Ν. Ταχιάος: Ένα έτος καθυστέρησης ήδη στη γραμμή 4 του Μετρό, 50 εκατ. ευρώ θα κόστιζε η μετακίνηση ενός σταθμού

φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για το ζήτημα της κατασκευής των σταθμών της γραμμής 4 του Μετρό στα Εξάρχεια και στο Πάρκο Ριζάρη μίλησε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του εκλεγμένου δημάρχου Αθηναίων κ. Δούκα για τη χωροθέτηση του νέου σταθμού της γραμμής 4 του Μετρό στο Πάρκο Ριζάρη και το ενδεχόμενο μετακίνησής του, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη μελέτη για τη χωροθέτηση του σταθμού Ευαγγελισμός και πως αν και είναι δυνατό να αλλάξει η θέση του σταθμού, το έργο θα πάει πίσω χρονικά, θα αλλάξει ο σχεδιασμός με τον οποίο το έργο δημοπρατήθηκε και πως επιπλέον θα αλλάξει και το κοστολόγιο του έργου.

Ο κ. Ταχιάος πρόσθεσε πως οι μελέτες έγιναν επί της προ-προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2018 με βάση την τρέχουσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με βάση τη σύμβασης, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να παραδώσει ένα πολύ συγκεκριμένο έργο.

Σχετικά με τα δέντρα στα εργοτάξια του Μετρό, ο υφυπουργός σημείωσε πως τα δέντρα μεταφυτεύονται με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και Υποδομών με βάση του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί προσθέτοντας, «επί της αρχής έχει δίκιο ο κ. Δούκας, η μεταφύτευση θέλει την προσοχή της και την παρακολουθεί ο δήμος. Το Υπουργείο Υποδομών έχει συμφωνήσει με το δήμο για τη χρηματοδότηση της φύτευσης 2.950 και πλέον νέων δέντρων για να αναπληρωθεί το έλλειμμα που δημιουργείται από τα δέντρα τα οποία είτε ξεριζώνονται είτε δεν πετυχαίνει η μεταφύτευση.»

Ο κ. Ταχιάος πρόσθεσε πως με την παρέμβαση του κ. Μπακογιάννη έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. και χρηματοδότηση του υπουργείου η οποία δίνει αρχιτεκτονικές λύσεις τις οποίες -εφόσον συμφωνήσει η επόμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων- θα επιβληθούν στον κατασκευαστή του Μετρό για τη διαμόρφωση του επιπέδου των οδών πάνω από τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν. Στις προδιαγραφές του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η επαύξηση της φύτευσης.

Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε πως η υπόθεση του Πάρκου Ριζάρη, για το οποίο εφοπλιστής που είχε επενδύσει στη διαμόρφωσή του εναντιώνεται στις εργασίες του Μετρό, διαφέρει από την περίπτωση της πλατείας Εξαρχείων όπου και έχει ήδη αποφανθεί στο ΣτΕ και μοιάζει με την περίπτωση της Αγίας Παρασκευής αλλά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όπου δεν δημιουργήθηκαν σταθμοί λόγω αντιδράσεων.

Τέλος, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να δημοπρατήσει το έργο βάζοντας ένα «ασφυκτικό» χρονοδιάγραμμα 8 ετών. Μέχρι σήμερα υπάρχει μία καθυστέρηση ενός έτους, επομένως το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει έργο Μετρό παγκοσμίως που να μην έχει υποστεί καθυστέρηση και πως αν και ο διαγωνισμός είχε εγγενείς αδυναμίες, η προηγούμενη κυβέρνηση διέσωσε το έργο δημοπρατώντας το.

Για το θέμα του σιδηρόδρομου, ο κ. Ταχιάος απάντησε πως η επαναλειτουργία της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνει προς τα τέλη του έτους, σε μονή γραμμή και με ντιζελοκίνητα τρένα στο τμήμα Λάρισα – Λιανοκλάδι. Για την πλήρη αποκατάσταση των γραμμών θα απαιτηθούν δύο έτη από τον Ιανουάριο, δηλαδή αναμένεται στο τέλος του 2025.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*