Χ. Σταϊκούρας: 140 ηλεκτρικά λεωφορεία από τον Απρίλιο και 300 λεωφορεία φυσικού αερίου ως το τέλος του 2024

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σχετικά με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, τις εξελίξεις στο σιδηρόδρομο αλλά και τις παρεμβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ.

Αναφερόμενος στις μεταφορές, ο υπουργός τόνισε ότι, πέρα από τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία που βρίσκονται υπό κατασκευή, «πιθανότατα θα έχουμε και άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου από διαγωνισμούς που τρέχουνε. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα έχουμε 140 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να τελειώσουμε άλλους δύο διαγωνισμούς, που βρήκαμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μέσα στο 2024 για άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου μόνο στην Αθήνα».

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ήδη τρεις πρόσθετες γραμμές γιατί έχουν ξεκινήσει τα έργα του fly over και άλλες δύο από πρώτη Δεκέμβριου, υπάρχουν συν 122 δρομολόγια λεωφορείων και θα γίνουν συν 140 από 1η Δεκεμβρίου και συν 30 λεωφορεία θα λειτουργούν. Πάμε σε 140 προσλήψεις οδηγών στον ΟΑΣΘ το επόμενο εξάμηνο. Στην Αθήνα θα κάνουμε παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την καθημερινότητα του πολίτη στους δρόμους. 

Για το ζήτημα των έργων του Μετρό στα Εξάρχεια και στο πάρκο Ριζάρη, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Πιστεύω πάντα ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση πρέπει να βλέπουμε και να ευθυγραμμιζόμαστε σε κοινούς σκοπούς με επίκεντρο τον πολίτη. Υπάρχει χάραξη που έχει οριστικοποιηθεί και έργο που έχει δημοπρατηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, και επί αυτών λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν εκπονηθεί μελέτες από ειδικούς που έχουν καθορίσει εκτός των άλλων και τη χωροθέτηση του κάθε σταθμού και στη βάση αυτών των μελετών προχωράμε. Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να πράξουμε προκειμένου να υλοποιηθεί μετά από κάποια χρόνια ένα έργο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε τίποτα [όπως μετατόπιση των σταθμών] διαφορετικό από αυτό που λένε οι μελέτες».

Σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τοποθετήθηκε χθες η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή και για τις δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας επί της ουσίας ότι στερούνται στοιχείων ικανών για να πείσουν περί της ανάγκης σύστασης της προανακριτικής επιτροπής. Με δύο ουσιαστικά επιχειρήματα. Ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα αδικήματα, για τα οποία ζητούν τα δύο κόμματα να παραπεμφθούν οι δύο υπουργοί. Και δεύτερον, διότι εμφανίζονται να ζητάνε απόδοση ποινικών ευθυνών ως προς την παράβαση καθήκοντος, χωρίς να γνωρίζει κανείς τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, σε αυτό το δυστύχημα.

Αυτοί ήταν οι δύο ουσιώδεις λόγοι, για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε θετικά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και αρνητικά στις δύο προτάσεις  για σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Για τις δράσεις του υπουργείου στο σιδηρόδρομο, ο υπουργός ανέφερε: «τρέχουμε τις διαδικασίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς, στελεχώσαμε τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έγινε αίτημα στον ERA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων έτσι ώστε εντός 12 μηνών να υπάρχει πόρισμα από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Αυτό είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε, αυτό ζητούν οι ευρωπαϊκοί φορείς, αυτό θα υλοποιήσουμε εντός του θεσμικού πλαισίου και εντός του χρονικού ορίου που έχει τεθεί».

Όσον αφορά το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα για την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση απάντησε: «Επί της ουσίας, η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου. […] Η 717 δεν είχε ολοκληρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει συματοδότηση και τηλεδιοίκηση από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς στο τμήμα που έγιναν οι φυσικές καταστροφές, υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή των αντίστοιχων συστημάτων, τα οποία πρόσφατα είχαμε παραδώσει μέσα στο καλοκαίρι. Άρα, η σύμβαση έχει ολοκληρωθεί αλλά θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης σε τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα, που είναι περίπου από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι η πλήρης λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου αναμένεται μετά το τέλος του 2024: «Θα ξεκινήσουμε από την αποκατάσταση της γραμμής, έστω μονής γραμμής, για τις εμπορευματικές διαδρομές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επιβατικές διαδρομές. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια, οι αποκαταστάσεις έχουν ξεκινήσει και η χρηματοδότηση θα είναι πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Σε ερώτηση σχετικά με τη διοικητική δομή του σιδηρόδρομου, ο υπουργός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ουσιαστικά την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία υλοποιεί έργα, τον περίφημο ΟΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων συντηρεί και κάποια έργα, έχουμε την ΓΑΙΟΣΕ, που έχει το τροχαίο υλικό και έχουμε και την Hellenic Train, η οποία λειτουργεί τα τρένα. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι σε αυτούς τους τέσσερις φορείς.

Η πρώτη κίνηση που γίνεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, είναι μέσα από τη χρηματοδότηση που ούτως ή άλλως είχαμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να δούμε ποιο είναι το βέλτιστο μοντέλο λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Κατά πάσα πιθανότητα, σε αντιδιαστολή με αυτό που ισχύει, θα πάμε σε μια λογική ομογενοποίησης, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι έχουμε έναν φορέα που έχει καλύτερες δομές και σωστά τοποθετημένο προσωπικό, για να κάνει την εργασία που πρέπει να κάνει. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, στον βαθμό που είναι εφικτό, να γίνονται προσλήψεις».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*