Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Πώς θα μεταμορφωθούν οι πλατείες των σταθμών της γραμμής 4 του Μετρό

Share

    Στον απόηχο του θορύβου που δημιουργήθηκε γύρω τη συνέχιση των εργασιών του Μετρό στο εργοτάξιο της πλατείας Εξαρχείων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη διαμόρφωση των πλατειών Εξαρχείων, Κολωνακίου αλλά και του πάρκου του Ευαγγελισμού μετά την ολοκλήρωση των έργων σε κάτι λιγότερο από μία δεκαετία από σήμερα.

    Όσον αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Κολωνακίου, επικράτησε η πρόταση του γραφείου xza-architects, το οποίο και έδωσε στη δημοσιότητα τις σχετικές μακέτες.

    Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής που έδωσε το πρώτο βραβείο, «βασικοί στόχοι είναι η μεταφορά της ζωής στο κέντρο της πλατείας, η αστική κινητικότητα και ο περίπατος, καθώς και η ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος».

    XZA Architects

    Η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων δραστηριοτήτων μιας αστικής πλατείας για κάθε ηλικία, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ και υπερυψούται σε ελεύθερο περίπατο προς την Κουμπάρη.

    XZA Architects

    Η μεγάλη υψομετρική διαφορά από βορά προς νότο λύνεται διατηρώντας απρόσκοπτες τις προσπελάσεις, διαμορφώνοντας δύο πλατώματα-επίπεδα. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένας ενιαίος επίπεδος χώρος πλατείας στο χαμηλότερο επίπεδο που δίνει δυνατότητες για πολλαπλές χρήσεις, με περίπτερο, χώρους για καφέ και υπαίθριο ανθοπωλείο, χώρους στάσης και αναμονής, εκδηλώσεων, κίνησης κλπ.

    XZA Architects

    Το δαχτυλίδι του belvedere από πάνω είναι το πιο ισχυρό στοιχείο του σχεδιασμού, συνδυάζοντας τον περίπατο σε ένα πρωτόγνωρο αστικό επίπεδο, αλλά και ένα στέγαστρο εισόδου στον σταθμό του μετρό.

    Για τη διαμόρφωση της επιφάνειας του πάρκου πάνω από το σταθμός Ευαγγελισμός της γραμμής 4, το πρώτο βραβείο απέσπασε η πρόταση του γραφείου M.P. Sparch.

    Καθημερινή/M.P. Sparch

    Όπως αναφέρεται, «κεντρική ιδέα είναι ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του ως νήμα σύνδεσης τόπου, χώρου και χρόνου. Επιτυχής είναι η διείσδυση του φυσικού φωτισμού στον σταθμό ως πρόταση ώσμωσης και ανάδειξης δύο κόσμων: άνω – κάτω, σκιά – φως, μέσα – έξω».

    Καθημερινή/M.P. Sparch

    Για τα Εξάρχεια, η πρόταση που έλαβε το α΄ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμός ήταν αυτή της Tense Architecture Network.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής, «πολύ καλή ισορροπία του δημόσιου χώρου της πλατείας, με σαφή κεντρικότητα του γλυπτού των τριών ερώτων, της ισχυρής περιμετρικής φύτευσης και της διαχείρισης της εισόδου στο μετρό, που «μεγαλώνει» την πλατεία, εξυπηρετώντας ανάλογα το μετρό.

    lifo/Tense Architecture Network

    Κυκλοφοριακά, η πλατεία επεκτείνεται στις οδούς Στουρνάρη και Τρικούπη αφήνοντας μια λωρίδα διέλευσης μόνο, που οργανώνει περιμετρικά ήπιες κυκλοφορίες στην ευρύτερη περιοχή.

    Η οργανωμένη φύτευση αναδεικνύει την αστική πλατεία, απέχοντας από τον αστικό κήπο και τις σύνθετες υπερκείμενες κατασκευές. Το αστικό περιβάλλον της πλατείας με τις καλές πολυκατοικίες και το VOX αναδεικνύονται. Τα υλικά είναι σωστά διαλεγμένα για να είναι ανθεκτικά στη χρήση και διαπερατά με άρτια αισθητική.

    lifo/Tense Architecture Network

    Καλά σχεδιασμένος και λιτός εξοπλισμός. Οργάνωση απορροής ομβρίων, σχάρες δέντρων, φωτισμός. Γενικά, καλά οργανωμένη προσέγγιση σε πολλά επίπεδα που δίνει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Η πρόταση επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση της πλατείας που οδηγείται συνθετικά από τη σαφή διάκριση ανάμεσα σε ένα δημόσιο χώρο πλατείας γειτονιάς και ένα δημόσιο χώρο σταθμού μετρό μεγάλης εμβέλειας.

    lifo/Tense Architecture Network

    Η πρόσβαση στον χώρο της πλατείας και η απρόσκοπτη προσπέλαση από και προς τη λειτουργία του μετρό θεωρείται επιτυχής, καθώς διαμορφώνεται μέσω μιας εύληπτης και άνετης εισόδου, σε μικρή βύθιση από τον κυρίως χώρο της πλατείας και διακριτά προς αυτή, ώστε να εκτονώνεται πιο ανώδυνα η αυξημένη λειτουργία του σταθμού.

    Το εύρημα της ολίσθησης του άνω μέρους της σκάλας του σταθμού, με στόχο τη διεύρυνση του χώρου της εισόδου χωρίς να διαταράσσεται η αρχική χωροθέτηση της κατακόρυφης σύνδεσης της πλατείας με τις αποβάθρες των συρμών, συμβάλει επιτυχώς στη διαμόρφωση ενός χώρου εισόδου ικανού να απευθύνεται σε ένα αυξημένο πλήθος ατόμων και επιβάλλεται να γίνει αποδεκτό στον οριστικό σχεδιασμό του σταθμού.

    lifo/Tense Architecture Network

    Αξιοσημείωτη είναι η διατήρηση του ιστορικού στοιχείου του φανοστάτη της πλατείας, που τοποθετείται στο κέντρο των ομόκεντρων κύκλων της δαπεδόστρωσης. Η λύση φιλοδοξεί να δει το χώρο ως μια σχεδόν κυριολεκτική υλοποίηση του γεωμετρικού συμβόλου του κύκλου, αντιληπτού κυρίως από το επίπεδο των ορόφων των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία, το κέντρο του οποίου, σε ίσες αποστάσεις από την περιφέρεια, δεν θέλει να καταληφθεί από κάτι καινούργιο, αλλά επιχειρεί, μέσα από τη μαθηματική ουδετερότητα, να κρατήσει παλιό και νέο σε ίσες αποστάσεις.

    Δήμος Αθηναίων: Προμήθεια 2.975 νέων δέντρων

    Με την υπογραφή της Σύμβασης για την προμήθεια 2.975 μεγάλων δέντρων τα οποία θα φυτευτούν σε χώρους και σημεία του Δήμου Αθηναίων που επηρεάζονται από τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ολοκληρώνεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2022 ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

    Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, το μνημόνιο εξασφαλίζει αφενός την ανεμπόδιστη πρόοδο των εργασιών, καθώς είναι ένα αδιαπραγμάτευτο έργο υψηλότατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας και αφετέρου τον σεβασμό στη λειτουργία της πόλης και την κατ’ ελάχιστο διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα