Χ. Σταϊκούρας: Το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα πρώτα νέα λεωφορεία, ενίσχυση των συγκοινωνιών με προσωπικό στις κρίσιμες ειδικότητες

φωτογραφία: Χρήστος Σταϊκούρας/facebook

Όλα τα εμβληματικά έργα, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι και το Μετρό της Θεσσαλονίκης, προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος, όπως επίσης και οι παρεμβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «Παραπολιτικά του Σαββάτου» και στη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη.

Ο υπουργός επισήμανε πως τα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων αποτελούν σημαντική προτεραιότητα σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης, ενώ κάθε ένα από τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο έχει ξεχωριστή σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη μικρών ή μεγαλύτερων περιοχών ή και ολόκληρης της χώρας, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και την πιθανότητα επέκτασης του δικτύου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι  προτεραιότητα.

Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και παρακολουθούμε στενά την εγκατάσταση του σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το δίκτυο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Η ανάταξη και η επέκταση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου είναι στις προτεραιότητες της νέας περιόδου και, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών, εργαζόμαστε επάνω σε αυτό το σχέδιο.»

Σχετικά με τον γηρασμένο στόλο αστικών λεωφορείων, κάτι το οποίο διαπίστωσε και ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ, ο υπουργός επισήμανε: 

«Κατά την επίσκεψή μας στα αμαξοστάσια των δύο εταιρειών διαπιστώσαμε την προσπάθεια των τεχνικών να διατηρούν σε ασφαλή λειτουργία και υψηλή διαθεσιμότητα τον γηρασμένο, πράγματι, στόλο των λεωφορείων.

Σημειώνω ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου προσεγγίζει τα 19 έτη και είναι αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι κοντά στα 13 έτη.

Γι’ αυτό, μια από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν να «ξεμπλοκάρουμε» τον διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων λεωφορείων και, έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, περιμένουμε την κυκλοφορία των πρώτων 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τόσο την προμήθεια συνολικά 1.300 οχημάτων όσο και την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού των συγκοινωνιακών οργανισμών, κυρίως σε ειδικότητες πεδίου. Η αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά σύντομα οι πολίτες θα δουν ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.»

Ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε επίσης για την πρόοδο των εργασιών στο έργο της Γραμμή 4 του Μετρό, δηλώνοντας:

«Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι μισές από τις πρόδρομες εργασίες, ενώ ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα μέτρα και βρίσκεται στο στάδιο που χαρακτηρίζουν οι μηχανικοί ως «συστηματοποίηση της εκσκαφής». Το φθινόπωρο προβλέπεται, επίσης, να ξεκινήσει τη διάνοιξη και ο δεύτερος μετροπόντικας που έχει φτάσει στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης της γραμμής Άλσος Βεΐκου –  Γουδή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029 και θα περιλαμβάνει 15 σύγχρονους σταθμούς, που θα συμπληρώνουν το σημερινό δίκτυο.

Ενδεικτικά, ο επιβάτης που θα μπαίνει στον σταθμό της Βεΐκου θα αποβιβάζεται στην Πανεπιστημιούπολη σε λιγότερο από 15 λεπτά, ενώ καθημερινά η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί περισσότερους από 340.000 επιβάτες.

Τα έργα προχωρούν. Η χώρα γίνεται, διαρκώς, πιο ισχυρή.»

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2024:

«Όπως ανέφερα και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης η λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται μέσα στο 2024.

Μάλιστα, μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και της αναδόχου εταιρείας της λειτουργίας του Μετρό.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε η πρόοδος των εργασιών.

Σύντομα η πόλη θα αποκτήσει έναν νέο μέσο μεταφοράς, με 13 σύγχρονους σταθμούς, που θα χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 300.000 επιβάτες.

Εκτιμώ, συνεπώς, ότι βαδίζουμε στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος και, μόλις ολοκληρωθεί το βασικό έργο, θα ακολουθήσει η επέκταση προς την Καλαμαριά.»

athenstransport.com

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*