Διαμαρτυρίες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Φωτογραφία: Maksym Kozlenko/Wikimedia Commons

Επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή το περιστατικό προσβλητικής συμπεριφοράς προς επιβάτη λεωφορείου που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο γεγονός απέχει πολύ από το να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς συμβαίνει σε καθημερινή βάση και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, καθώς και την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας, τα οποία η ΕΣΑμεΑ έχει επισημάνει και θέσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Χ. Αλεξοπούλου, υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών όπου η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε και συζήτησε με την ίδια και τους συνεργάτες της, τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα για την κινητικότητα και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα, σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:

  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ και λήψη μέτρων για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία.
  • Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Δ.Σ. όλων των Οργανισμών σταθερής και μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών (προσωπικό μεταφορικών φορέων/ αεροδρομίων/ σταθμών, προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης, εκπαιδευτών οδήγησης, επαγγελματιών οδηγών επιβατηγών οχημάτων κ.λπ.) σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας μέσω του Κέντρου Δια Βίου του Ινστιτούτου της Ε.Σ.Α.μεΑ.

«Υπάρχουν σταθμοί του Μετρό μη προσβάσιμοι σε όλους»

Στην «πραγματική εικόνα» που επικρατεί στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε άτομο με αναπηρία και λίγους μήνες μετά την εκδήλωση της ΣΤΑΣΥ, του ΟΑΣΑ και του Υπερταμείου για την προσβασιμότητα του σταθμού Μοναστηράκι.

Αν και όπως αναφέρουν σε όλους τους σταθμούς υπάρχει η στοιχειώδης υποδομής για τα ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι «δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση για διαχείριση των περιπτώσεων χρήσης του μέσου από εμποδιζόμενα άτομα, ιδιαίτερα συμπολίτες μας ΑΜΕΑ. Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε υπερθετικό βαθμό υφίσταται όταν αντιμετωπίζονται από ανθρώπους ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.» Την ίδια στιγμή είναι άγνωστο αν υπάρχουν καν θεσμοθετημένες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών.

Όσον αφορά τις υποδομές των σταθμών το κυριότερο πρόβλημα αφορά τους ανελκυστήρες και τις κυλιόμενες σκάλες, οι οποίες ιδίως στη γραμμή του ΗΣΑΠ κατασκευάστηκαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «τα ανταλλακτικά τους είναι δυσεύρετα με αποτέλεσμα η αποκατάσταση των βλαβών τους να είναι από μακροχρόνια έως αδύνατη» ενώ δεν υπάρχει και αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των βλαβών ώστε οι επιβάτες να ενημερώνονται εγκαίρως για τους ανελκυστήρες που δε λειτουργούν.

Στις αποβάθρες, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν ράμπες επιβίβασης αμαξιδίων στους συρμούς αφού δεν έχει προχωρήσει η προμήθειά τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε συμπολίτες μας που κινούνται με αμαξίδιο, ενώ υπάρχουν σταθμοί στους οποίους έχουν στηθεί περίπτερα ή καντίνες κλείνοντας ένα τμήμα της εξόδου των επιβατών (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καλλιθέα).

Το σωματείο ζητά να αλλάξει η εικόνα απαξίωσης και ταλαιπωρίας που επικρατεί και ζητά συγγνώμη από τους επιβάτες που ταλαιπωρούνται κατά τη μετακίνησή τους.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*