«Ανοχύρωτο» το Μετρό – Επεισόδια, βανδαλισμοί και συλλήψεις σε 5 σταθμούς

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων ατόμων και αστυνομικών αλλά και βανδαλισμοί σημειώθηκαν σε σταθμούς του ΗΣΑΠ το βράδυ της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου, μετά από συγκεντρώσεις, παρά την απαγόρευση από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, στον σταθμό Πευκάκια υπέστησαν φθορές 3 καρταναγνώστες στις πύλες εισόδου – εξόδου του σταθμού ενώ στο σταθμό Μοναστηράκι ένας συρμός υπέστη εκτεταμένες φθορές. Όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο, ομάδα ακροδεξιών προκάλεσαν φθορές σε συρμό και προσπάθησαν να τον πυρπολήσουν ενώ μέσα σε αυτόν βρίσκονταν αντιφασίστες.

Το κλείσιμο του σταθμού Ηράκλειο φαίνεται ότι δεν πτόησε όσους ήθελαν να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις, με 500 περίπου άτομα να συγκεντρώνονται στον σταθμό Πευκάκια. Εκεί σημειώθηκαν καταστροφές σε εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και σε άλλες γυάλινες επιφάνειες του σταθμού. Δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν ακόμα και μέσα σε συρμούς του ΗΣΑΠ.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε προσαγωγές τουλάχιστον 8 ατόμων έξω από τον (κλειστό) σταθμό του Ηρακλείου. 

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι από τα Πευκάκια έφτασαν στην πλατεία Βικτωρίας χρησιμοποιώντας τη γραμμή του ΗΣΑΠ, ενώ εκεί κάποια από αυτούς επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με καταγγελίες, στην περιοχή έγινε ρίψη χημικών τα οποία έφτασαν ακόμα και εντός του σταθμού.

Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν λίγο αργότερα στο Μοναστηράκι με νέες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον αντιφασιστών και με θεατές τους αστυνομικούς εντός του σταθμού. Η κυκλοφορία στη γραμμή σταμάτησε λόγω των επεισοδίων, με τους συρμούς να ακινητοποιούνται και την κυκλοφορία προσωρινά να γίνεται τμηματικά αφού έκλεισε το τμήμα Ταύρος – Ομόνοια για μισή περίπου ώρα. 

Το πρωί της Πέμπτης, ο συρμός που βρίσκονταν στον σταθμό Μοναστηράκι είναι στην επισκευαστική βάση Πειραιά για αντικατάσταση υαλοπινάκων, αποκατάσταση φθορών και καθαρισμό. Εκτεταμένες είναι οι φθορές στους υαλοπίνακες, ενώ υπάρχουν και επιμέρους φθορές σε ορισμένα από τα οχήματα του συρμού σε κάθετους ορθοστάτες και τοιχώματα του συρμού.

Επεισόδια έγιναν και στο σταθμό του Θησείου όπου υπήρξαν και συλλήψεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, με το σύνολο των προσαχθέντων να φτάνει τους 60. Η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει παραδώσει στην αστυνομία το βιντεοληπτικό υλικό από τους σταθμούς.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί ότι για ακόμα μία φορά η γραμμή του ΗΣΑΠ χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση παραβατικών στοιχείων, κυριολεκτικά υπό την παρακολούθηση της αστυνομίας, διακινδυνεύοντας τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και εργαζόμενων. 

athenstransport.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*