Χ. Αλεξοπούλου: Στόχος να γίνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 100% προσβάσιμα

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την καθολική πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία και μειωμένη Κινητικότητα, παρουσίασε στη Βουλή η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ θα υπάρχει ενεργό link, το οποίο θα ενημερώνει τα Άτομα με Αναπηρία για τυχόν βλάβες στους σταθμούς, που έχουν επίδραση στην προσβασιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Αλεξοπούλου περιέγραψε τον στόχο της κυβέρνησης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν 100% προσβάσιμα.  Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι πρόσφατα συστάθηκε επιτροπή, η οποία αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους αρμόδιων φορέων και της οποίας στόχος της είναι η υποβολή πορίσματος στο οποίο θα περιέχονται προτάσεις για την λήψη κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των ΚΤΕΛ.

«Προκειμένου να κινηθούμε με ταχύτητα αποφασίσαμε το σχετικό πόρισμα να παραδοθεί εντός πέντε μηνών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε ότι «μέσω της συγκεκριμένης επιτροπής θα μπει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια μας να δημιουργηθούν δομές στις μεταφορές, όπου οι πολίτες θα είναι ίσοι μεταξύ ίσων».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσβασιμότητα ως ύψιστη προτεραιότητα, δεδομένου ότι «αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού να κινηθούμε συνολικά, με βάση την αρχή της συμπεριληπτικότητας».

Η κυρία Αλεξοπούλου υπογράμμισε ότι ο νέος Κανονισμός των Επιβατών προβλέπει ότι τα άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα δικαιούνται να επιβιβαστούν, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, στα δημόσια οδικά μέσα μεταφοράς (Λεωφορεία και Τρόλεϊ), καθώς επίσης και στα μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μέτρο, Τραμ).

Κλείνοντας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι μέχρι το 2026 θα κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1.300 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι πλήρως προσβάσιμα, ενώ τα πρώτα 250 λεωφορεία αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου. «Θέλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα, τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες τα ΜΜΜ, δημιουργώντας πιο ασφαλείς, πιο πράσινες μεταφορές», τόνισε απαντώντας στους βουλευτές.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*