΜ ικανοποιεί το 94% των επιβατών του, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις, την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη.

Στη συνέχεια βρίσκουμε τέσσερις πόλεις της Ασίας (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊπέι, Σαγκάη) ενώ η πρώτη δεκάδα ολοκληρώνεται με το Άμστερνταμ το οποίο είναι μεν γνωστό για τα ποδήλατα, αλλά το 91% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι και από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ποσοστά κοντά στο 90% καταγράφηκαν και στις επόμενες πόλεις (Λονδίνο, Μαδρίτη, Εδιμβούργο, Παρίσι), ενώ στη 15η θέση συναντούμε την πρώτη πόλη της Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, όπου αν και τα προβλήματα με τις υποδομές γίνονται συχνά είδηση, το 83% των Νεοϋορκέζων είναι ευχαριστημένοι από το εκτεταμένο δίκτυο ΜΜΜ με ασταμάτητη λειτουργία όλο το 24ωρο.

Η λίστα των 19 πόλεων ολοκληρώνεται με τέσσερις ακόμα πόλεις από την Αμερική και την Ασία: το Μόντρεαλ, το Σικάγο, το Πεκίνο και το Μουμπάι της Ινδίας όπου το 81% των ντόπιων διευκολύνεται από τις αστικές συγκοινωνίες.

Μία διαφορετική τακτική ακολούθησε το think tank Oliver Wyman Forum σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συγκοινωνιακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Berkeley στην Καλιφόρνια, βαθμολογώντας τα συστήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς 60 πόλεων του κόσμου (δυστυχώς η Αθήνα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές), με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως την απόσταση από τους σταθμούς, το κόστος, τις ώρες λειτουργίας, το συνωστισμό και την ταχύτητα μετακίνησης για να προκύψει μία λίστα τις πρώτες θέσεις της οποίας καταλαμβάνουν πόλεις από την Ευρώπη και την Ασία.

Ενδεικτική είναι η πρώτη δεκάδα (με 7 πόλεις που είδαμε παραπάνω και στη λίστα του Time Out):

  • Χονγκ Κονγκ
  • Ζυρίχη
  • Στοκχόλμη
  • Σιγκαπούρη
  • Ελσίνκι
  • Όσλο
  • Τόκυο
  • Παρίσι
  • Βερολίνο
  • Λονδίνο

Οι συντάκτες της έρευνας παρατηρούν ότι οι πόλεις που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν κάποια κοινά. Μεταξύ άλλων ακολουθούν πολιτικές για την αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ. (κλείσιμο των κέντρων των πόλεων, ακριβά τέλη κ.λπ.) σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως τα αυτόνομα λεωφορεία στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Από την άλλη μεριά, οι πόλεις της Σκανδιναβίας υπερέχουν όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική, έχοντας κάνει σημαντική πρόοδο για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα κύρια προβλήματα, τα οποία κρατούν τις μεγαλουπόλεις της χώρας μακριά από τις πρώτες θέσεις είναι η μεγάλη ηλικία των υποδομών, η κυριαρχία της χρήσης των Ι.Χ. σε αρκετές πόλεις αλλά και η μείωση της χρήσης των ΜΜΜ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας των 60 πόλεων βρίσκουμε πόλεις από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική όπως το Γιοχάνεσμπουργκ, το Ριάντ, το Ναϊρόμπι και η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στην τελευταία θέση. Η θέση του Ριάντ όμως αναμένεται να βελτιωθεί μέσω της λειτουργίας του δικτύου Μετρό αργότερα μέσα στη χρονιά. Όπως λέει χαρακτηριστικά και καθηγητής του πανεπιστημίου του Berkeley, για την βελτίωση των ΜΜΜ «η λύση είναι ξεκάθαρη: Επενδύστε».

Πηγές: timeout.com, bloomberg.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*