Χ. Σταϊκούρας: Τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η σηματοδότηση στο σιδηρόδρομο, αρχές 2024 τα πρώτα νέα λεωφορεία

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Η ολοκλήρωση των νέων υποδομών στις οδικές και σιδηροδρομικές Μεταφορές θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

«Αξιοποιούμε τη στρατηγική σημασία που έχουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και τη δυναμική των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων και επενδύουμε στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνει την ισχυρή βούληση να υλοποιηθούν οι αναγκαίες υποδομές, ώστε σε τέσσερα χρόνια να ενισχυθεί η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότηση στον ΟΣΕ από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, μέσα από την υπογραφή της συμβατικής συμφωνίας, η οποία, θέτει, ταυτόχρονα, ένα πλαίσιο εποπτείας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από την πλευρά του Οργανισμού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προαναγγέλλει ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα σηματοδότησης, από Οινόη μέχρι Τιθορέα, με το οποίο ολοκληρώνεται η υλοποίηση της σχετικής σύμβασης που αφορά στην εγκατάσταση σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο δίκτυο.

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια και καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια προκειμένου να μεγιστοποιείται το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Τέλος, όσον αφορά στην ενίσχυση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαιώνει ότι δρομολογείται η  προμήθεια των πρώτων 250 νέων «πράσινων» λεωφορείων στις αρχές του 2024, ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την εξέλιξη των εργασιών στο σιδηρόδρομο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

«Το κοινωνικό αίτημα για βελτιώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι δικαιολογημένο αφού η κατάσταση απέχει από το να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ικανοποιητική, με σύγχρονους όρους.

Ως ενδεικτικό πρώτο βήμα της νέας προσέγγισης σημειώνω την υπογραφή συμβατικής συμφωνίας με τον ΟΣΕ, που προβλέπει σημαντική αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο  Οργανισμός να υλοποιήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Επιπλέον, θέσαμε ένα πλαίσιο εποπτείας, λογοδοσίας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από τον πλευρά του Οργανισμού.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα έγινε η παραλαβή προς χρήση από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ της σηματοδότησης του τμήματος της διπλής γραμμής από τη Λάρισα μέχρι το Πλατύ, μήκους 130 χιλιομέτρων.

Εκτιμάται δε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα σηματοδότησης, δηλαδή αυτό από Οινόη μέχρι Τιθορέα, το οποίο θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του τμήματος ΣΚΑ – Τιθορέα.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η υλοποίηση της σύμβασης ΑΣ 717, δηλαδή της σύμβασης εγκατάστασης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

Παράλληλα υπάρχει σημαντική πρόοδος εργασιών για την υλοποίηση της σύμβασης ΑΣ 10005/07. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. θα λειτουργεί σε όλο το μήκος από ΣΚΑ μέχρι την Θεσσαλονίκη το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου συρμών ETCS επί γραμμής. Επιβάλλεται και θα δημιουργήσουμε στη χώρα μας έναν σιδηρόδρομο ασφαλή, αξιόπιστο και σύγχρονο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη ηλικία του στόλου των αστικών λεωφορείων και την ανάγκη ανανέωσής τους, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε:

«Πράγματι, ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών είναι γηρασμένος, αφού ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι περίπου 19 έτη, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 13 έτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύπτουν πολλά προβλήματα.

Το διαπιστώσαμε με πρόσφατες επισκέψεις μας στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ, καθώς και συναντήσεις με το σύνολο των εκπροσώπων του κλάδου από όλη την Ελλάδα. Ως αρχικές απαντήσεις σε αυτά, μαζί με νέες προσλήψεις τους επόμενους μήνες, δρομολογούμε την προμήθεια των πρώτων 250 νέων «πράσινων» λεωφορείων στις αρχές του 2024, ενώ ξεκινούμε τους επόμενους μήνες και τις διαδικασίες για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης. Η συμπλήρωση και εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για ευφυείς και «πράσινες» μεταφορές ξετυλίγεται».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*