Μονπελιέ: Η μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε. με δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Zairon/Wikimedia Commons

Η πόλη του Μονπελιέ, στα νότια παράλια της Γαλλίας, έγινε η νεότερη πόλη η οποία από τα τέλη του 2023 προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους μόνιμους κατοίκους της. Αν και είναι η 40ή πόλη της χώρας που εφαρμόζει ένα τέτοιο μέτρο, το μέγεθος του μητροπολιτικού πληθυσμού που φτάνει τους 800.000 κατοίκους, σημαίνει πως είναι παράλληλα και η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι κάτοικοί της δεν πληρώνουν χωρίς εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες.

Από τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ειδικό πάσο για να μετακινούνται δωρεάν στα τραμ και τα λεωφορεία του Μονπελιέ. Για τους επισκέπτες της πόλης πάντως θα συνεχίσουν να ισχύουν τα εισιτήρια κόστους 1,60 ευρώ ανά διαδρομή.

Την τελευταία δεκαετία και άλλες μεγάλες πόλεις (αλλά και μικρές χώρες) της Ευρώπης έχουν καταργήσει τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ξεκινώντας από το Ταλίν της Εσθονίας το 2013 μέχρι και το κράτος του Λουξεμβούργου το 2020.

Οι δωρεάν μετακινήσεις για τους κατοίκους της πόλης ήταν μέρος του προγράμματος του δημάρχου Michael Delafosse, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλιστών, όταν εξελέγη το 2020. Αρχικά, εφάρμοσε το μέτρο δοκιμαστικά τα Σαββατοκύριακα από εκείνο το έτος, ενώ στη συνέχεια το επέκτεινε για όλους τους ανηλίκους και τους ηλικιωμένους, όλες της μέρες της εβδομάδας.

Όπως δήλωσε ο κ. Delafosse, στόχος είναι και άλλες πόλεις της Ευρώπης να εμπνευστούν και να ενταχθούν στο δίκτυο των πόλεων που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις. Στόχος του μέτρου είναι η προστασία του κλίματος και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών ως απάντηση στον πληθωρισμό. Είναι μέρος των επενδύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ της δημοτικής αρχής στις οποίες περιλαμβάνονται η δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων καθώς και η εφαρμογή μίας ζώνης χαμηλών εκπομπών.

Πριν την εφαρμογή του μέτρου, μόνο 86.000 κάτοικοι της πόλης διέθεταν κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ενώ ως τις μέρες που προηγήθηκαν της κατάργησης των εισιτηρίων, περισσότεροι από 260.000 είχαν κάνει αίτηση για την προμήθεια των δωρεάν συνδρομών. Οι αρχές ελπίζουν πως το νέο μέτρο θα φέρει αύξηση των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 20%.

Για τον δήμαρχο, η εφαρμογή του μέτρου έχει μεγάλη σημασία δεδομένου του ποσοστού φτώχειας που φτάνει το 26% και ανεβαίνει μέχρι και το 50% στις εργατικές συνοικίες της πόλης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η χρηματοδότηση του μέτρου θα εξασφαλιστεί μέσω της επιβολής ενός ειδικού φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 11 εργαζόμενους. Το 2022, οι συγκοινωνίες του Μονπελιέ είχαν έσοδα ύψους 39 εκατομμύρια ευρώ από εισιτήρια, το 90% των οποίων προήλθε από μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Οι επικριτές του σχεδίου πάντως φοβούνται ότι η ποιότητα των υπηρεσιών θα επιδεινωθεί λόγω της κατάργησης του εισιτηρίου. Την ίδια στιγμή όμως, η πόλη έχει επενδύσει στην ανανέωση του στόλου των μέσων με 77 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και 77 συρμούς τραμ να αγοράζονται με κόστος 224 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: theguardian.com, newmobility.news, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*