ΟΣΕ: Προειδοποίηση για το αλκοόλ και τη δυνατή μουσική εν ώρα εργασίας

Φωτογραφία: athenswalk/Wikimedia Commons

Αυστηρά «στεγνές» πρέπει να είναι οι βάρδιες των εργαζόμενων του ΟΣΕ αφού, σύμφωνα με οδηγία της διοίκησης, υπενθυμίζεται στο προσωπικό πως απαγορεύεται μεταξύ άλλων η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οι φωνασκίες και η ακρόαση μουσικής σε δυνατή ένταση.

Σε έγγραφο που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και φέρει ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου, το οποίο δημοσίευσε το powergame.gr, γίνεται αναφορά στην ενδεδειγμένη συμπεριφορά των εργαζόμενων του οργανισμού εν ώρα εργασίας. Έτσι, όπως αναφέρει ο κ. Τερεζάκης «ο εργαζόμενος πρέπει να συμπεριφέρεται πάντοτε με ευγένεια και κοσμιότητα» και «να μην σπαταλάει παραγωγικό χρόνο ασχολούμενος με θέματα εκτός της εργασίας του και να μην καθυστερεί την διεκπεραίωση των θεμάτων που του έχουν ανατεθεί».

Επιπρόσθετα, γίνεται σαφές πως «δεν επιτρέπεται η ακρόαση μουσικής σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις εκδηλώσεις καθώς και οι κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε χώρους εργασίας». Όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις, ο κ. Τερεζάκης αναφέρει πως «ο υπάλληλος θα πρέπει να αποφεύγει κάθε πράξη που θα μπορούσε να προσβάλει ή να μειώσει την προσωπικότητα ή την επαγγελματική υπόσταση των ατόμων που έρχεται σε επαφή.»

Τέλος, αναφέρεται πως το σύνολο του προσωπικού του ΟΣΕ πρέπει να λάβει γνώση της συγκεκριμένης οδηγίας η οποία συντάχθηκε ενώ σε τελική ευθεία βρίσκεται η επαναλειτουργία της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Αν και στη σύντομη επιστολή δεν υπάρχει αναφορά στην αφορμή με την οποία αυτή συντάχθηκε, είναι προφανές πως η διοίκηση του ΟΣΕ δεν θα είχε λόγο να ενημερώσει για τα αυτονόητα αν δεν είχε εις γνώση της περιστατικά μη ορθής συμπεριφοράς εργαζόμενων του οργανισμού.

Με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, είχε γίνει γνωστή η εντελώς χαλαρή και μη επαγγελματική συμπεριφορά εργαζόμενων του ΟΣΕ σε σταθμαρχεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες δικηγόρου, την ώρα του δυστυχήματος, στις κλήσεις του σταθμάρχη ακούγεται οχλαγωγία καθώς και δυνατή μουσική. «Στα 100 μέτρα υπάρχει ένα καφέ που δεν είχε μουσική», είπε συμπληρώνοντας πως, «δεν ήταν στη θέση του ο σταθμάρχης. Φαίνεται ότι, ο κλειδούχος ήταν στη θέση του σταθμάρχη και ο σταθμάρχης ήταν μακριά».

Δεδομένου του ότι η ορθή συμπεριφορά των εργαζόμενων του ΟΣΕ (στους οποίους περιλαμβάνονται οι σταθμάρχες και κλειδούχοι που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της κυκλοφορίας) δεν είναι απλά ένα εσωτερικό ζήτημα αλλά αφορά το σύνολο των επιβατών και την κοινωνίας, ο ΟΣΕ οφείλει να ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ελέγξει την αυστηρή τήρηση των κανονισμών λειτουργίας από το σύνολο του προσωπικού, με την ανάλογη πιστοποίηση και από κάποιο ανεξάρτητο φορέα. Η σύνταξη επιστολών από τη διοίκηση για την υπενθύμιση των αυτονόητων (π.χ. πως οι σταθμάρχες δεν πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διαχείριση της κυκλοφορίας των τρένων) μόνο καθησυχαστική δεν είναι δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων μηνών.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*