Νέα Υόρκη: Λεωφορειακές γραμμές χωρίς εισιτήριο αλλά και αυστηροποίηση των ελέγχων εισιτηρίων

Φωτογραφία: AEMoreira042281/Wikimedia Commons

Πέντε λεωφορειακές γραμμές στην πόλη της Νέας Υόρκης θα λειτουργούν χωρίς εισιτήριο από το φετινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών (MTA) που έχει ως στόχο την ενίσχυση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Οι πέντε γραμμές -μία ανά δημοτικό διαμέρισμα- αναμένεται να μεταφέρουν καθημερινά 43.900 επιβάτες για μία περίοδο από 6 έως 12 μήνες. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και εντάχθηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό που υπέγραψε η Κυβερνήτης της Πολιτείας τον περασμένο Μάιο. Είχαν προηγηθεί πολυετείς αγώνες πολιτών και οργανώσεων που υποστηρίζουν πιο προσιτές μετακινήσεις για πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Για την επιλογή των πέντε γραμμών, η ΜΤΑ έλαβε υπόψη την επιβατική κίνηση, την εισιτηριοδιαφυγή, η επάρκεια των δρομολογίων, την ανάγκη ενίσχυση των πολιτών χαμηλού εισοδήματος και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία και την αγορά.

Το πρόγραμμα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από οργανώσεις πολιτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος, του περιορισμού των διενέξεων που δημιουργούνται κατά τους ελέγχους εισιτηρίων και της εξοικονόμισης χρόνου που σπαταλείται για την αγορά εισιτηρίων. Παράλληλα όμως ζητούν την αύξηση της χρηματοδότησης στις συγκοινωνίες που έχουν πληγεί εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης που έφερε η απομακρυσμένη εργασία.

Ενισχύσεις στη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής

Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών πάντως δεν εγκαταλείπει τη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής στο υπόλοιπο συγκοινωνιακό δίκτυο της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοινώθηκε η σύσταση των ομάδων “επιθεωρητών EAGLE (=ΑΕΤΟΣ)” οι οποίοι θα αναλάβουν τους ελέγχους εισιτηρίων σε στάσεις και μέσα όπου η εισιτηριοδιαφυγή βρίσκεται στα ύψη.

Σκοπός των νέων ελεγκτών εισιτηρίων, κάποιοι εκ των οποίων θα είναι ένστολοι και άλλοι όχι δεν θα είναι μόνο η έκδοση προστίμων αλλά και η ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα εισιτήρια.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΤΑ Janno Lieber, «η αρχή χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των υπηρεσιών. Η εισιτηριοδιαφυγή αδικεί περισσότερο τους επιβάτες που χρησιμοποιούν εισιτήρια.»

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 δολάρια ωστόσο οι ελεγκτές εισιτηρίων συχνά διστάζουν να το επιβάλλουν φοβούμενοι για το ενδεχόμενο να δεχτούν βία από τους επιβάτες.

Η νέα ομάδα EAGLE η οποία θα δρα υπό την υποστήριξη της αστυνομιίας αποτελείται από 140 ελεγκτές, ενώ 100 ακόμη αναμένεται να προσληφθούν μέσα στο επόμενο έτος. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης σχεδιάζει επίσης να ιδρύσει μία μονάδα έργο της οποίας θα είναι η υποστήριξη των ελεγκτών εισιτηρίων στις συγκοινωνίες.

Το 2022 η MTA υπολογίζει ότι έχασε 135 εκατ. δολάρια λόγω της εισιτηριοδιαφυγής ενώ άλλες έρευνες ανεβάζουν το ποσό αυτό μέχρι και σε 690 εκατ. δολάρια. Για την ακριβή μέτρηση της εισιτηριοδιαφυγής η MTA χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα το οποίο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό των επιβατών που εισέρχονται στους σταθμούς του Μετρό χωρίς να πληρώσουν.

Πηγή: cities-today.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*