Μηνιαία κάρτα ΜΜΜ με 10 ευρώ και επέκταση του ΟΑΣΑ σε όλη τη χώρα στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

φωτογραφία: ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η μείωση του κόστους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών μέσω της σύστασης εταιρειών παροχής συγκοινωνιακού έργου με τη συμμετοχή του ΟΑΣΑ και δήμων της χώρας περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται, «το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ. στις μεταφορές και τις υποδομές. Η τραγωδία αυτή είναι ανάγκη να αποτελέσει σημείο τομής για την ανασυγκρότηση των δημόσιων υποδομών και μεταφορών, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και τη δημιουργία αξιόπιστων και καθολικά προσβάσιμων υπηρεσιών».

Όσον αφορά το σιδηρόδρομο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

  • Ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου
  • Άμεσες αξιοκρατικές προσλήψεις σε ΟΣΕ και θυγατρικές
  • Ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με εξειδικευμένο προσωπικό και οικονομικούς πόρους
  • Επανεξέταση και έλεγχο υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της Hellenic Train, καθώς και της σύμβασης υπηρεσιών οικονομικού συμφέροντος (Υ.Ο.Σ.)
  • Ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των κύριων εμπορικών λιμένων με το δίκτυο

Στις αστικές συγκοινωνίες, στο επίκετρο του προγράμματος βρίσκονται η άμεση προμήθεια νέων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς η δημιουργία κινήτρων για αύξηση χρήσης αστικών συγκοινωνιών. Προς το σκοπό αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση τιμής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών (από 27 ευρώ σε 10 ευρώ) καθώς και εφαρμογή ευέλικτων τιμολογιακών πολιτικών για ανάπηρα άτομα, φοιτητές, ανέργους κ.ά.

Για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την προώθηση κανονιστικής ρύθμιση, ώστε ο ΟΑΣΑ (ως βασικός φορέας τεχνογνωσίας αστικών συγκοινωνιών της χώρας) να δύναται να συστήνει από κοινού εταιρείες με δήμους/περιφέρειες για την παροχή αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών. Επιπλέον, οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα απενταχθούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο). 

Για τα ταξί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε πλήρη ενεργοποίηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ν.4530/2018 για τη λειτουργία των ταξί στη χώρα, με προστασία για τον μικροϊδιοκτήτη-εργαζόμενο και μακριά από καταχρηστικές λογικές που επικρατούν στις ψηφιακές πλατφόρμες του διαμοιρασμού. Δημιουργία δημόσιας εφαρμογής κράτησης ταξί, χωρίς χρεώσεις για τους χρήστες και τους οδηγούς (στα πρότυπα της Γαλλίας/Le Taxi και της Καταλονίας). Ορθή λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.

Όσον αφορά τα δημόσια έργα, ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

  • Γενναία ενίσχυση τεχνικών ΜμΕ (μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), ώστε να αντεπεξέλθουν στη συγκυρία.
  • Αλλαγές του βασικού νομοθετικού πλαισίου δημοσίων συμβάσεων, ώστε να προστατευτεί η πρόσβαση όλων στη δημοπράτηση δημοσίων έργων
  • Ανάπτυξη μηχανισμού έγκαιρης πρόβλεψης αναγκών, σε τεχνικές και μη ειδικότητες, αλλά και σε ανειδίκευτο προσωπικό
  • Τέλος στην «πακετοποίηση» έργων που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (απόσπασή τους από το Υπερταμείο – εφαρμογή απόφασης ΣτΕ), και των δικτύων/ταμιευτήρων/φραγμάτων κ.ά.
  • Εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να προστατευτούν η ανθρώπινη ζωή, η περιουσία και οι υποδομές, προωθώντας και λύσεις που βασίζονται στη φύση (nature-based solutions)
  • Επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου πολιτικής αεροπορίας, με κύρια χαρακτηριστικά την ασφάλεια των επιβατών, των χρηστών του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της χώρας
  • Εκσυγχρονισμός περιφερειακών αεροδρομίων που ανήκουν στο δημόσιο
  • Αναδιοργάνωση σε έναν σύγχρονο/κύριο φορέα υλοποίησης κτιριακών έργων του δημοσίου και υλοποίησης δημοσίων έργων αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος (κατά τον σκοπό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας)
  • Πρόβλεψη αναλογικής χρέωσης διοδίων σε όλες τις μελλοντικές παραχωρήσεις, με ειδική μέριμνα για μόνιμους κατοίκους

Όπως σημειώνεται, τέλος, το πλαίσιο στο οποίο κινείται το πρόγραμμα για τις υποδομές και τις μεταφορές είναι το εξής:

  • Εξυπηρετεί τους στόχους μιας συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής, προσανατολισμένης και στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας
  • Οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου αποθέματος υποδομών, στα πρότυπα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (2019) που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC SRSS). Κάτι που εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων
  • Κινητοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Μεγιστοποιεί το αναπτυξιακό αποτύπωμά του στο ΑΕΠ, τους μισθούς και την απασχόληση, με ενδογενή χαρακτηριστικά, κινητοποιώντας εγχώριους πόρους
  • Οδηγεί στη σταδιακή απανθρακοποίηση των μεταφορών
  • Διαφυλάττει τον δημόσιο χαρακτήρα εταιριών και την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες (π.χ. νερό, συγκοινωνίες)

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*