Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Ξεκίνησε την εκσκαφή ο πρώτος μετροπόντικας της γραμμής 4 – Το 2024 τα πρώτα νέα λεωφορεία – Ανέπαφες πληρωμές στις μεταφορές

Share

  Στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

  Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα στις 10 κύριες προτεραιότητες του υπουργείου, μεταξύ αυτών τα μεγάλα έργα υποδομών που εκτελούνται ή θα ακολουθήσουν, την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών κ.ά.

  Όσον αφορά το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η πρόοδος των πρόδρομων εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει φτάσει στο 50%. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου μετροπόντικα από το Φρέαρ Καταχάκη, ο οποίος έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη και ο δεύτερος μετροπόντικας του έργου, ο οποίος το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει την πορεία του από το άλλο άκρο της γραμμής στο Φρέαρ Βεΐκου.

  Μία από τις 10 προτεραιότητες του Υπουργείου αφορά την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 650 οχημάτων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός ανέφερε πως τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένονται στις αρχές του 2024. Επιπλέον, ως το τέλος της χρονιάς πρόκειται να ξεκινήσει δεύτερος διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει προμήθεια 650 ακόμα λεωφορείων, κυρίως ηλεκτρικών, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

  Άλλη προτεραιότητα του υπουργείου αφορά την προώθηση των «ανέπαφων» συναλλαγών στις μεταφορές, με τη χρήση τραπεζικών καρτών και χωρίς αγορά εισιτηρίων. Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, το σύστημα πρόκειται να χρεώνει τον κάθε επιβάτη με την φθηνότερο πακέτο εισιτηρίων ανά παρίπτωση.

  Απαντώντας στον Υπουργό, ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς άσκησε κριτική για μη επαρκή αναφορά στο ζήτημα του σιδηρόδρομου και της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ενώ κριτική σχετικά με τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Χήτας.

  Στη δευτερολογία του, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου αναφέρθηκε και η αναβάθμιση των υποδομών του σιδηρόδρομου, με την κυβέρνηση να εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΣΕ που θα περιλαμβάνει αύξηση της χρηματοδότησης του οργανισμού ώστε να εξασφαλιστεί η συντήρηση του δικτύου και τη λογοδοσία της διοίκησης για την πορεία των έργων.

  Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε: «Στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσής μας είναι: Η αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων και ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων. Η ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών. Η βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των χρησιμοποιούμενων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών. Η προώθηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των δομών του τομέα. Η ενίσχυση των ‘‘πράσινων’’ υποδομών και μεταφορών. Η ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιμων υδάτινων πόρων».

  Όπως τόνισε: «Η πατρίδα έχει ανάγκη τις διαφανείς και έντιμες συνεργασίες όλων μας. Ο ισχυρός δημόσιος τομέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την βιώσιμη ανάπτυξη ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα, ενώ ο ισχυρός ιδιωτικός τομέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δυναμική ανάπτυξη παραγωγικού δημόσιου τομέα και μιας παραγωγικής Ελλάδας».

  Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τις δέκα προτεραιότητες  της νέας  πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

  Οι δέκα προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

   1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση εμβληματικών έργων υποδομής, ώστε η Ελλάδα να συνδέει και να ενώνει, να μην αποκλείει, ούτε να απομακρύνει.

  1ο Εμβληματικό Έργο: ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Το ΜΕΤΡΟ, προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εξυπηρετεί, εντός του 2024, περίπου 300.000 μετακινούμενους συμπατριώτες μας ημερησίως.

  Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της – κατά προτεραιότητα – επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία που ξεκινάει. Σύντομα, μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

  2ο Εμβληματικό Έργο: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε-65

  Στο σύνολό του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία, ενώ το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί έως τις αρχές του 2024.

  3ο Εμβληματικό Έργο: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ

  Οι εργασίες ξεκίνησαν, τον Μάρτιο του 2022, και έχει σημειώσει πρόοδος υλοποίησης άνω του 15%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

  4ο Εμβληματικό Έργο: ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΚΤΙΟ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ

  Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

  5ο Εμβληματικό Έργο: ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  Τα πρώτα εργοτάξια εγκαταστάθηκαν μέσα στο 2022. Όλα τα μέτωπα θα έχουν ανοίξει εντός του 2024. Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος και το Χερσόνησος – Νεάπολη έχουν συμβασιοποιηθεί. Εντός της τετραετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Στο μεταξύ, θα δρομολογηθεί και η κατασκευή του τμήματος Χανιά – Χερσόνησος.

  6ο Εμβληματικό Έργο: Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

  Είναι σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες, και η πρόοδος είναι σχεδόν στο 50%.

  Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα, και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο δεύτερος είναι ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

  2η Προτεραιότητα: Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.

  Υλοποιείται η ανανέωση του υφιστάμενου γερασμένου στόλου των λεωφορείων, με την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024. Επίσης, θα ξεκινήσουν, εκτιμάται εντός του 2023, οι διαδικασίες για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης, που προγραμματίζεται να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

  3η Προτεραιότητα: Η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, με τον βέλτιστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

  4η Προτεραιότητα: Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το Σύστημα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας αναβαθμίζεται. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το 2ο εξάμηνο του 2023, και ο χρόνος υλοποίησης είναι 2 έτη. Επίσης θα εισαχθεί, μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2023, νομοσχέδιο για το νέο οργανισμό της Υ.Π.Α. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου οργανισμού, ο οποίος θα έχει τα εφόδια να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, άμεσα και αποτελεσματικά. Επίσης, θα δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της λειτουργίας της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

  5η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

  Προωθείται η κύρωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με όραμα εναρμονισμένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., και με κεντρικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων κατά 30% ως το 2025 και κατά 50% ως το 2030.

  Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 44 δράσεις και 200 μέτρα οδικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων:

  • τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας,
  • την υλοποίηση Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας,
  • την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων,
  • την ανάπτυξη Ψηφιακής Υποδομής Ταυτοποίησης Οχημάτων.

  6η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της αεριοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης και της υδρογονοκίνησης. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, και δρομολογείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υδρογονοκίνηση. Στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία 11.000 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων έως τις αρχές του 2026.

  7η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση επενδύσεων σε αρδευτικά δίκτυα.

  Η αύξηση της ζήτησης για νερό, σε συνδυασμό με τη μείωση στη διαθεσιμότητά του λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επένδυσης σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα του Υπουργείου, και τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί, είναι αυτά της περιοχής Βάλτου-Αμφιλοχίας, στο Μπραμιανό της Ιεράπετρας, το φράγμα Ενιπέα και το φράγμα του Ταυρωνίτη. Σε αυτά προστίθενται 63 μεγάλα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού 784 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης, η υλοποίηση των οποίων θα επιταχυνθεί.

  8η Προτεραιότητα: Η υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών.

  Το έργο αφορά στην εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

  9η Προτεραιότητα: Η ψηφιοποίηση εργασιών.

  Με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα αναβαθμιστεί το ΕΣΗΔΗΣ δημοσίων έργων, θα δημιουργηθεί νέο πληροφοριακό σύστημα απλούστευσης των διαδικασιών διαχείρισης των μητρώων συντελεστών παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, θα δημιουργηθεί εθνικός ψηφιακός χάρτης απαλλοτριώσεων καθώς και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την κεντρική και ενιαία παρακολούθηση και διαχείριση όλων των απαλλοτριώσεων του Υπουργείου, ολοκληρωμένο πληροφοριακό ψηφιακό σύστημα διαχείρισης τεχνικών έργων και πόρων του Υπουργείου, καθώς και το Μητρώο Υποδομών Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, για τη διαχείριση όλων των σημείων φόρτισης στην επικράτεια.

  10η Προτεραιότητα: Η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της Τεχνολογίας Μοντελοποίησης στην Ελλάδα. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων έργων, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, κατασκευών και συντήρησης έργων, αποτρέποντας λάθη, υπερβάσεις χρόνου και κόστους, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής αυτών.

  Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων θα εργαστούμε σκληρά, με συνοχή, εντιμότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Σήμερα, σας καλώ, όλες και όλους, να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας και, σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας».

  Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα