Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Ξεκίνησε η κυκλοφορία 110 ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη

Share

    Πρεμιέρα έκαναν χτες Δευτέρα 20 Μαΐου, με πρώτο επιβάτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία τους στους δρόμους της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία θα κινούνται αρχικά στις γραμμές 21 που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος – Αριστοτέλους και 29 που εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη – Αριστοτέλους. Οι δύο αυτές γραμμές θα εξυπηρετούνται πλέον αποκλειστικά με 17 ηλεκτρικά λεωφορεία. Σταδιακά, όπως αναφέρει ο οργανισμός, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα εντάσσονται σε ακόμα περισσότερες γραμμές, κατά κύριο λόγο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

    Τα ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong είναι 12μετρα με δυνατότητα μεταφοράς 75 επιβατών. Η αυτονομία τους ξεπερνά με άνεση τα 300 χιλιόμετρα. Διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού, ανακλινόμενα παράθυρα, θύρες usb, ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο και ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία θύρα. Είναι αθόρυβα και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

    Με την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται περίπου το 1/3 του συνολικού στόλου των οχημάτων του ΟΑΣΘ, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.     

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι με τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την επικείμενη λειτουργία του Μετρό τον Νοέμβριο, ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης αλλάζει δραστικά και ενισχύεται.

    Συνοψίζοντας τα οφέλη από τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε τα εξής:

     1ον. Βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών, τόσο ως προς τις συνθήκες μετακινήσεων όσο και ως προς την ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων.

    2ον. Βελτιώνεται η προσβασιμότητα των συμπατριωτών μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία διαθέτουν ράμπα – στη μεσαία θύρα – για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με προβλήματα κινητικότητας, ενώ υπάρχει και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο.

    3ον. Ευθυγραμμιζόμαστε με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «κλιματική ουδετερότητα», και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προμήθεια οχημάτων χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

    4ον. Αναβαθμίζεται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

     5ον. Μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, ενισχύεται η οικονομική αποτελεσματικότητα.

    «Η Θεσσαλονίκη γίνεται μια πόλη περισσότερο φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και προς το περιβάλλον, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

    Στο εύρος, την ταχύτητα και τα θετικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων που υλοποιεί από το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα των συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική  Κινητικότητα, αναφέρθηκε η αρμόδια Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την ομιλία της.

    Η κυρία Αλεξοπούλου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές.

    Θέτουμε σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία, μαζί με τα 140 της Αθήνας, ολοκληρώνουν το πρώτο τμήμα ενός μεγάλου και περίπλοκου έργου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

    Του έργου της αντικατάστασης, ως το 2027, τουλάχιστον 1.300 παλαιών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα διαθέτουν σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά, ράμπες για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, αυτόματο κλιματισμό, ακόμα και θύρες USB για τη φόρτιση φορητών ψηφιακών συσκευών.

    Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στον ΟΣΕΘ, τον ΟΑΣΘ, την ΑΝΕΘ και το προσωπικό των αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου, καθώς και την εταιρεία Yutong, με τους οποίους συνεργαστήκαμε ώστε να μπουν άμεσα στην κυκλοφορία τα ηλεκτρικά λεωφορεία, σε χρόνους που συναγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα.

    Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την πρόοδο εμβληματικών έργων όπως το Μετρό και το Flyover, αναμορφώνουμε τον οδικό συγκοινωνιακό χάρτη.

    Έτσι σήμερα, τον Μάιο του 2024, δρομολογούνται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη τα διπλάσια λεωφορεία σε σχέση με τον Μάιο του 2019, δηλαδή περισσότερα από 480 οχήματα αντί για 240», σημείωσε η κ. Αλεξοπούλου.

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα