Χρήστος Σταϊκούρας: Αρχές του 2024 τα πρώτα 250 νέα λεωοφρεία – ως το τέλος του χρόνου οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες

φωτογραφία: Χρήστος Σταϊκούρας/facebook
  • Προγραμματίζεται δέσμη 188 έργων ύψους 27,6 δισ. ευρώ για σύγχρονες υποδομές και ασφαλείς μεταφορές μέχρι το 2030.
  • Έρχεται αναβάθμιση στον στόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς, με κυκλοφορία 250 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων στις αρχές του 2024 και νέο διαγωνισμό για επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  • Οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι σε εξέλιξη, ενώ το Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει το 2024.

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας». Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρα στην εφημερίδα Realnews και πρόσθεσε ότι: «Επιδιώκουμε την ενίσχυση των ‘‘πράσινων’’ υποδομών και μεταφορών και την ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιμων υδάτινων πόρων».

Όπως τόνισε ο Υπουργός: «Στον πυρήνα της στρατηγικής μας στόχευσης μέχρι το 2030 βρίσκεται μια δέσμη 188 έργων ύψους 27,6 δισ. ευρώ, για σύγχρονες υποδομές και ασφαλείς μεταφορές».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ζητημάτων των συγκοινωνιών ύστερα και από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τις πρόσφατες επισκέψεις του, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε τις πρωτοβουλίες για ανέπαφες πληρωμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εξέλιξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό, αλλά και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως είπε, αναμένεται να λειτουργήσει το 2024. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για την πρόοδο εργασιών στον ΒΟΑΚ, με τον οποίο αναμένεται να συρρικνωθούν οι αποστάσεις, αλλά κυρίως να βελτιωθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια στο νησί.

Σχετικά με την ενίσυχη των αστικών συγκοινωνιών και τα παράπονα για τη μη λειτουργία του κλιματισμού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι δεν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα τα οποία χρίζουν αντιμετώπισης, πέραν της προόδου που έχει σημειωθεί. Επί του θέματος, πρόσφατα επισκεφτήκαμε τα αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ, ενώ είχαμε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους του κλάδου από όλη την Ελλάδα. Ενημερωθήκαμε από τις Διοικήσεις των Οργανισμών και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, ενώ επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να έχουμε προσωπική αντίληψη των ζητημάτων.

Τα προβλήματα αυτά, όπως είναι και ο κλιματισμός, εξακολουθούν να υφίστανται, εξαιτίας, κυρίως, του γηρασμένου στόλου, αφού ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι περίπου 19 έτη, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 13 έτη. Μέχρι το τέλος του έτους, δρομολογούνται η κάλυψη σημαντικού αριθμού κενών θέσεων εργασίας και η προμήθεια νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα 250 νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024. Επίσης, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης.»

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Η ταχύτατη αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών. Επεξεργαζόμαστε ένα ψηφιακό σχέδιο για την υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης, είτε με τραπεζική κάρτα είτε και με smartphones, όπου θα μπορεί ο επιβάτης να πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου του. Επίσης, μέσω της ειδικής εφαρμογής, θα μπορεί ο επιβάτης να επιλέξει το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.»

Για την εξέλιξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό, ο υπουργός ανέφερε: «Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες. Η πρόοδός τους είναι σχεδόν στο 50%. Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο δεύτερος μετροπόντικας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του το φθινόπωρο.»

Τέλος, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα ανοίξει μέσα στο 2024: «Όπως ανέφερα και στις προγραμματικές δηλώσεις, θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκαμε την Θεσσαλονίκη για να ενημερωθούμε και να συντονίσουμε την πορεία των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία θα βελτιώσουν, μεσοπρόθεσμα, σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Επιθεωρήσαμε τα έργα στο μετρό της πόλης και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε, καθώς πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της. Θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300.000 πολίτες. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει με 13 σταθμούς στους οποίους θα λειτουργούν 18 συρμοί.  Μέχρι τέλους του έτους, θα οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, προς τα βορειοδυτικά. Μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.»

athenstransport.com

Η περιληψη με την οποία αρχίζει το άρθρο δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και ελέγχθηκε για την ορθότητά της

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*