Για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών μέσω της προμήθειας νέων λεωφορείων αλλά και προσλήψεων μίλησε εκτός άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Political» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα.
Σχετικά με την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων αλλά και τις προσλήψεις στην ΟΣΥ, ο υπουργός δήλωσε: «Η ανανέωση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι άμεση ανάγκη και ήδη δρομολογείται η σύμβαση που αφορά τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις δύο πόλεις μετά τη σχετική έγκριση των διαδικασιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε την άφιξη των πρώτων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στις αρχές του 2024, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται και τα άλλα τμήματα του διαγωνισμού που αφορά επιπλέον 400 λεωφορεία, όλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το ΑΣΕΠ δρομολογούμε άμεσα, έως το τέλος του έτους, την κάλυψη 750 κενών θέσεων εργασίας από τον διαγωνισμό 1/2020 προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών.»
Ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων, δηλώνοντας: «Η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας απέχει από το να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ικανοποιητική με σύγχρονους όρους. Η πολιτική βούληση και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν σε ό,τι προηγουμένως ανέφερα και βεβαίως στη βελτίωση της κουλτούρας όλων μας, με αναβάθμιση της συλλογικής και ατομικής ευθύνης και λογοδοσίας.
Πρόσφατα υπογράψαμε συμβατική συμφωνία με τον ΟΣΕ που προβλέπει σημαντική αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει ο Οργανισμός τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τρένων. Όμως, ταυτόχρονα, θέτει ένα πλαίσιο εποπτείας, λογοδοσίας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από τον πλευρά του ΟΣΕ. Θα επιδιώξουμε το κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων που δαπανάται να αποδίδει συγκεκριμένες υποδομές και υπηρεσίες προς τους πολίτες, πρωτίστως σε όρους ασφάλειας και ποιότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις υποδομές, η εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης προχωρά και εκτιμάμε πως θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για τη λειτουργία του συστήματος.
Επίσης, σημαντική είναι η πρωτοβουλία της άμεσης ολοκλήρωσης των προσλήψεων, που έχουν δρομολογηθεί για τον ΟΣΕ, και η υλοποίηση εκτεταμένων έργων συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής, τα οποία έχουν επίσης δρομολογηθεί.
Θέλουμε έναν σιδηρόδρομο ασφαλή, αξιόπιστο και σύγχρονο. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά, αλλά εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά για την αντιμετώπισή τους.»
Για το διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ο υπουργός ανέφερε: «Με βάση την ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν έξι σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης που αφορά τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Υπάρχει βούληση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η αξιολόγηση των προσφορών με σκοπό να ανακηρυχθεί ο παραχωρησιούχος εντός Σεπτεμβρίου.»
Τέλος, όσον αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τους σταθμούς φόρτισς, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε μια επανεκκίνηση στην ηλεκτροκίνηση ως αποτέλεσμα της συνεκτικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην παροχή κινήτρων αγοράς όσο και στο πλαίσιο τεχνικής υποστήριξης του ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Ενδεικτικά, από μόλις 58 σημεία φόρτισης το 2019 σήμερα υπάρχουν περίπου 3.600 φορτιστές πανελλαδικά και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 11.000 σημεία φόρτισης το 2026. Επιπλέον, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, από το 0,4% της αγοράς το 2019, εκτοξεύθηκαν στο 7,9% το 2022, ενώ τους πρώτους 5 μήνες του 2023 καταγράφονται 5.500 ταξινομήσεις, δηλαδή ποσοστό 9,7%!
Πάνω σε αυτήν τη βάση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά, με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που έχει εκπονηθεί και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο αποτυπώνει ένα πλέγμα μέτρων υπέρ της ηλεκτροκίνησης, η οποία μπορεί να περιορίσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα των μεταφορών.
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι ειδικά για την αύξηση των σημείων φόρτισης ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάθε Δήμος και Περιφέρεια που υποβάλλει σχέδιο αστικών παρεμβάσεων οφείλει να συμπεριλάβει δράσεις υπέρ της ηλεκτροκίνησης.»
athenstransport.com