Ηλεκτρικά τα μισά λεωφορεία του κόσμου ως το 2032

Σχεδόν τα μισά λεωφορεία του κόσμου θα είναι ηλεκτρικά με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες ως το 2032, σύμφωνα με ανάλυση της BloombergNEF. Την ίδια χρονιά, τα 3/4 των πωλήσεων λεωφορείων, αναμένεται να αφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η αύξηση των ηλεκτρικών λεωφορείων μέσα στα επόμενα 9 χρόνια, πρόκειται να ξεπεράσει σε ταχύτητα την αύξηση των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, ενώ και τα εμπορικά φορτηγά έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φτάσουν σε παρόμοια επίπεδα. Ακόμα και τα πατίνια, που συχνά θεωρούνται ως το ιδανικό μέσο για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, θα αυξηθούν με πιο αργό ρυθμό από τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της BloombergNEF, το 2021 εκτιμάται ότι κυκλοφορούσαν 600.000 ηλεκτρονικά λεωφορεία παγκοσμίως (έχοντας μερίδιο 16% του συνόλου), ενώ το 2018 η εταιρεία συμβούλων προέβλεψε ότι η αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων πρόκειται να αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η αναλύτρια Maynie Yun Ling Yang από την BloombergNEF σημειώνει ότι το 2022 παρατηρήθηκε μία αξιοσημείωτη αύξηση στις παραγγελίες λεωφορείων από διάφορες περιοχές. Προηγουμένως, η τάση αύξησης των ηλεκτρικών λεωφορείων είχε συνδεθεί κυρίως με την Κίνα. Ωστόσο, η δυναμική τους έχει πλέον εξαπλωθεί παγκοσμίως. Το 2021 η εταιρεία συμβούλων ανέφερε ότι το 98% των ηλεκτρονικών λεωφορείων που πωλήθηκαν το 2020 ήταν στην Κίνα, αλλά μέχρι το 2025 οι πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων εκτός Κίνας αναμενόταν να φτάσουν τις 14.000, από 5.000 το 2020.

Πλέον, πόλεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία για να φέρουν επανάσταση στα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών τους. Η Νέα Υόρκη έχει βάλει στόχο τη μετάβαση ολόκληρου του στόλου των 5.800 λεωφορείων σε ηλεκτρικά οχήματα έως το 2040. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει επίσης «ρεύμα» εξηλεκτρισμού των σχολικών λεωφορείων, με περίπου 1.000 ηλεκτρικά λεωφορεία να λειτουργούν ήδη στα τέλη του περασμένου έτους και άλλα 4.000 να έχουν παραγγελθεί.

Η αύξηση των ηλεκτρικών λεωφορείων αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς ένα βιώσιμο και καθαρότερο μέλλον. Καθώς τα λεωφορεία αποτελούν ένα θεμελιώδες μέσο δημόσιας μεταφοράς σε πολλές πόλεις, η ηλεκτροκίνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη βελτίωση γενικά της αστικής βιωσιμότητας. Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων εκτείνεται πέρα ​​από τα επιβατικά αυτοκίνητα, αποδεικνύοντας ότι η ηλεκτροκίνηση είναι βιώσιμη σε διάφορους τομείς μεταφορών.

Ενώ η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποκτά δυναμική παγκοσμίως, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Η επέκταση των υποδομών φόρτισης, η βελτιστοποίηση της τεχνολογίας μπαταριών και η αντιμετώπιση των περιορισμών της εμβέλειας είναι βασικοί τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή. Οι κυβερνήσεις, οι αρχές δημόσιων μεταφορών και οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν για να επιταχύνουν την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης και να παράσχουν κίνητρα στους φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων ώστε να αγκαλιάσουν πλήρως την ηλεκτροδότηση.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*