Χ. Σταϊκούρας: Έρχονται πρότυπες λεωφορειακές γραμμές και επιπλέον νυχτερινά δρομολόγια

Φωτογραφία: Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Για τις αστικές συγκοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στις συγκοινωνίες, επισήμανε ότι συνεχίζεται και επιταχύνεται ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. «Προσδοκούμε μέχρι το τέλος του 2024 ή αρχές του 2025 να έχουμε άλλα 300 καινούρια λεωφορεία φυσικού αερίου μόνο για την Αθήνα, 18μετρα και 12μετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινήσαμε διαγωνισμό για επιπλέον 650 καινούρια λεωφορεία μέχρι το τέλος της τετραετίας, προκειμένου να έχουμε έναν καινούριο στόλο, συνολικά στη χώρα, 1.300 λεωφορείων. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι τα 19 έτη όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι τα 13 έτη. Πάμε σε μία ανανέωση του στόλου που σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα έχουμε τα 250 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός πάντως διευκρίνισε πως η προμήθεια 250 λεωφορείων δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα αυξηθούν ισόποσα και τα λεωφορεία που κυκλοφορούν καθημερινά αφού «πρέπει να αποσύρουμε 450 λεωφορεία 22 ετών», ενώ ταυτόχρονα απαιτούνται και περισσότεροι οδηγοί οι οποίοι είναι δυσεύρετοι ακόμα και για τα ΚΤΕΛ.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την υλοποίηση ενός πλέγματος δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σε αυτό περιλαμβάνονται η προμήθεια νέων λεωφορείων, η δημιουργία πρότυπων γραμμών με λεωφορεία EURO V οι οποίες θα έχουν βελτιωμένη εξυπηρέτηση για τον πολίτη, καλύτερη επίβλεψη των λεωφορειολωρίδων μέσω 12 καμερών καθώς και παρεμβάσεις για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η προσθήκη επιπλέον δρομολογίων κατά τις νυχτερινές ώρες προσθέτοντας πως θα διευκρινιστεί σύντομα σε ποια μέσα θα συμβεί αυτό.

Απώτατος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η δημιουργία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δύο μητροπολιτικών φορέων οι οποίοι θα έχουν αρμοδιότητα για το σύνολο των μεταφορών στις πόλεις.

Για την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «σήμερα, υπάρχουν 4 προγράμματα και περίπου 5.000 πολίτες θα έχουν πληρωθεί φέτος για την επιλογή που έχουν κάνει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ποδήλατο. Στα ταξί δεν πηγαίνουμε πολύ καλά, ο στόχος ήταν περίπου 2.000 ταξί να γίνουν ηλεκτρικά και αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις που έγιναν και έχουν εγκριθεί είναι 37. Συζητάμε με τα ταξί πως θα βελτιώσουμε τα κίνητρα γιατί στο κέντρο της Αθήνας το 35% της κίνησης γίνεται από τα ταξί. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν επίσης 4.000 σημεία φόρτισης».

«Ναι, θα υπάρξει «κινούμαι ηλεκτρικά 3». Θα δούμε πρώτα πως θα αξιοποιήσουμε τους αδιάθετους πόρους του «κινούμαι ηλεκτρικά 2» και θα προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο πρόγραμμα βλέποντας τις ατέλειες των προηγούμενων δύο προγραμμάτων, ώστε να υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης πόρων», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός επανέλαβε πως θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Για τα έργα αποκατάστασης του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει μετά το τέλος του 2024 αλλά γύρω στις 10 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*