Χ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα του υπουργείου η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς – Νέα μεγάλα έργα και κίνητρα για τα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στους δημοσιογράφους Βάσω Κουτσούμπα και Γιώργο Ψύλλια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις του υπουργείου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια νέων λεωφορείων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου μας. Ο στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι των άλλων τρόπων μετακίνησης, ώστε να δημιουργήσουμε φιλικές μετακινήσεις για τους πολίτες και να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη είναι όχι μόνο η αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προμήθεια των νέων λεωφορείων μηδενικών ρύπων, η οποία προχωράει. Τα πρώτα νέα λεωφορεία προβλέπεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024. Παράλληλα, προχωρούν και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για 400 λεωφορεία, ενώ προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία.

Επίσης, προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς το έργο για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό, ένα εμβληματικό έργο για την πόλη της Αθήνας, και ολοκληρώνουμε την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, προχωράμε στην εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέσο κομίστρου θα αποτελεί η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.»

Για την στρατηγική του υπουργείου στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος, εδώ και δεκαετίες, έχει ανοικτά ζητήματα. Την τρέχουσα περίοδο θα εργαστούμε όλοι μας εντατικά, με συλλογική και ατομική ευθύνη, ώστε να πετύχουμε ουσιαστική αντιμετώπιση των ανοικτών ζητημάτων ασφάλειας και ποιότητας των υποδομών και των μεταφορών.

Η προσπάθειά μας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τη διασφάλιση και αναβάθμιση της ορθής, ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου.

Δεύτερον, τη γεωγραφική επέκταση του υφιστάμενου δικτύου και τη διασύνδεσή του με άλλα δίκτυα και υποδομές, ώστε να γίνει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό, χρήσιμο και ασφαλές μέσο μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Τρίτον, την ανασυγκρότηση της δομής της αγοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα «δρώντων» σε αυτή.

Στην παρούσα φάση, θα προωθήσουμε την άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων, που έχουν δρομολογηθεί για τον ΟΣΕ, και την προώθηση εκτεταμένων έργων συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής, για το οποίο οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη εκκινήσει και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Επίσης, σημαντική επιδίωξή μας είναι η στενή παρακολούθηση και τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΣΕ και τον πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.Η αξιολόγηση όλων των εμπλεκόμενων, όπως και η εσωτερική και εξωτερική λογοδοσία, θα είναι τακτική.»

Ο υπουργός ανέφερε πως προωθείται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στην Αθήνα για τους χρήστες ηλεκτρικών Ι.Χ. ανάμεσα σε άλλα κίνητρα: «

Η παροχή κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι μία αδιάκοπη διαδικασία από την αρχή της διακυβέρνησής μας, η οποία προφανώς εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της πράσινης ατζέντας μας. Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα ήδη μας δικαιώνουν, αφού το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, από το 0,4% που ήταν το 2019 εκτινάχθηκε στο 6,9% το 2021, στο 7,9% το 2022 ενώ, στους πρώτους 5 μήνες του 2023, έχουν ήδη ταξινομηθεί 5.500 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, δηλαδή ποσοστό 9,7%.

Η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» παρέχουμε οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς αμιγώς ηλεκτρικού ή υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος αλλά και δικύκλων, τρικύκλων και ποδηλάτων, με δυνατότητα απόσυρσης (ή αντικατάστασης) παλαιού οχήματος, καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» οικιακού σταθμού επαναφόρτισης.

Αντίστοιχα κίνητρα δίνουμε και για τα επαγγελματικά οχήματα, για τα φορτηγά και για την ανανέωση των εταιρικών στόλων. Μάλιστα, ειδικά για τα ταξί μέσω του νέου προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτείται η αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ΤΑΞΙ με αμιγώς ηλεκτρικά.

Παράλληλα, δίνουμε φορολογικά κίνητρα, καθώς οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας, ενώ παρέχουμε και σοβαρά κίνητρα κινητικότητας, μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας των ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στον Δακτύλιο της Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και μέσω της έκδοσης σήματος δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος. Όμως, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης δεν αφορά μόνο τα υφιστάμενα προγράμματα επιδοτήσεων, αλλά και τη δημιουργία ενός πυκνού και προσβάσιμου δικτύου σημείων δημόσιας φόρτισης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του υπουργείου, η οποία είναι δημοσίως προσβάσιμη, αποτυπώνονται περισσότερο από 3.600 σημεία φόρτισης, όταν αυτά ήταν 58 το 2019. Και ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 11.000 σημεία φόρτισης έως τις αρχές του 2026.»

Για τα έργα υποδομών που προγραμματίζονται στην Αττική, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Σε όλη τη χώρα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολλά έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά, αρδευτικά, κτηριακά και λιμενικά, καθώς και έργα αεροπορικών υποδομών. Τα έργα αυτά είτε είναι στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, είτε ωριμάζουν, είτε βρίσκονται υπό ανάθεση και σε κάθε περίπτωση, βούλησή μας είναι να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.

Σε αυτή τη δέσμη εντάσσονται η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό, η επέκταση του Προαστιακού, η εγκατάσταση ETCS στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, οι εργασίες σιδηροδρομικής υποδομής και ηλεκτροκίνησης στο Σ.Σ. Αθηνών, η κατασκευή κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, η αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover), ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι, η παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών και ο οδικός άξονας Μπράλος – ‘Αμφισσα.

Μια ξεχωριστή κατηγορία παρεμβάσεων που έχει βαρύνουσα σημασία είναι τα κτηριακά έργα και μελέτες υποδομών Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, η διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων, η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και η υλοποίηση αρδευτικών έργων.»

Ο υπουργός ερωτήθηκε για το διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού και την κατασκευή των επεκτάσεών της: «Οι προσφορές για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού κατατίθενται στις 17 Ιουλίου. Πρόθεσή μας είναι η διαδικασία αξιολόγησης αυτών να τρέξει το δυνατόν συντομότερα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζουμε την ανακήρυξη προτιμητέου παραχωρησιούχου εντός Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου Ν. Ηρακλείου, η οποία θα συζητηθεί τον Νοέμβριο. Αναφορικά με τις υπόλοιπες επεκτάσεις της Αττικής Οδού, έχει υποβληθεί μια Πρότυπη Πρόταση που αφορά τις επεκτάσεις προς Λ. Βουλιαγμένη, Ραφήνα και Λαύριο, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τα όσα ορίζει ο Νόμος. Παράλληλα, για την επέκταση προς Λ. Βουλιαγμένης, υπάρχει η πρόθεση της Lamda Development για δωρεά των μελετών του έργου.»

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έναρξη των έργων για τον Προαστιακό της Δυτικής Αττικής: «Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Τις επόμενες εβδομάδες η σύμβαση θα σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το έργο, που θα υλοποιηθεί από τον ΟΣΕ, θα ξεκινήσει να εκτελείται στο τέλος του έτους.»

Τέλος, για το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι τα ατυχήματα να μειωθούν στο μισό ως το 2030: «Η οδική ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα όχι μόνο για το Υπουργείο μας, αλλά για το σύνολο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ήδη, προωθείται η κύρωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, με όραμα εναρμονισμένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., και με κεντρικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων κατά 30% ως το 2025 και κατά 50% ως το 2030.

Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 44 δράσεις και 200 μέτρα οδικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, την υλοποίηση Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας, την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων, την ανάπτυξη Ψηφιακής Υποδομής Ταυτοποίησης Οχημάτων. Ήδη, για τις παραπάνω δράσεις υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, όσον αφορά την οδική ασφάλεια, εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης και την έγκρισης του νέου ΚΟΚ, στοχεύοντας στην επικαιροποίηση του πλαισίου των ποινών που σχετίζονται με τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.»

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*