Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025

Τετάρτη 28 – Πέμπτη 29 Μαΐου: Ενισχύονται τα δρομολόγια του Μετρό και των Λεωφορείων από και προς το Αεροδρόμιο

0
Στην ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των δρομολογίων του Μετρό προς και από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου προχωρά ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την ΟΣΥ Α.Ε. και την ΣΤΑΣΥ Α.Ε. την Τετάρτη 28 Μαΐου και την Πέμπτη...

Η προβληματική ενημέρωση των επιβατών στον Προαστιακό της Αθήνας

Share

    Μπορεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας να είναι τα αραιά δρομολόγια, τα οποία μάλιστα κάθε βράδυ ολοκληρώνονται νωρίτερα από τα υπόλοιπα μέσα, το ζήτημα όμως της ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με καθυστερήσεις και μεταβολές δρομολογίων, παραμένει επίκαιρο μία και πλέον 20ετία μετά την έναρξη κυκλοφορίας του μέσου.

    Με τις υποδομές των σταθμών να ανήκουν στον διαχειριστή της υποδομής, τον κρατικό ΟΣΕ, η Hellenic Train διατείνοταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια πως δεν έχει καν πρόσβαση στο μικροφωνικό σύστημα πολλών σταθμών του δικτύου. Αυτό φαίνεται να ισχύει μέχρι και σήμερα αφού ηχητικές ανακοινώσεις για τα δρομολόγια γίνονται μόνο σε συγκεκριμένους σταθμούς, ενώ σε άλλους, είτε το προσωπικό αδιαφορεί, το σύστημα πληροφόρησης είναι χαλασμένο εδώ και πολλά χρόνια. Κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, αφού μέχρι και σήμερα ούτε ο ΟΣΕ ούτε η Hellenic Train το έχουν στα άμεσα σχέδιά τους.

    Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις οθόνες πληροφόρησης για τα δρομολόγια στις αποβάθρες και τις εισόδους των σταθμών οι οποίες έχουν να συντηρηθούν εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να μη λειτουργούν σήμερα. Αν και δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένες με κάποιο σύστημα τηλεματικής αλλά έδειχναν μόνο τα προγραμματισμένα δρομολόγια, πρόσφεραν σημαντική πληροφόρηση.

    Ως λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης τόσο στο δίκτυο του Προαστιακού όσο και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, η Hellenic Train αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να δημιουργήσει κανάλια ενημέρωσης στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram η οποία ήταν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα αλλά δημοφιλής στη Ρωσία (!) και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Μέσω αυτής, στέλνονταν καθημερινά ενημερώσεις για καθυστερήσεις και καταργήσεις δρομολογίων και άλλα έκτακτα συμβάντα. Σύμφωνα πάντως με τον αριθμό των «εγγεγραμμένων» στα κανάλια του Telegram, η πληροφόρηση πήγαινε σε μικρό ποσοστό των επιβατών της εταιρείας.

    Πριν από ένα μήνα, η Hellenic Train αποφάσισε να σταματήσει την ενημέρωση μέσω της εφαρμογής αυτής, και να ανεβάζει καθημερινά τις πληροφορίες αυτές στην επίσημη ιστοσελίδα της. Εκεί, πατώντας στο σύνδεσμο «Σημαντικές ενημερώσεις», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται για τις καθυστερήσεις και μεταβολές στα δρομολόγια. Μπορεί έτσι οι πληροφορίες να είναι προσιτές σε περισσότερους, αλλά το κυριότερο μειονέκτημα είναι πως μέσω της αλλαγής αυτής δεν υπάρχει ένα προσβάσιμο αρχείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος ανά μέρα. Σημειώνεται επίσης πως η αλλαγή αυτή δεν έτυχε κάποιας επικοινωνιακής προβολής από την εταιρεία.

    Το βασικότερο πρόβλημα πάντως παραμένει και αυτό είναι η απουσία άμεσης ενημέρωσης για την πλειοψηφία των επιβατών που βρίσκονται στις αποβάθρες των σταθμών. Αντί για την επισκευή και αναβάθμισή των ηχητικών και οπτικών συστημάτων πληροφόρησης, ο ΟΣΕ προχώρησε πριν από λίγους μήνες στην προμήθεια οθονών τηλεόρασης οι οποίες τοποθετήθηκαν πλησίον των εκδοτηρίων των σταθμών και στις οποίες εμφανίζονται τα επόμενα δρομολόγια, μαζί με τυχόν καθυστερήσεις (μπορείτε να δείτε τις σχετικές πληροφορίες και μέσω του Athens Transport, επιλέγοντας το σταθμό που σας ενδιαφέρει).

    Πολλοί σταθμοί βέβαια, ειδικότερα στο αστικό τμήμα του Προαστιακού, διαθέτουν δύο εισόδους με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβάτες οι οποίοι δεν διέρχονται μπροστά από τις οθόνες αυτές. Επιπλέον, υπάρχουν σταθμοί εκτός αστικού τμήματος οι οποίοι πλέον δεν είναι στελεχωμένοι με προσωπικό με αποτέλεσμα η ενημέρωση να είναι δυνατή μόνο διαδικτυακά.

    Είναι σαφές, πως η Hellenic Train και ο ΟΣΕ πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει δυνατή η άμεση ενημέρωση του επιβατικού κοινού μέσω οθονών στις αποβάθρες των σταθμών αλλά και ανακοινώσεων οι οποίες θα γίνονται κεντρικά, όπως και στο Μετρό, και όχι ανάλογα με τη διάθεση του προσωπικού των σταθμών, όπου αυτό υπάρχει ακόμα. Το ότι εν έτει 2025 υπάρχουν ακόμα αυτού του είδους οι εκκρεμότητες στον ελληνικό σιδηρόδρομο δείχνει ότι τα δυσκολότερα εγχειρήματα (π.χ. ολοκλήρωση μεγάλων έργων, προμήθεια νέου τροχαίου υλικού) δεν θα είναι τόσο εύκολα υλοποιήσημα όσο πολλοί μπορεί να νομίζουν.

    Δείτε επίσης:

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα